Forskernes dom: Sådan påvirker rygning din krop

Forskernes dom: Sådan påvirker rygning din krop

Rygning skader næsten alle organer i kroppen. Nogle af disse skadelige og negative virkninger er øjeblikkelige, mens andre gradvist sker over en længere periode. Find ud af hvordan rygning påvirker forskellige dele af din krop i denne artikel.

En cigaret bliver ofte til to – og til sidst bliver det som regel til en afhængighed, der er svær at kvitte. Mange starter med at ryge, fordi det er smart, fordi vennerne ryger eller fordi en cigaret hører sammen med en kold øl eller drink. Selvom diverse rygestopkampagner har præget mediebilledet i mange år, så vælger mange alligevel at tænde en cigaret.

For dig er det blot en cigaret, men for din krop er det noget helt andet. Rygning skader din krop og kan forårsage permanent skade på dit helbred. Derudover kan rygning også påvirke dine gener. Ifølge en undersøgelse fra University of Tasmania i Australien, får røg dine gener til at opføre sig anderledes, end hvad de burde gøre.

Hvis du stadig ikke er overbevist om dets farer, så tag et kig på nogle af rygningens virkninger i denne artikel.

Hvad er bivirkningerne ved rygning?
Rygere har en tendens til at have ildelugtende tøj og hår, dårlig ånde og gule eller brune pletter på tænderne. Men disse er blot de mindre skadelige virkninger af rygning. Rygning kan nemlig påvirke din krop på mange forskellige måder, hvilket har en effekt på dit helbred og din sundhed.

Nogle skadelige bivirkninger ved at ryge cigaretter omfatter:

Hjertet får sværere ved at arbejde optimalt
Rygning udgør en stor fare for dit hjerte. Det øger risikoen for hjertesygdomme, da det får dit hjerte til at slå hurtigere, dit blodtryk stiger og får blodet til at størkne, hvilket kan forårsage blodpropper. Når en blodprop blokerer blodstrømmen til dit hjerte, kan det ikke få nok ilt, hvilket ødelægger en del af hjertets muskel eller i værste tilfælde dræber muskelvævet.

Rygning forkalker også dine årer og mindsker de blodkar, der er tættest på hjertet, hvilket gør det sværere for ilten at nå frem til det rette sted. Dette øger risikoen for blodpropper i hjertet samt hjertestop.

Lungerne tager skade
Rygning skader også lunger og luftveje, hvilket i sidste ende kan give åndedrætsproblemer. Lungernes små fimrehår er en form for beskyttende skjold mod fremmedlegemer, der bliver ødelagt af tjæren. Dette giver tjæren adgang til lungerne, hvilket kan være kræftfremkaldende. Rygning kan også forårsage kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), hvilket begrænser din vejrtrækning og skaber en hævelse på dine lunger.

Rygning kan give kræft

Cigaretter indeholder flere tusinde kemikalier, hvoraf nogle af disse kemikalier er kræftfremkaldende. Rygning kan forårsage forskellige former for kræft overalt i din krop såsom i lunger, luftrør, bronkier, mundhule, læber, spiserør, mave, lever med mere.

Rygning er gift for blodcirkulationen
Når du ryger, kommer forgiftningerne fra tjæren i cigaretterne ind i dit blod. Disse giftstoffer i dit blod gør:

- Dit blod tykkere og øger chancerne for koagulationsdannelse
- Øger dit blodtryk og hjertefrekvens, så dit hjerte arbejder hårdere end normalt
- Begrænser dine arterier, hvilket reducerer mængden af ​​ilt i blodet, der cirkulerer i dine organer.

Til sammen gør disse ændringer, at når du ryger, øges chancen for, at dine arterier indsnævres og der sker en dannelse af ​​blodpropper i kroppen.

Hjernen bliver også påvirket af rygning
Hvis du ryger, er du mere tilbøjelig til at få et slagtilfælde end en ikke-ryger.
Faktisk øger rygning din risiko for at få et slagtilfælde med omkring 50 %, hvilket kan forårsage hjerneskade eller død. Og ved at ryge, fordobler du derfor risikoen for at dø af et slagtilfælde.

Den gode nyhed er, at indenfor to år efter, at du er stoppet med at ryge, reduceres risikoen for slagtilfælde til halvdelen af ​​en ikke-rygers risiko, og indenfor fem år vil risikoen være den samme som en ikke-rygers.

Rygning har en stor effekt på dit udseende
Nogle siger, at man bliver grim af at ryge, mens andre blot mener, at det har nogle små ændringer. Dog er der ingen måder, hvorpå vi kan komme udenom det – rygning påvirker i høj grad dit udseende.

