gastro ”Jeg føler, jeg bruger en snydekode, når jeg tilføjer denne smagsforstærker i aftensmaden” Det giver mine egne hverdagsretter en anden dybde, end jeg nogensinde har været i nærheden af, skriver chefredaktør Kristoffer Dahy Ernst i denne leder.
livsstil En god gæst kommer ikke tomhændet: Her er 13 gode værtsgaver Juledagene og nytårsaften nærmer sig med drastiske skridt. Her er vores ultimative guide til en god værtsgave.
gastro Kronprins Frederik kiggede forbi, da Jack havde første arbejdsdag: ”Der tænkte jeg da lige: ’Okay, det er sådan, det kører’” Få danske hoteller er mere ikoniske end Ruths Hotel – med alt hvad det indebærer af gamle traditioner, højtflyvende sommergæster og et ambitionsniveau, der sigter højt. Her fortæller restaurantchef Jacob Brink Lauridsen og køkkenchef Jack Cramer om deres ambitioner for hotellets restaurant Oké.
gastro Denne simple italienske vegetarret tager kegler ved middagsbordet Parmigiana di melanzane byder på auberginer, tomater, parmesan og basilikum i skøn forening. Opskriften kommer fra Eva Ravnbøls kogebog ’Guds eget køkken numero due’.
gastro Den ultimative comfort food: Omfavn kulden med flødekartofler på fransk manér Tartiflette er heftig comfort food fra de franske alper – måske har du spist retten efter en tur på pisten. Rettens tyngde gør den i hvert fald særlig egnet til meget sultne mennesker.
gastro Nu kan man få vinterkoldskål – er det så underligt, som det lyder? Vi har smagt på det umiddelbart blasfemiske produkt.
gastro Vil du gøre lidt ekstra ud af osteserveringen? Så skal du lave en fyldt camembert Denne fyldte camembert passer både som snack til en aperitif eller som ostedessert sammen med et glas tør eller sød hvidvin.
kultur Hos Restaurant Schønnemann er julen stamgæsternes højtid: ”Det er de samme mennesker, der kommer ved samme bord, på samme tidspunkt, samme dag næste år” Her fortæller souschef på restaurant Schønnemann, Christian Haxgart, om deres julefrokostsæson.
gastro Sådan laver du en ægte napolitansk pizza derhjemme Opskriften kommer fra Eva Ravnbøls kogebog ’Guds eget køkken numero due’.
gastro Stamkunderne hos Harry’s Place har stærke holdninger: ”De diskuterer på Facebook, om man må dyppe sin Børge i remoulade” I 60 år er der blevet serveret Børge med krudt hos Harrys Place på grænsen mellem Nørrebro og Nordvest. Pølseskuret var i 2022 på randen af konkurs, men blev reddet på målstregen af nye ejere, som nu forsøger at videreføre den danske institution – uden at gå på kompromis med historien. Her fortæller ejer Nele Vest om krævende stamgæster, mislykkede satsninger og hemmelige pølseopskrifter.
gastro Den store guide til Bangkok: Her er de bedste spiseoplevelser i forskellige prisklasser Bangkok er hektisk, trafikeret, forurenet … og fantastisk. Den thailandske hovedstad rummer alt fra luksussuiter og gourmetrestauranter i flere hundrede meters højde såvel som de mest ydmyge og samtidig smagsintense gademadsserveringer til ganske få kroner. Her får du en bid af alt fra Bangkoks eneste trestjernede michelinrestaurant til sublim streetfood i en af verdens bedste madbyer.
gastro Lær at lave en italiensk favorit: Spaghetti alle vongole Eva Ravnbøl har skrevet endnu en (koge)bog om det land, hun har haft som base i over 30 år. Denne opskrift på spaghetti alle vongole er dog skrevet af hendes søns ven Ruben, fordi han selv mener, at han er den mest kompetente til at lave den italienske klassiker.
kultur Tusind kroner for fri bar i Royal Arena – er det pengene værd? I forgårs gav den svenske popkomet Zara Larsson koncert i Royal Arena, og i den anledning slog Danmarks næststørste koncertsted dørene op til deres nye eksklusive cocktaillounge, Vinyl Room. Euroman var med til åbningen.
gastro På Lærke Kløvedals stamsted får man Københavns bedste peberbøf Der er steder, man falder til uden egentlig at have en plan om det, og pludselig er de blevet helt og aldeles nødvendige i ens liv. For journalist og madanmelder Lærke Kløvedal er Maison et fast holdepunkt i hendes liv, hvor tjenerne altid kan læse rummet, og hvor tryghed, genkendelighed og fransk bistromad af højeste kvalitet går op i en højere enhed.
gastro Disse italienske gnudi med ost, spinat og brunet smør er nemme at forberede, inden dine gæster kommer Den toscanske gnudi er som en slags gnocchi, men uden kartofler. Den kan minde om en fast udgave af fyldet fra en klassisk raviolo. Gnudi betyder da også ’nøgen’, for den har jo ikke taget noget tøj (pasta) på. De er nemme at lave, og du kan endda lave dem et par timer i forvejen og lade dem vente i køleskabet, til de skal i til gryden.
