Henrik og Akiko ved alt om japansk mad. Vi har fået deres bedste tips til Tokyo
Bag Kappo Ando i København står blandt andre Henrik og Akiko Ando Levinsen. Få mennesker i Danmark er så velbevandrede i japansk mad som dem. Her er deres gode råd til restauranter og etikette, når du skal til Tokyo og Japan.
Kan i mærke en øget fanskare af japansk mad i København?
Henrik: ”Der er klart et voksende fokus på Japan. Turisttallet slår rekord i Japan hvert år. Da jeg backpackede efter gymnasiet, tog folk til Sydøstasien. Nu tager mange til Japan. Folk kommer ofte her på restauranten enten for at forberede sig til en tur til Japan eller for at mindes en tur til Japan. Nogle gange beslutter folk sig også for at skulle afsted til Japan på baggrund af maden her.”
Hvilke fejl laver danskere, når de spiser japansk mad?
Annonse
Henrik: ”Det er ofte etiketten, den er gal med. For eksempel er det meget uhøfligt i Japan, når folk ruller engangsspisepindene mellem hænderne, inden de spiser. Det er en hentydning til, at stedet bruger billige spisepinde. Turister har også en tendens til at stikke spisepindene ned i risen, så de stikker op. I Japan er det et dødssymbol, fordi det ligner de røgelsespinde, man ser i templer.
Folk lægger også deres spisepinde forkert, efter de har brugt dem. De må ikke pege fremad på bordet. Det symboliserer at stikke nogen med et sværd. Danskere tror ofte også, at sake er en hård spiritus ligesom snaps, så de har det med at bunde glasset. Processen i sakebrygning minder mest om ølbrygning og holder typisk en alkoholprocent som en hedvin.”
Akiko: ”Jeg har set flere danskere blande ris og misosuppe, når de sidder på restaurant. Det gør vi også nogle gange i Japan, men udelukkende når vi er derhjemme. I Japan er det også uhøfligt ikke at spise maden, når den bliver serveret. Den må ikke stå og blive kold. Selv kan jeg godt blive stresset over, hvor hurtigt man skal spise maden i Japan nogle gange. Især sushi hvor man helst skal spise den under 10 sekunder efter, den er blevet serveret.”
Hvor skal man tage hen for at få autentisk japansk mad i Danmark? Eller bare god japansk mad?
Henrik: ”Det lyder lidt underligt, når jeg selv siger det, men man skal nok på Sushi Anaba eller her, hvis det skal være autentisk og godt. Jeg vil også nævne Jah Izakaya. Et godt sted der repræsenterer den mere traditionelle pub-kultur i Japan.”
Akiko: ”Restaurant Tokyo på Vesterbro er meget japansk. Men lidt fra en anden tid. Hvis man leder efter noget mere hverdagsagtigt, så er Restaurant Tokyo nok den mest autentiske, old-school japanske restaurant i Danmark. Slurp Ramen er også rigtig godt, men stilen er ikke autentisk japansk. Den er med et skandinavisk tvist.”
Henrik: ”Vi tager også på Selfish i Elmegade og spiser sushi. Ejeren er japaner. Man kan nogle gange få blåfinnet tun og søpindsvin. Hvis man siger, at man gerne vil have det ekstra japansk i stilen, får man det, og så sparer de lidt på mayonnaisen og toppings.”
Hvad er det bedste japanske måltid, I har spist?
Henrik: ”Yakitori Ichimatsu i Osaka. Jeg har spist der 15-16 gange. Men vi har også spist på en restaurant i Kamakura, der var fantastisk. Det er en by tæt på havet. Da vi kom ind på restauranten Hamasen Iwashi, der er kendt for at lave mad med sardiner, var vi de eneste gæster. Da ejeren fandt ud af, at vi selv var i branchen, ringede han rundt og fik de lokale fiskere til at komme ind med friske søsnegle og abalone. Ejeren serverede også sake fra sin egen personlige samling. Det var fantastisk.”
Hvordan booker man bord på en god restaurant i Japan?
Annonse
Akiko: ”Enten skal man bruge sit netværk, eller også kan man bruge en online concierge-service, hvor man får nogen til at lave en booking for sig. Omakase.in eller pocket-concierge.jp tilbyder den slags services.”
Henrik: ”En god idé er også at få en concierge eller receptionist på dit hotel til at foretage bookingen. Restauranter vil gerne være sikre på, at de kan komme i kontakt med gæsten, hvis der skulle ske noget med bookingen. Det er en sikkerhed for stedet, at de kan ringe til hotellet.”
Hvilke kanaler bruger I til at finde gode spisesteder i Japan?
Akiko: ”I Tokyo er Time Out god at bruge.”
Henrik: ”Det er også godt at følge The Japan Times-journalisten Robbie Swinnerton på Instagram. Han skriver om mad i hele Japan. Ramenbeast er også god at følge på Instagram. Tabelog.jp er ligesom TripAdvisor. Forskellen er bare, at du godt kan stole på de japanske brugere. Japanere har rent faktisk god smag.”
Hvad er den bedste madby i Japan?
Henrik: ”Tokyo har alt. Men personligt gad jeg godt til Fukuoka og spise. De er kendt for deres madscene. For seafood ville jeg tage til Kanazawa
eller Hokkaido.”
Hvilken bydel i Tokyo er bedst at spise i?
Henrik: ”Vi spiser mest omkring Shibuya og Yoyogi. Der er mange gode lokale steder.”
Akiko: ”Det lille område Okushibuya, der ligger inde i Shibuya, er et godt område.”
Annonse
Japan er kendt for maden i deres små dagligvarebutikker, kaldet konbini, som 7-Eleven, Lawson og Family Mart. Hvad skal man spise fra en konbini?
Akiko: ”Onigiri. Jeg spiser altid dem med mentaiko (rogn) og kombu (tang).”
Henrik: ”Jeg kan ikke nødvendigvis lide tanken om, hvad kvaliteten af kødet er, men jeg elsker FamilyMarts fried chicken. Den er så sprød og saftig.”
Hvad kan den japanske madkultur lære af den danske?
Akiko: ”At blive mere effektiv og hurtig. Danskere er mere effektive end japanere i et køkken. Servicen er også mere afslappet og venskabelig her i Danmark. I Japan er tjenere og kokke for sky. Danskere er også bedre til at multitaske. I Japan er hver kok meget specialiseret.”
Otte af Akiko og Henriks yndlingsrestauranter i Tokyo
Jeg har kun lært halvdelen af, hvad min far kunne med sine hænder. Og mine børn har lært mindre end halvdelen. De kan ingenting. Jeg tror, det vildeste, de kan, er at binde deres snørebånd. Det, tror jeg, kan være roden til noget af den mistrivsel, vi oplever.