Ikke nok med at rygning giver dig en ildelugtende lugt af røg i dit hår og tøj, så giver rygning også gule tænder. Og hvis det ikke skulle være nok, så kan rygning også føre til for tidlige rynker. Huden får ikke blot rynker tidligere, men der kan også forekomme uren hud.

Derudover bliver huden mere glansløs og grå, da nikotinen fra cigaretterne påvirker blodårernes blodkar, hvorfor huden ikke får lige nok blod. Der er derfor ikke noget sexet ved at ryge, da det kan påvirke dit fysiske udseende i høj grad.

Vil du se mere om, hvordan rygning påvirker din krop, så kan du klikke ind her.

I denne video fra TED Ed kan du se hvordan rygning påvirker din krop:

Hvad er fordelene ved at kvitte cigaretterne?
På nuværende tidspunkt er du sandsynligvis bekendt med hovedårsagerne til at holde op med at ryge, da vi har gennemgået, hvordan rygning påvirker din krop.

Men hvis du mangler lidt mere information om, hvad fordelene ved at kvitte cigaretterne er, så har vi fundet de 10 største fordele ved at fravælge din afhængighed.

Dit hjerte - Selv en smule rygning beskadiger hjertet og blodkarrene. Dette kan føre til hjertesygdomme, hvor arterierne bliver forkalkede og ikke længere kan levere ilt til dit hjerte, hvilket som nævnt kan forårsage blodpropper, slagtilfælde og andre hjertesygdomme. At stoppe med at ryge kan reducere disse risici betydeligt. Efter et år vil din risiko for hjertesygdomme forbundet med rygning blive halveret.

Reduktion af risikoen for lungekræft - Sammen med hjertet er dette en af de største sundhedsmæssige fordele ved at holde op med at ryge. Rygere er tyve gange mere tilbøjelige til at dø af lungekræft end ikke-rygere. Rygning øger også risikoen for andre former for kræft. Ved at fortsætte med en røgfri rejse kan du reducere disse risici betydeligt. Det kan virke som langt væk nu, men hvis du kan gå i ti år uden røg, kan du halvere risikoen for at få lungekræft sammenlignet med en ryger.

Du sparer mange penge - Cigaretter er ikke billige. Lige meget hvor mange cigaretter du før har røget, så kan du nu bruge disse penge på andre ting. Hvis du gerne vil vide, hvor mange penge, som du sparer, så kan du eventuelt lave en opsparing med alle de penge, som du før i tiden brugte på en pakke cigaretter.

Dine sanser bliver bedre - Hvis du elsker mad, vil denne fordel vinde dig over. Rygning kan fjerne store dele af dine sanser for smage og lugte, hvilket betyder, at hvis du holder op med at ryge, vil du muligvis begynde at bemærke, at mad smager og lugter bedre. Dette kan ske så snart som et par dage efter, du er stoppet.

Lev længere - Mænd, der holder op med at ryge i en alder af tredive år, kan potentielt tilføje så meget som ti år til deres forventede levetid. Selv de, der holder op med at ryge i en alder af tres år, kan potentielt øge den forventede levetid med tre år.

Din hud vil blive pænere – Rygning gør din hud trist, grå og glansløs. Hvis du vil have din hud til at se så godt ud, som den overhovedet kan, så er det en fordel at kvitte cigaretterne.

Ikke mere rygning om vinteren - Du bliver ikke nødt til at gå udenfor i de kolde temperaturer, når vi nærmer os den danske vinter for at tænde en cigaret.

Vejrtrækningen bliver nemmere - Som du tilpasser dig til et liv uden cigaretter, slapper dine lunger mere og mere af, og det bliver nemmere at trække vejret og få luft ned i lungerne, fordi der ikke længere bliver tilført tjære derned. 

Du lugter bedre - Uanset om det er dit hjem, dit tøj, din bil eller endda din ånde, så lugter cigaretter, hvilket betyder at du lugter, når du ryger. Mens du måske har vænnet dig til det, er den ubehagelige lugt mærkbar for alle omkring dig. Den gode nyhed er, at dette vil ændre sig lige, når du holder op med at ryge.

Du skåner venner og familie - Ved at stoppe med at ryge reducerer du chancen for, at folk, du bruger tid sammen med, vil blive påvirket af din rygning. Ifølge flere undersøgelser dør mennesker hvert år af lungekræft som følge af langtidseksponering for røg.

Vil du finde ud af, hvordan et rygestop påvirker dit liv fra minut til minut, dag til dag og år til år, så klik ind her.