gastro Gør som italienerne og lad din søtungefilet svømme i en frisk citronsauce Eva Ravnbøl har skrevet endnu en (koge)bog om det land, hun har haft som base i over 30 år. En af opskrifterne byder på filetto di sogliola al profumo delle sfusato, eller bare søtungefilet i Amalfi-citronsauce.
gastro Der sidder en dansker med tre michelinstjerner på toppen af den norske restaurantscene Den danske kok Esben Holmboe Bang har boet i Oslo i 21 år, og i 15 af dem har han drevet restauranten Maaemo i Oslo, der har tre michelinstjerner. Her fortæller han om forskellen på restaurantlivet i Norge og Danmark, knækbrød og om et godt råd, René Redzepi engang gav ham i Mexico.
gastro Fem stjerner: Let og elegant er kodeordene på ny restaurant på Frederiksberg I foråret blev Meyers Bageri på Frederiksberg til Harlo & Meyer. Det er et uformelt spisested med det grønne i fokus, men der er også plads til kød, fisk og skaldyr på menuen.
gastro Denne tærte med pære og blå ost slår benene væk under dig Ost er den ultimative umamibombe og en af de mest alsidige råvarer og ingredienser. Ost kan være salt, sød, hård, blød, cremet, smuldret, bitter, syrlig, frugtig, og vi kan blive ved. Her, mellem pære og kørvel, spiller den blå ost hovedrollen.
gastro Spis godt i Whiskybæltet: Her er ni spisesteder nord for København, som er et besøg værd Der er kommet en ny form for appetit nord for København. Ikke på status, pomp og pragt og velplejede hække, men på mad – velsmagende mad, der er lavet med håndelag og kvalitet for øje. Flere af restauranterne drives af kokke, der har forladt byen for at få luft og tid til at lave mad. Vi har udvalgt ni steder i Whiskybæltet, der er værd at besøge.
gastro Fire stjerner: På denne nye restaurant i København må der være tale om nordjysk underspillethed Eks-Alchemisten Casper Nielsens nye restaurant har fået det mindre flatterende navn Grim. Her er udgangspunktet hjemmedyrkede råvarer fra hans fødegård i Vendsyssel.
gastro Ny pastabutik åbner på Frederiksberg Der er liv på madscenen i Danmark. Vi viser vej til det vigtigste, der sker derude i denne måned.
podcast Christian Puglisi solgte sine restauranter og blev særdeles velhavende. Så hvorfor er han begyndt at købe smør på tilbud i … Rema? I det nye afsnit af ’Arbejdstitel’ fortæller Christian Puglisi om at bygge et restaurantimperium og sælge det – og hvad det har gjort ved hans måde at tænke på penge.
gastro ”Uden international arbejdskraft vil vi slet ikke have så rig og mangfoldig en restaurantscene, som vi har i dag” At begrænse adgangen til udenlandsk arbejdskraft er ikke kulturbevarelse. Det er en trussel mod en branche, der både giver byen puls og sikrer vækst og arbejdspladser, skriver chefredaktør Kristoffer Dahy Ernst i denne leder.
gastro Atelier September åbner ny lokation på Frederiksberg Restauratør Frederik Bille Brahe åbner endnu en legeplads for mad, design og kunst.
gastro Guochongs restaurant bliver fuldstændig overrendt: ”Man kan ikke bare komme ind fra gaden – medmindre man er meget heldig” Et tilfældigt sted på Hvidovrevej ligger en lille restaurant. Restauranten hedder Hongs Special, ejeren hedder Guochong Hong og han laver sydkinesisk mad, så englene synger. Her fortæller han om opstarten, og hvordan han gik fra ikke at have nogle gæster til at være en vaskeægte vestegnsk succeshistorie.
rejser Her er redaktionens favoritdestinationer til at holde ferie i vintermånederne Hvor skal du hen? Hvad skal du se? Hvor skal du bo? Hvad skal du spise? Euroman-redaktionen løfter sløret for deres bedste rejsetips til efteråret og vintersæsonen.
podcast Mikkel Egelund fra Pastis har set det meste og spist det hele Da den franske bistro Pastis åbnede i 2006 i Gothersgade i København, var det en af den type restauranter, der virkede som om, den havde ligget der altid. Nu gæster restauratør og kok Mikkel Egelund Euromans podcast ’Arbejdstitel’.
gastro Servér disse små tatar-hapsere, næste gang du får gæster Her får du opskriften på spanske montaditos med tatar og oliven-aioli.
gastro Træt af de mange turister i Barcelona, Madrid og San Sebastián? Så besøg denne by i stedet Gastronomisk set har Valencia stået i skyggen af Barcelona, Madrid og San Sebastián. Men noget er ved at ændre sig i Spaniens tredjestørste by, der frister med paella, søde appelsiner og en gastronomisk scene i udvikling, som særligt de lokale nyder godt af. Vi guider til de bedste steder.
