/Upload/euroman-dk/madvin/2012%20maj/champagne/champagne-euroman.jpg

Vi fejrer sommeren med champagne

Roger Moore bestilte den. Det samme gjorde Pierce Brosnan og Daniel Craig. Ud over
James Bond også en del andre, for Bollinger-huset, der er et af de få uafhængige champagnehuse tilbage, producerer årligt over to mio. flasker i forskellige stilarter.

Bollinger-huset blev grundlagt i 1829, men familien har haft jordbesiddelser i Champagne-regionen siden 1585. Bolly, som champagnen kaldes i England, adskiller sig fra andre ved dens særlige dybde, kraft og koncentration, fordi den bygger på Pinot Noir-druen, og basisvinen lagres på egetræsfade. Derfor er den også særlig velegnet at drikke til mad, selv om den selvfølgelig også kan nydes uden. Bollinger-huset adskiller sig desuden ved at have en særlig høj andel af premier cru- og de endnu finere grand cru-marker i deres produktion.

Lilly Bollinger
Den mest berømte repræsentant fra huset blev Emily Law de Lauriston Bourbers, der blev gift ind i familien Bollinger og overtog huset, da hendes mand, Jacques Bollinger, døde i 1941. Lilly blev en kendt ambassadør ikke bare for Bollinger, men for hele champagne-industrien. Hun overlod styringen af huset til sine nevøer i 1971, men det siges, at hun indtil sin død som 77-årig stadig kørte rundt på cykel i markerne for at inspicere druerne.
BEDST UNDER 500 KR.

Bollinger La Grande Année Brut 2002

Flot, livlig mousse med noter af citrus og krydderier. Smagen er intens med en fin cremet tekstur af bløde bobler og æble. Eftersmagen har noter af grape, appelsin og lidt mandel. Smagen holder pænt og afslutter en udmærket champagne. Kan også nydes til mad med en vis styrke som fx stegt hummer og kylling.

++++

Drikkes ved 8 grader.

Pris: 500 kr. v. 6 flaskerBEDST UNDER 400 KR.


Bollinger Champagne Rosé Brut

Laksefarvet med livlige små perler. Byder på en pæn koncentration af aromaer, dog uden at virke eksplosiv. Smagen er mere elegant end ventet med bær og hyben, og eftersmagen holder pænt. Et udmærket valg til dem, der godt kan lide rosé. Er fin alene, men kan sagtens kombineres med skaldyr og lette fiskeretter.

++++

Drikkes ved 6-8 grader.

Pris: 400 kr. v. 6 flasker


BEDST UNDER 300 KR.


Bollinger Champagne Special Cuvée

Bollingers standardchampagne er en af de bedste på markedet til den pris og i den kategori. Klar med livlige perler. Duften har mange elementer med noter af bl.a. hasselnød, mandel, citrus og pære. Smagen er godt balanceret med noter af grønne æbler og krydderier. Eftersmagen er cremet og slutter med lidt sødme. Kan gå til retter med skaldyr, fisk eller fjerkræ.

+++++

Drikkes ved 6-8 grader.

Pris:
300 kr. v. 12 flasker


... OG DEN DYRE

Bollinger R.D. Extra Brut 1996


Pæn farve, moderat mousse. Denne champagne har flere lag af dufte. Umiddelbart kommer tørrede frugter, citrus og jordbund i næseborene, efterhånden kommer rugbrød og blomster. Smagen er lige så intens og godt balanceret med en fin, delikat syre, og den komplekse eftersmag bliver ved i lang tid. En kraftig champagne, som kræver modspil fra mad. Oksekød og fuglevildt er ingen hindring for denne champagne.

++++++

Drikkes ved 9-10 grader.

Pris: 1.995 kr. v. 3 flasker
”Jeg drikker champagne, når jeg er lykkelig. Og jeg drikker den også, når jeg er ked af det. Nogle gange drikker jeg den, når jeg er alene; og når jeg er sammen med andre, betragter jeg den som helt nødvendig. Jeg nipper til den, når jeg ikke er sulten, og drikker den, når jeg er.
Ellers rører jeg den aldrig – undtagen når jeg er tørstig.”

- Madame Lilly Bollinger, 1961

LÆS OGSÅ Den bedste hjemmelavede burger

LÆS OGSÅ Opskrift på den perfekte pizza

TWITTER Følg os på twitter

Se, hvad vi ellers skriver om: Vin og Champagne