Sådan kvitter du røgen

Hvis du er kommet på andre tanker og rent faktisk gerne vil kvitte cigaretterne, så findes der flere forskellige rygestopmetoder, der kan være en hjælp, hvis du finder det svært at putte røgen 100 % på hylden – for det er en afhængighed, der ikke er nem at komme af med. Ikke nok med at du kan blive pænere at se på ved at droppe cigaretterne, så vil din krop også takke dig for det. 

At stoppe med at ryge er en proces, og det er ikke nemt. Dog kan forskellige metoder være gavnlige og øge sandsynligheden for rygestoppets succes. De mest populære rygestopmetoder på markedet er:

Nikotinplaster: Denne metode er en af de mere populære, da nikotinplastret blot skal sættes på din hud. Herefter vil nikotinen bliver tilført gennem huden.

Nikotintyggegummi: Et nikotintyggegummi er også en yderst populær rygestopmetode, da du blot skal tage et tyggegummi i munden, når du får lyst til at ryge en cigaret. Nikotinen er i selve tyggegummiet, hvorfor dette gerne skulle mindske din trang.

Mundspray: Det er muligt at anvende en mundspray, hvor nikotinen bliver sprayet ind i munden. 

Næsespray: Næsesprayen skal sprøjtes op i næsen, hvor nikotinen vil blive tilført.

Smeltetablet: En smeltetablet er på størrelse med en normal tablet og kan bruges, da du kan finde smeltetabletter med nikotin.

E-cigaretter: De fleste savner at have en cigaret i hånden, hvilket de ovenstående metoder ikke kan hjælpe med. Men med en e-cigaret vil du stadig have noget i hånden og få nikotin ind i kroppen ved at ryge på noget, der minder om en almindelig cigaret.

Hos Din-ecigaret.dk kan du læse om hvordan en e cigaret er opbygget.

E-cigaretter dilemmaet – Forskerne er uenige
E-cigaretter har præsenteret en ny metode, hvorpå det er muligt at indtage nikotin. E-cigaretter med nikotin blev tilladt i Danmark den 7. juni 2016, selvom der stadig mangler forskning og viden i forhold til sundhedsrisikoen ved at anvende dem eller ved at blive udsat for e-cigaretrøgen. Der findes mange forskellige e-cigaretter og e-væsker, og der kommer stadig flere til.

I modsætning til almindelig rygning findes der stadig ikke konkluderende forskning vedrørende e-cigaretter, der kan fortælle, hvilken sundhedsrisiko, der kan ske ved anvendelsen af e-cigaretter. Fordi e-cigaretter kun har været på markedet i kort tid, er det endnu ikke klarlagt om e-cigaretter øger en risiko for sygdomme såsom kræft.

Foruden sundhedsrisikoen ved at anvende e-cigaretter forklarer WHO, at der stadig mangler forskning, der kan forklare, om e-cigaretter er en fornuftig rygestopmetode eller ej. Imidlertid har e-cigaretindustrien påpeget, at det ikke har en sundhedsrisiko at anvende e-cigaretter, samt at det er en god rygestopmetode.

I Danmark er forskellige organisationer og myndigheder enige om, at anvendelsen af e-cigaretter helt generelt skal frarådes og ikke anbefales, da man endnu ikke har nok viden om dette.

Blandt andet fraråder Kræftens Bekæmpelse brugen af e-cigaretter, fordi der er fundet kræftfremkaldende stoffer i forskellige væsker og e-cigaretprodukter. Den danske Sundhedsstyrelse anbefaler heller ikke brugen af e-cigaretter som rygestopmetode, fordi der endnu ikke er evidens for, at det er et effektivt og ’sundt’ alternativ. Men i og med der ikke er nok viden om emnet, så er forskerne stadig uenige, når det kommer til brugen af e-cigaretter.

Forskning tyder på at e cigaretter er langt mindre skadelig end cigaretter
Ifølge Videnskab.dk har en gruppe forskere fundet ud af, at e-cigaretter er mindre usunde end tobak. De baserede denne konklusion på en undersøgelse, der viste, at langtidsbrugere af e-cigaretter har færre tegn på forskellige kræftfremkaldende og andre giftige stoffer i deres urin og spyt i forhold til almindelige cigaretrygere. Forskerne konkluderede derfor, at e-cigaretter er langt mindre usundt end tobaksrygning.

Dr. Lion Shahab er seniorforsker på University College London og hovedforfatter til undersøgelsen, der er udgivet i tidsskriftet Annals of Internal Medicine. Han mener at e-cigaretter er en god rygestops metode, der kan hjælpe folk med at tage hånd om deres afhængighed på en sikker måde. Du kan læse hele artiklen på Videnskab.dk.