gastro Københavns bedst bevarede bistrohemmelighed sælger nu også brød og bagværk Her får du de største nyheder fra restaurantscenen.
gastro Fire stjerner: De tysk-østrigske retter gav mig et smil på læben To tyskere savnede et sted at spise ordentlig spätzle og åbnede Botschaft, der byder på klassikere og nyfortolkninger fra det tysk-østrigske køkken.
gastro På Bjarke Just Nielsens restauranter bliver bordene prissat på samme måde som flybilletter Med data som fortrop er restaurantkoncernen Norrlyst gået fra én til 17 restauranter på bare seks år. I juni 2025 fik koncernen og Restaurant Udtryk så sin første michelinstjerne, blot 41 dage efter dørene første gang var blevet slået op. Alt hos Norrlyst er regnet ud på forhånd, og vi har spurgt direktør og stifter Bjarke Just Nielsen, om der overhovedet er sjæl i at drive restauranter, som var det Excel-ark.
gastro Det vakte ramaskrig, da Dani lukkede sin restaurant. Hans nye sted er absolut er et besøg værd Tre uger efter Dani García fik tre michelinstjerner i 2018, lukkede han sin restaurant. Men bedst som han troede han var færdig med Michelin, åbnede han Smoked Room i Madrid, som fik to stjerner et halvt år efter åbningen. Her er røg den røde tråd i køkkenet, men der er også ild i den andalusiske koks forretningsplaner.
gastro Nicolai Nørregaard kunne sagtens vælge den trygge mellemvej, men insisterer på, at hans restaurant skal være noget særligt Få steder formår at forene kreativitet, terroir og kokkekunst som Kadeau. I København er restauranten det nærmeste, man kommer på en bornholmsk ambassade, og på Bornholm bliver alt sat på spidsen. Her fortæller Nicolai Nørregaard, der er køkkenchef, kreativ direktør og medejer, om bornholmere, fornyelser på menuen og om at se sin restaurant som et kreativt bureau.
gastro Det nye spanske køkken er blevet gammelt. Heldigvis er der nye toner på vej I år er det 30 år siden, at en sifonflaske kickstartede den gastronomiske revolution i Spanien. Det blev markeret ved kongressen Madrid Fusión, hvor fagfolk hvert år mødes for at præsentere og diskutere nye idéer og teknikker. Gastro var med, da kongressen tog temperaturen på spansk gastronomi lige nu.
rejser Et af Europas (ofte) oversete rejsemål lokker med storslået natur, smukke strande og hyggelige byer Montenegro er et af de varmeste rejsemål i Europa lige nu. Landet – og især Kotorbugten – har med vild natur, pittoreske byer og fashionable strandpromenader rigtig meget at byde på.
gastro Du vil servere ægte tapas? Så prøv disse gratinerede kammuslinger Er der noget, vi har taget til os fra det spanske køkken, er det tapas. Det er den hyggeligste måde at spise på: små serveringer, der nydes med iskolde øl, tør sherry eller kold krydret vermouth. Prøv fx disse gratinerede kammuslinger med iberico-skinke.
gastro Fem stjerner: Hotelrestaurant serverer gode enkle retter med mange detaljer For nylig åbnede Petra i hjertet af København. Ambitionsniveauet er højt i hotelrestauranten, som serverer mad, der er til at betale.
gastro For Peter Aalbæk Jensen er denne kro mere end et stamsted På Søllerød Kro har Peter Aalbæk Jensen sammen med Lars von Trier fejret deres fælles succeser og indspillet scener til dogmefilmen ’Idioterne’, ligesom han i den nyligt afdøde restaurantchef Jan Restorff fandt en vært, der kom til at stå ham meget nær. Vi var med, da Peter Aalbæk Jensen mindedes de mange gode stunder på sit stamsted en sidste gang.
gastro Skal du snart til Madrid? Her er tre gode restauranter, du ikke må snyde dig selv for Vi har besøgt nogle af Madrids mest markante spiseoplevelser.
gastro Alle dage på Jordnær er særlige, men denne skiller sig alligevel ud Et gæstespil på de helt høje nagler udspillede sig i august på Jordnær, som fik besøg af Julien Royer og hans hold fra trestjernede Odette i Singapore. Her stod det hurtigt klart, at parløbet mellem Julien Royer og Eric Vildgaard var en magtdemonstration af, hvad en kompromisløs tilgang til råvarer og kærligheden til ubetinget velsmag kan munde ud i på tallerkenen.
gastro To stjerner: Ny københavnsk restaurant serverede den værste griseret, vores anmelder mindes at have smagt Hotel Skt. Petri i København har fået nye ejere og navn og en nordisk profil. Det samme gælder i restauranten, hvor en af Londons førende grønne kokke har indtaget køkkenet.
