Det er svært at sætte en finger på den københavnske madscene, der i løbet af de sidste 20 år har udviklet sig til at være en af de bedste i verden, og som har spredt sig fra topgastronomi og hele vejen ned på gademadniveau, hvor man nu også kan få mad af ekstrem høj kvalitet.

Det blev fx tydeligt, da vi manglede kvalitetsburgere, og der kom et burgerboom, eller da vi manglede soft tacos, og der kom et mexicansk opsving.

Men særligt på én front, har København ikke fulgt med. Ja, den har vel ligefrem været at regne for et gastronomisk uland.

For hvor gik man hen, når man befandt sig i hovedstaden og gerne ville sætte tænderne i en god sandwich?

Det er ikke, fordi det har skortet på muligheder for at købe en sandwich i København. Men det var netop problemet. De var overalt, men ingen af dem var gode (undtagen Pizzahusets!). Tog du på café, hvor sandwichen var lig med skråtskårne agurke- og tomatskiver, der ikke kunne blive store nok, salat fra pose, Inco-kylling og købedressing, blev det en kniv og gaffel-oplevelse. Og ikke en særlig behagelig en af slagsen.

Og alternativet, som var de der saml-selv-bagelbutikker, var ikke meget bedre.

Der var ingen respekt for sandwichens kunnen og formåen, og den havde ingen status. Hvem har nogensinde fortalt dig, at deres livret er en sandwich?

Heldigvis tyder noget på, at stemningen er vendt. Nogle driftige mennesker er tittet frem fra krummerne fra de skarpe ciabattabrød og har givet sandwichen den kærlighed, den fortjener.

I april åbnede sandwichshoppen Doomsday Deli op på Guldbergsgade på Nørrebro, og i juli fulgte så Abrikos på Nørregade i København K. Og det er noget helt andet, end det vi kender til.

Tykke skiver blødt, lyst brød, fyld skåret i seriøse skiver og sammensætninger, man normalt skulle spejde mod USA for at få lov til at drømme om.  

Og så det gør jo heller ikke noget, deres cross cut er så smukt.

Velkommen til den københavnske madscene. Jeres kærlighed til sandwichen har været savnet.