I weekenden blev Hansens Cykelløb kørt for syvende gang. Løbet er et af de eneste af sin slags i verden, der kombinerer gastronomi og cykling, og hvis man udelukkende stiller til start ved ismejeriet i Jægerspris for at gennemføre så hurtigt som muligt, snyder man sig selv for en oplevelse. For på den 148 kilometer lange, smukke rute rundt om Roskilde Fjord er der med relativt korte intervaller lagt overordentligt velforsynede depoter ind, hvor der selvfølgelig bliver serveret is.

”Vores cykelløb handler om den perfekte blanding mellem ydelse og nydelse,” fortæller Anders Eibye Hansen – den ene af brødrene bag Hansens Is – over en telefon to dage efter løbet blev afviklet. Selv havde han en løbsoplevelse, der nærmede sig en kondenseret version af selve livet.

”Jeg kørte løbet med min far på 72 år (Hans Jørgen Eibye, tredje generation ismager hos Hansens Is, red.) og mine to sønner på 14 og 16 år. Som vi lå der på hjul af hinanden var vi en akse af meningsfuldhed, og jeg kunne ikke lade være med at tænke på løbet som noget symbolsk. Der var skønhed, og det var strabadserende.”

Sammen med sin bror Rasmus er Anders Eibye Hansen fjerde generation i Hansens Is. Brødrene har altid været vilde med at cykle, mest mountainbike, og de har kørt masser af løb, hvor der blev trådt til og kigget på både watt-tal og gennemsnitsfart. Men med årene skete der en modning, der betød mindre weekendræs og mere oplevelse, og langsomt udviklede idéen om et decideret cykelløb sig.

hansen2.jpg

En idé, der fik ekstra flyvehøjde, da brødrene havde fundet billeder af deres farfar, der arrangerede cykelløbet Frederiksborg Is-løbet, dengang det var navnet på virksomheden, før den skiftede til Hansens Is. Og i øvrigt mødte deres partner Anders Bang, der kunne tage brødrenes drømme om et cykelløb og gøre dem konkrete med sin erfaring som løbsarrangør.

”Matchet mellem is og cykling er perfekt,” forklarer Anders Eibye Hansen. ”Du må spise lige så mange is, du vil, men du skal også gøre dig fortjent til det ved at køre samtlige 148 km, som ruten er. Du kan ikke køre en kortere distance eller en halv runde. Ydelse før nydelse. Det er der en meget enkel poesi i. Og så er der en vis cykelromantik fra 1960’erne forbundet med det, for dengang var ismejerierne faste indslag som trøjesponsorer. Is og nydelse er kernen af cykelløbet.”

hansen1.jpg

Det er særligt de små detaljer ved løbet, man lægger mærke til, og som adskiller det fra andre løb – det ved jeg, for jeg kørte det selv. Pludselig står der et hornorkester på toppen af en bakke, der spiller rytterne op over højdemeterne. Saften fra Blipblop-isen er tilsat salt og udgør således energidrikken, man kan tanke undervejs. En dj, der spiller Dyrskuepladsen op, når man kører forbi depotet ved campingområdet ved Roskilde Festival og får sin is nummer tre ud af mange den dag.

Ved depotet efter 84 kilometers ræs er der tvungen pause på minimum et kvarter, og hvor forplejningen af chokolade fra Friis Holm og drikkevarer fra Herlev Bryghus er så overlegen, at der nemt går en time. Ved femte depot efter 125 km bliver man opfordret til at bade i fjorden og ryge smøger og spise slik. Der mangler ingenting, slet ikke kreativitet.

Efter løbet er der burger, øl og sodavand, og selvfølgelig mere is, og var det ikke for familien derhjemme, der allerede flere gange har rynket på brynene over, at man gider stå op klokken 05 for at køre til cykelløb i gråvejr og træde sig selv i småstykker over fem-syv timer, så kunne man nemt blive resten af dagen og aftenen med.

”Vores cykelløb handler i bund og grund om at invitere gæster ind i vores univers. Det er en lejlighed til at fortælle, hvem vi er, uden at det kun handler om is og mejeri,” fortæller Anders Eibye Hansen. ”Det er ikke et løb, vi laver for at tjene penge, for alt hvad der kommer ind, bruger vi på at skabe den flotteste oplevelse for deltagerne.”

I årets udgave af Hansens Cykelløb stillede 800 deltagere til start. Startnumrene blev udsolgt på rekordtid – i år tog det ikke længere end fem timer. Og vinderen? Han fik selvfølgelig is nok til at mætte selv den største kummefryser.