gastro Leder man længe efter guldet for enden af regnbuen, finder man denne restaurant Få steder formår at forene kreativitet, terroir og kokkekunst som Kadeau. I København er restauranten det nærmeste, man kommer på en bornholmsk ambassade, og på Bornholm bliver alt sat på spidsen.
gastro Lær at mestre en klassiker: Crème caramel En klassisk fransk karamelrand slår aldrig fejl. Opskriften kommer fra Mika Wulffs kogebog 'Da jeg lærte at bage i Paris'.
gastro Folk vil takke dig, hvis du serverer disse éclairs med blød vaniljecreme og chokoladeganache Den ultimative vandbakkelse er ifølge Mika Wulff en éclair fyldt med kogt vaniljecreme og dyppet i mørk chokoladeganache. Opskriften kommer fra hendes kogebog 'Da jeg lærte at bage i Paris'.
gastro Man siger i restaurationsbranchens kroge, at denne fynske restaurant leverer landets bedste service I Nyborg ligger et kærlighedsbarn mellem Fyn og Frankrig. Kom med indenfor her.
gastro En nem efterårsret: Helstegt kylling med citron, fennikel og pistacie-salsa verde Vi siger på gensyn til sommerens varme og åbner for trygge retter med vores gode gamle ven, kyllingen. Den er med sit milde kød en alsidig ingrediens i køkkenet. Og så har den også sit dejlige skrog, som selvfølgelig også skal bruges.
gastro Seks stjerner: At ambitionsniveauet er meget højt, fremgår fra første bid Restaurant Udtryk havde kun haft åbent i 41 dage, før den kunne sætte en michelinstjerne på sin facade. Men er restauranten så sin stjerne værd? Gastro lod det komme an på en prøve.
gastro Gør dig selv en tjeneste og prøv disse marrokanske klejner Denne opskrift på Chebakia er lavet af de to marokkanske søstre Jamila og Khadija Al Mohammadi, der driver South Harbour Café i København, hvor de serverer mad, der er inspireret af deres mors retter.
gastro Du kan sagtens lave Grazianos mest populære dessert hjemme i dit eget køkken For Jonathan Balsløw Sørensens familie er bomboloni mere end bare en dessert. Det er en tradition, som bringer dem sammen og skaber varige minder. Han var omkring tre år, da han første gang stod med Graziano og Anna i køkkenet og prikkede huller i dejen.
gastro Denne fløjlsbløde franske pæretærte vil sikre dig anerkendende nik fra dine gæster Her får opskriften på tarte bourdaloue fra Mika Wulffs kogebog 'Da jeg lærte at bage i Paris'
gastro Gør som italienerne og servér denne lækre toscanske forret Crostini med kyllingeleverpaté er en kendt forret i Toscana. De kaldes crostini neri (sorte crostini) på grund af den farve, som saucen får under tilberedningen.
gastro Dansk michelinkok vil skabe mad ud af den blå luft Stjernekokken Rasmus Munk fra Alchemist er med i et projekt, der har fået et trecifret millionbeløb til at udforske, hvordan drivhusgasser kan omdannes til mad.
gastro Denne auberginesalat smager vidunderligt med et godt stykke brød til Zaalouk er en næsten pureret salat, der består af aubergine, tomat og peberfrugt krydret med bl.a. hvidløg, spidskommen, paprika og gurkemeje. Retten serveres traditionelt som en forret, men kan også bruges som tilbehør til en hovedret.
gastro Fire stjerner: Her serveres skarpe retter, der emmer af præcision og tung fransk velsmag Paula er rykket ind i Studios gamle lokaler i Carlsberg Byen. Michelinambitionerne er nu blevet skiftet ud med klassisk fransk bistromad.
gastro Her er de 11 bedste franske restauranter i Danmark Der mangler ikke restauranter med et fransk islæt herhjemme, men hvordan skiller man så skidt fra kanel? Man læser denne guide til 11 af landets bedste frankofile etablissementer.
eurowoman Chiara Barla elsker at spise middag på en særlig restaurant: ”Hver en bid giver mig gåsehud” Den italienske kok Chiara Barla, 42, står bag caféerne og bagerierne Apotek 57, Lido og Riviera i København. Hun lytter til Cocteau Twins, drikker vin på Villette og drømmer om at bo på et hotel, hvor der er blåt både inde og ude.
gastro Et stensikkert hit: Sådan laver du en sød og syrlig tarte au citron For 11 år siden forfulgte konditor Mika Wulff sin drøm og begyndte på Le Cordon Bleu, en af verdens mest prestigefulde kokkeskoler, i Paris. Her giver hun dig opskriften på klassikeren tarte au citron fra hendes kogebog 'Da jeg lærte at bage i Paris'.