Dette er forskere fra Public Health England enige i, da de konkluderer, at e-cigaretter er 95 % mindre skadelige end normale cigaretter. Hvis man sammenligner almindelige cigaretter med e-cigaretter, vil e-cigaretter være et langt mindre skadeligt alternativ for kroppen.

Grunden til dette er at når man bruger en e cigaret, bruger man såkaldt e juice, hvilket er den væske man varmer op til damp. Dermed indhalere man damp, i stedet for røg.  

E-juice består typisk af demineraliseret vand, nikotin, smagsstoffer, samt propylenglykol (E1520) og vegetabilsk glycerin (E-422).

Propylenglykol en gennemsigtig væske, som også anvendes som fugtgiver i mange typer medicin, fødevarer, tandpasta og shampoo. I disse typer produkter bliver propylenglykol deklareret som E1520. Propylenglykolens funktion i e-juice er, at den bringer e-juice til fordampning, og hjælper med at give en halskradsene fornemmelse, når man inhalerer dampen. Denne halskradsene fornemmelse er med til at give samme følelse, som når man inhalerer røg.

Vegetabilsk glycerin er ligeledes en klar væske, dog tykkere end propylenglykol. Vegetabilsk glycerin bidrager til e-juicen, ved at skabe en kraftig og holdbar damp, hvilket hjælper med at simulere røg på et visuelt plan.

Vegetabilsk glycerin er ligeledes hyppigt anvendt i fødevarer og forskellige medicin, hvor den er deklareret som E-422.


Flere kendte er skiftet til e cigaretter, eksempelvis Hollywood stjernen Leonardo Dicaprio.

Stadig skepsis i forsker kredse
Dog mener Kræftens Bekæmpelse, at disse konklusioner mangler evidens, da der selvfølgelig findes flere kræftfremkaldende stoffer i almindelige cigaretter end i e-cigaretter.

Et andet hold forskere fra New York University påpeger, at nikotinen i e-cigaretter kan omdannes til giftige stoffer, der skader DNA i både lunger, blære og hjerte. Derfor er forskerne nu gået i gang med at undersøge, hvorvidt e-cigaretter kan være kræftfremkaldende, hvilket der er meget, der tyder på, i og med tumorer begyndte at vokse ved udsættelse for e-cigaretrøg. Dog møder denne undersøgelse kritik fra andre forskere, der mener, at musene fra forsøget blev udsat for så meget e-cigaretrøg, at det ikke er muligt at overføre resultaterne til mennesker. De mener derfor, at der mangler mere realistiske konklusioner i forhold til forsøgets basis.

Forskere fra University of Minnesota er dog enige i, at e-cigaretter potentielt kan være kræftfremkaldende, da det kan skade ens DNA samt celler i munden. I undersøgelsen blev der taget spyt fra fem personer, der havde anvendt en e-cigaret i et kvarter. Spyttet blev herefter testet for kemikalier, hvor det viste, at der både kunne findes akrolein, methylglyoxal samt formaldehyd i spyttet. Disse stoffer kan være skadelige for DNA’et.

Forskellige internationale resultater
Internationalt er der også meget forskellige holdninger til anvendelsen af e-cigaretter. Som nævnt anbefaler Public Health England, at man anvender e-cigaretter som en rygestopmetode, da dette er langt mindre skadeligt end normale cigaretter. Denne anbefaling er dog blevet kritiseret af flere forskellige organisationer i England såsom British Medical Journal, der mener, at dette stadig ikke kan siges med sikkerhed på grund af manglende viden.

Dog har en undersøgelse fra 2017 i England også fundet frem til, at det var langt sundere at anvende e-cigaretter, da man her fandt reduktioner af kræftfremkaldende stoffer sammenlignet med almindelige tobaksrygere.

Manglende evidens og forskning vedrørende e-cigaretter, reklamemetoderne, markedsføringen, debatterne og uenighed blandt forskerne gør det svært at få et overblik over, hvorvidt man skal gøre brug af e-cigaretter eller ej.

Det kan derfor føles uoverskueligt at finde ud af, hvad der er op, og hvad der er ned i forhold til anvendelsen af e-cigaretter, samt hvilken forskning og hvilken evidens, man skal basere sit valg om e-cigaretter på.

De fleste forskere er dog enige i, at der mangler viden, når det kommer til at forklare e-cigaretters potentielle sundhedskonsekvens, eller om der slet ikke er noget at være bekymret for.