gastro I 20 år er Rasmus Bruun kommet på sit stamsted i København: ”Det er den perfekte start på en virkelig hyggelig dag” Når Rasmus Bruun virkelig skal have en god dag, begynder den som regel på Restaurant Schønnemann. Det er ikke stjernemad eller hypede koncepter, der trækker ham hertil. Det er den både afslappede og festlige stemning, der får tiden til at gå i stå for en stund, og som har fået ham til at vende tilbage igen og igen de seneste 20 år.
gastro Vil du på en ferie med smæk på smagen? Så bør du overveje dette mægtige madland Det er ikke kun Machu Picchu, der frister i Peru. Det gør deres køkken også, hvor quinoa, majs, marsvin og udsøgte desserter præger menuen. Her har man formået at vende en hensygnende madkultur til både noget nyt, spændende og velsmagende.
gastro Disse tynde marokkanske pandekager med hakket kød tager helt sikkert kegler ved middagsbordet Msemmen har rødder i de gamle berbiske madtraditioner, hvor brød og pandekager har spillet en central rolle i husholdningerne. De spises både i en sød og en krydret version med grøntsager eller hakket kød.
gastro Tre stjerner: København har (gen)vundet en jazzklub i verdensklasse, men restaurantoplevelsen var ujævn Lars Seier har allieret sig med solide kræfter og åbnet Epicurus, hvor Bdr. Prices gamle lokaler er blevet forvandlet til en kombineret bistro, bar og jazzklub. Gastro har været forbi for at se, hvordan det swinger.
gastro Vil du servere god kylling? Så lav den, som de gør på Graziano I denne klassiske udgave af grillet kylling får den lov at ligge i salt og citron natten over, hvilket gør kødet mere fast og saftigt og intensiverer smagen uden at overdøve den naturlige karakter.
gastro Kafeterias afløser er fundet: Ny restaurationskonge rykker ind på Statens Museum for Kunst Måske kender du ham fra steder som Picnic på Glyptoteket, Restaurant Alf, Démodé og som en af partnerne bag Prolog Coffee.
gastro En perfekt simreret til efteråret: Sådan laver du en tagine med møre oksehaler De to marokkanske søstre Jamila og Khadija Al Mohammadi driver South Harbour Café i København, hvor de serverer mad, der er inspireret af deres mors retter. Her deler de deres opskrift på tagine med oksehaler og kikærter.
gastro Sådan laver du Grazianos pappa al pomodoro Pappa al pomodoro, tomat- og brødsuppe, er en enkel, men utrolig smagfuld ret, der både er billig og mættende. Perfekt som let middag på en kølig sommeraften, hvor du har brug for noget, der både varmer og fylder dig med glæde.
gastro Jonathans restaurant på Nørrebro åbnede med et brag og skabte så megen virak, at det i lang tid var svært at få et bord Jonathan Balsløw Sørensen fik toscansk mad ind med modermælken. I dag er han køkkenchef og medindehaver af Graziano på Nørrebro. Vi gør status efter første år bag egne gryder, og så deler han fire opskrifter fra sin nye kogebog.
gastro Hvem elsker ikke portvin? I denne måned er der særligt to gode muligheder for drikke de gode dråber Gastro viser vi vej til de vigtigste nyheder fra den danske restaurationsbranche.
gastro Vores forbrug af ultraforarbejdet mad er skammeligt højt – særligt når man sammeligner os med Spanien og Italien Ligesom vores hjerner efterhånden er skolet af dopaminfix fra blinkende notifikationer, er vores maver også i tiltagende grad tilbøjelige til at vælge de nemme løsninger, skriver chefredaktør Kristoffer Dahy Ernst i denne leder.
gastro Hver søndag spiser michelinparret Nicky Arentsen og Emma Nørbygaard frokost på den samme restaurant: ”Vi sidder altid det samme sted” Det driftige par Nicky Arentsen og Emma Nørbygaard fik en michelinstjerne til deres restaurant, Aure, efter blot 81 dage. Vi har talt med dem om, hvordan man skaber et godt arbejdsmiljø, hvor de selv spiser, når de har fri, og hvor deres yndlingsspiseby ligger.
gastro Blot 81 dage efter restaurantåbningen kunne Nicky og Emma sætte en michelinstjerne på facaden Nicky Arentsen og Emma Nørbygaard har åbnet Aure i et gammelt krudthus på Refshaleøen, og efter blot 81 dage kunne det driftige par sætte en michelinstjerne på restaurantens facade og melde fuldt booket resten af 2024. Et år senere har restauranten fået fasttømret sin unikke stil.
gastro Lars Seier står bag endnu en restaurant i København: ”Det har jo ikke været billigt at skabe dette sted” Epicurus er Københavns nye kombinerede restaurant, jazzklub og cocktailbar. Under de høje lofter spiller nogle af verdens bedste jazzmusikere, mens cocktails strømmer til de små barborde undervejs. Vi har talt med tre af stedets hovedpersoner, Niels Lan Doky, Lars Seier Christensen og Rasmus Shepherd-Lomborg, om den oplevelse, der venter gæsterne.
eurowoman Bente Scavenius er kommet på Møn i flere årtier. Her guider hun til de bedste steder Kunsthistoriker og forfatter Bente Scavenius, 80, er opvokset på Møn, hvor hun i dag har sommerhus. Hun holder særligt af øens is og kalkmalerier.
podcast Københavns bedste burger får man på … ja hvor egentlig? I det nye afsnit af ’Arbejdstitel’ viser Oliver Enné og Kristoffer Dahy Ernst vej til deres foretrukne steder i hjembyen København.
gastro Gaver til gastromanden: Her er 6 ting, der gør madlavningen lidt federe Fra de skarpeste knive til hjemmelevering af de bedste oste – gå aldrig ned på udstyr, smag og stil.
gastro Forretten over dem alle: Sådan laver du den perfekte jomfruhummer-bisque Når det kommer til supper og bisque, er denne toppen af poppen. Den kan både serveres som en del af nytårsmenuen og som en lille ret på en sommerdag. Opskriften kommer fra kogebogen ’Lidt, men godt’.
gastro Alexander står bag restauranten på d’Angleterre, men i sin fritid spiser han lige rundt om hjørnet: ”Her føler man sig godt tilpas, uanset om det er tirsdag eller fredag” I efteråret 2024 tog Alexander Baert springet fra assisterende køkkenchef til frontfigur på Marchal, Hotel d’Angleterres michelinrestaurant, hvor han forsøger at forene sit franske ophav med sit skandinaviske liv – og ære sin far. For ham handler hver eneste ret om ét spørgsmål: Kan du smage, at det er mig?
gastro Tre stjerner: Ny indisk restaurant på Nørrebro laver et festmåltid, der er til at betale På Juma er omdrejningspunktet det indiske festmåltid thali, hvor klassikere og moderne fortolkninger serveres sharing-style til meget overskuelige priser.
gastro Wien gør sig mere og mere bemærket som maddestination Restauranter som Taubenkobel og Doubek omfavner en kompromiløs gastronomi, hvor innovation og tradition forenes i retter, der hylder kvalitetsråvarer og naturvin. Vi har besøgt de to steder, der er Wiens svar på Falsled Kro og Jordnær.
gastro En nem sommerret: Rigatoni med ovnstegt aubergine, tomat og pesto Denne ret er inspireret af den sicilianske pastaret alla Norma. I denne nemme version er aubergine ovnbagte i stedet for friterede, og så fuld- endes retten med klassisk pesto for ekstra lækkerhed.
gastro De driver en michelinrestaurant, men når Eric og Tina har fri, besøger de ofte et kinesisk spisested på Vesterbro Normalt bevæger ægteparret og indehavere af den trestjernede michelinrestaurant Jordnær, Eric og Tina Kragh Vildgaard, sig i de højeste luftlag i dansk gastronomi. Men når de har fri, elsker de at gå ud at spise med deres velvoksne familie. Ét af de steder, de oftest vender tilbage til, er kinesiske Fu Hao i Colbjørnsensgade på Vesterbro – en restaurant, der ligger langt fra stjernebesatte menuer, men tæt på noget andet vigtigt: samvær, smag og tryghed.
gastro Fem stjerner: Carpaccioen stjal showet på aarhusiansk spisested Vi har besøgt Bar Piatto, der åbnede i Aarhus tidligere på året. Her serverer de italienske klassikere med et japansk tvist i afslappede omgivelser.
gastro Denne nemme tærte passer perfekt til sensommeren Sådan laver du en filotærte med spinat, courgette, gedeost og mozzarella
gastro En frisk sommerret: Sådan laver du en let gazpacho med melon, agurk og avocado Her får du opskriften på en forfriskende, kølende gazpacho i en grøn version med sødme fra melon og et lille chilispark.
gastro Østerssmagning, langbordsmiddag og petanqueturnering: Det skal du opleve til Copenhagen Cooking Fra på fredag og 10 dage frem kan du spise, drikke og spille petanque i Københavns gader, når Copenhagen Cooking løber af stablen fra den 15. til 25. august. Vi har fundet fire fede arrangementer, du kan tage til.
gastro Sydeuropæiske åbningstider: 11 spisesteder i København, der har sene åbningstider Hvor går man hen i København, når sulten melder sig, og klokken er på den anden side af 21? Vi har fundet 11 gode steder i København med længe åbent.
gastro Seks stjerner: Denne restaurant placerer sig på toppen af den jyske spisescene Restaurant Alimentum har skruet op for ambitionerne, men har stadig fokus på bæredygtighed og lokale råvarer i de små smagsintense retter. Gastro besøgte restauranten i Aalborg lige inden, den fik sin første michelinstjerne.
gastro Kok Ben Hurley: ”Der er nærmest ikke nogen steder i Danmark, der laver 100 procent engelsk mad” Ben Hurley, køkkenchef på aarhusianske Domestic, bliver nostalgisk bare ved tanken om fællesskabet omkring den dejlige, tunge mad fra England. Her fortæller han om kærligheden til det britiske ophav.
gastro Endnu mere fried chicken: Ultrapopulære Poulette åbner i Indre By Vi giver dig et overblik over de seneste historier fra det gastronomiske Danmark.
gastro Jamie Lee er kok på Fiskebaren i Kødbyen: ”Det vigtigste, jeg har taget med mig fra England, er idéen om, at vi spiser hele dyret” For Jamie Lee er en autentisk britisk madoplevelse præget af samvær, traditioner og nose-to-tail-tilgangen, hvor man bruger hele dyret. Den tankegang sværger den britiske kok også til på Fiskebaren i København, hvor han i 13 år har styret køkkenet.
gastro Ordet ’unik’ bliver ofte misbrugt i fine dining-verdenen. Men på denne restaurant holder det stik Jeremy Chan er køkkenchef på og medejer af Ikoyi, der siden åbningen i 2017 både har fået to michelinstjerner og er blevet en af de mest anerkendte restauranter i London. Udgangspunktet er de bedste britiske ingredienser krydret med vestafrikansk inspiration.
gastro Paul Cunningham: ”Jeg gider ikke at give flere tusinde kroner for en menu, hvor størstedelen er helt banale grøntsager” Paul Cunningham er køkkenchef på Henne Kirkeby Kro og sætter tradition over trend i køkkenet. Han bliver glad af god, ærlig mad, som han også forbinder med køkkenet i sit hjemland, og ifølge ham bliver det ikke mere engelsk end fish’n’chips.
gastro Sådan laver du en ægte britisk cottage pie En shepherd’s pie er med lam (eller får), mens en cottage pie er med oksekød (eller kalv). Her kommer den i en luksuriøs udgave med smatmørt oksekød braiseret i brown ale og dækket med en smørtung kartoffelmos.
gastro Søde jordbær, blød vaniljecreme og sprødt brød: I denne dessert får dine daggamle croissanter nyt liv Alle køkkener har retter, hvor man bruger daggammelt brød. I England har man bread pudding, hvor daggammelt brød får nyt liv sammen med creme og marmelade. Men daggamle croissanter har da også brug for at blive reddet, så prøv at komme dem i et fad og overhælde dem med en blanding af æg, mælk og fløde.
gastro Man bliver aldrig færdig med at spise sig igennem London. Her er vores guide til de bedste steder Hvor skal man begynde i London? Det er spørgsmålet. Svaret må være, at det bare er om at komme i gang, for du bliver ikke færdig med dette enorme skrummel af en metropol lige foreløbig.
gastro Denne restaurant i London insisterer på at være for de få. Og af den grund bør du besøge den Vi har besøgt The Yellow Bittern, den måske mest omdiskuterede restaurantåbning i Europa det seneste år.
gastro Det britiske køkken er langt bedre end sit rygte Kokke som Marco Pierre White, Gordon Ramsay, Heston Blumenthal og Fergus Henderson har gennem de seneste årtier transformeret britisk gastronomi. Med alt fra fransk præcision og rå attitude til molekylær opfindsomhed og en kompromisløs nose-to-tail-tilgang har de løftet køkkenet til nye højder.
gastro Jeppe står bag en af landets mest populære isbutikker: ”Vores pistacieis tog rigtig, rigtig lang tid at knække” For otte år siden lagde Jeppe Villadsen sit liv om. Han var udbrændt, træt af sit arbejde som journalist og havde behov for at bevæge sig i en helt anden retning. I dag ejer og driver han seks populære isbarer i København under navnet Isoteket, hvis is af flere medier bliver kaldt landets bedste.
eurowoman Sol på næsen: Her er de allerbedste solspots i København og Aarhus Du skal ud og drikke kaffe eller vin og måske have lidt at spise efter arbejde. Men hvor skal du gå hen, hvis du gerne vil fange de sidste solstråler? To Sultne Piger guider dig til sommerens stamsteder i København og Aarhus, hvor solen aldrig går ned.
gastro De franske caféers storhed og fald Engang var de franske caféer mødestedet for kultureliten, men nu synes de flettede havestole, Ricard-askebægere og smuldrende croissanter forsvundet fra gadebilledet. Hvad blev der af de franske institutioner, der lærte danskerne at bruge byen og sige cafe au lait?
gastro På udkig efter et billigt og godt måltid på Roskilde Festival 2025? Så skal du spise ’iransk ramen’ Euroman guider dig til det bedste billige måltid på årets Roskilde Festival.
gastro Den bedste burger på Roskilde Festival 2025 ... er uden kød?! Euroman guider dig til den bedste tømmermændsmad på årets Roskilde Festival.
eurowoman Casper Christensen har en morgenrutine, de fleste vil tabe kæben over Komikeren, skuespilleren, manuskriptforfatteren og tv-værten, 56, er færdig med for meget fest og for lidt søvn. Nu vil han hellere leve sundt, elske inderligt, bede til Gud og værne om de rutiner, der nærer hans sjæl og familieliv.
gastro Karrysild bragte Tina og Eric Vildgaard fra Jordnær sammen. Her er Tinas bedste tips til at spise i København Som 19-årig skiftede Tina Kragh Vildgaard Thy ud med København, hvor hun nu har boet i mere end halvdelen af sit liv. Hun er restaurantchef på trestjernede Jordnær, som hun ejer og driver med sin mand, Eric Vildgaard, der er køkkenchef.
gastro Falsled Kro-kok Simon Juel sigtede efter stjernerne, men landede på månen: ”Solen stod også op i morges” Siden han var 20 år, har Simon Juel drømt om en michelinstjerne. Da han i 2023 overtog køkkenet på Falsled Kro, var det også med ambitionen om at skaffe den fynske institution én. Ved uddelingen af dette års michelinstjerner stod han på tærsklen til drømmeland.
gastro Årets michelinstjerner er uddelt. Se hvem der blev hædret i år Man har aldrig spist bedre i Danmark, end man gør i disse år. Det satte årets michelinuddeling en tyk streg under. To restauranter blev dog igen håbløst forbigået.
kultur ’Nak & Æd’ søger ny vært. Skal det være dig? Et af landets stærkeste makkerskaber ophører, når Jørgen Skouboe går på pension. Men se det på den lyse side: Nu kan du blive Nikolaj Kirks sidekick.
gastro Vil du servere pasta som hos Fabro? Prøv deres gricia med peber, pecorino og guanciale Pastatstedet Fabro i Københavns indre by ved, hvordan man skruer en god italiensk ret sammen. Her får du opskriften på deres gricia, som kommer fra deres nye kogebog ’Fabro – pasta og venner’.
gastro Denne fyldige græske salat kan du spise som hovedret Her får du opskriften på en tomatsalat med knuste kartofler, aubergine og bagt feta med honning og sesam.
gastro Lolland-Falster har fået en ny ambassadør. Og nu vil Mads have dig på besøg Mads Hermansen er gastronomisk direktør på Pomle Nakke og Hesnæs Havn. Han har tidligere stået for madprogrammet på Heartland Festival og bl.a. arbejdet på Polly og Frank i København. Han driver også sit eget pop-up-koncept Helga med vennerne August Magnusson, Mads Terkelsbøl og Jakob Ravn.
gastro Restauranterne har snart et problem. René Redzepi har (måske) svaret Der er en generel bekymring for, om vi er gode nok til at uddanne det næste kuld af kokke og tjenere til at være i en branche, der ikke just er berømt for gode vilkår, skriver chefredaktør Kristoffer Dahy Ernst i denne leder.
gastro Tiden er perfekt til at lave denne cremede og smukke dessert Rabarberen er i sæson, og derfor er det helt oplagt at servere denne rabarberkompot med rosenvand og pistacie-mascarponecreme.
gastro Denne ret er det perfekte tilbehør til din forårsmiddag Her får du opskriften på ristede radiser med purløgsolie og gedeostecreme.
gastro Dak Wichangoen: ”Der er sovs og kartofler til det hele. Det er virkelig særligt for Jylland” Dak Wichangoen er udlært fra Brdr. Koch i Aarhus og var i mange år køkkenchef på Kiin Kiin på Nørrebro i København. Her fortæller hun om sit forhold til sin hjemegn, Østjylland.
gastro Farvel til Michelin, hurra for tempoet: Her bliver alle retter serveret syv minutter efter, du har bestilt dem Få kokke har som Mathias Dahlgren været med til at forme svensk gastronomi siden den nynordiske bølge skyllede ind over landet. Vi har besøgt flere af hans steder i Stockholm – blandt andet Matbaren, der stadig kan servere alle retter syv minutter efter, du har bestilt dem.
gastro Den ultimative opskrift: Din næste yndlingskage hedder Madeleine Vi glemmer at bage madeleinekager, fordi der altid er så meget andet at kaste os over. Men har man først prøvet supermarkedets version, er der kun én vej: Direkte i køkkenet.
gastro En frisk forårsret: Mør lammekrone med orzo, cremede hestebønner og friske ærter Det er nu, at alle de gode råvarer pibler frem herhjemme, så det er bare med at få udnyttet alt det gode, foråret har at byde på, mens tid er.
gastro David Nielsen har sort bælte i champagne. Hans stamsted har Danmarks (måske) bedste champagnekort Hvis der er noget, David Nielsen, cheftræner for AC Horsens, elsker lige så meget som fodbold, er det mad og vin – i særdeleshed champagne. Derfor er et fremragende champagnekort også tæt på altafgørende, hvis et sted skal spille en hovedrolle i hans liv. Det har de heldigvis på Bouchon i Aarhus, som David Nielsen elsker at dumpe impulsivt ind på for at få et par små retter og et godt glas uden dossage.