Rasmus, hvordan får man lov til at lave sin
egen middag på Heartland Festival?
”Jeg fik en mail fra en Heartland-medarbejder, der høfligt spurgte, om jeg havde lyst til at lave mad i en pop-up-restaurant på festivalen. Det
kunne jeg jo ikke sige nej til.”
En billet til din Heartland-middag koster
1.500 kroner, og med al respekt – du er jo ikke kok – så er det ikke ret
nervepirrende at skulle lave middag til folk, der har betalt så relativt mange
penge?
”Jo! Men jeg beroliger mig med, at vi på
nuværende tidspunkt allerede har brugt hele budgettet på kaviar og vin. Vi er
altså ikke engang begyndt at købe råvarerne endnu, hvilket med andre ord
betyder, at gæsterne får mere, end de har betalt for.”
Kan du løfte sløret for, hvad du kommer til
at servere?
”Nej, jeg synes egentlig, at det skal være en
hemmelighed. Men nu har jeg jo lige afsløret, at jeg i hvert fald har købt
kaviar og vin.”
Spiser du selv med, eller vil du være i fuld
gang i køkkenet under hele middagen?
”Nu er jeg jo ikke rigtig kok, så jeg har det
faktisk lidt stramt med at skulle optræde som sådan en. Men jeg har til
gengæld lavet mange middage for venner og familie, så jeg tænker at gribe det
an på samme måde: lidt i køkkenet, lidt ved bordet, lidt beruset.”
Hvem skal hjælpe dig i køkkenet?
”Jeg er simpelthen så glad og beæret over, at
Bo Lindegaard havde tid og lyst til at hjælpe mig med det her projekt. Jeg
kender ham igennem r8dio, hvor vi tidligere har udviklet et par burgere sammen
til Burgerfestivalen i København. Skuld-burgeren med kinakål og krebinet. Og
sidste års kæmpesucces: Sambøfka-burgeren, der kort fortalt er en slags
bøfsandwich, hvor bøffen bliver flamberet i Sambuca.”
I DR-programmet ’Operarejsen’ får man
virkelig lov at se dig kokkerere. Hvis du skal pege på et afsnit, hvor du
brillerer ekstraordinært meget i køkkenet, hvilket vil du så fremhæve?
”Så vil jeg nok fremhæve kartoffelsalaten fra
sæson 1. Den var fyldt med glasskår pga. et mindre uheld med en
wienerschnitzel, der lige skulle bankes på plads … Det resulterede i en smadret
glasskål og dermed en livsfarlig kartoffelsalat, som ikke desto mindre blev
spist. Dog ikke af Allan… Jeg husker også de fyldte peberfrugter med nøddesovs
fra Los Angeles i sæson 3 som ret vellykkede.”
Hvornår og hvordan begyndte du at interessere
dig for mad?
”Det er nok kommet lidt gradvist igennem
årene, men jeg har en kokkeven, der løbende har inspireret mig – lige fra
hvordan man opbygger en optimal leverpostejmad i beruset tilstand til
østerssmagning og hvad der gør et godt ostebord. Han har også lært mig at rafle
og drikke Fernet Branca, og så er det i øvrigt stadig ham, jeg ringer til, hvis
jeg fx skal have hjælp til stegetider.”
Har du et gastronomisk forbillede?
”Jeg kunne virkelig godt lide Jamie Oliver
før i tiden. Hans evne til at formidle og gøre madlavning let og legende, synes
jeg, var meget inspirerende. Men det virker efterhånden til, at han har lidt
for travlt med at sælge stegepander og mortere, så han er falmet lidt med
årene, vil jeg sige. Desværre.
Herhjemme er det naturligvis umuligt at komme
uden om Claus Meyer. Jeg ved godt, at han står på skuldrene af en masse andre
dygtige kokke, men jeg tror bare ikke, jeg kan pege på nogen, der har gjort
mere for dansk gastronomi, end han har. Der skal sågar lyde et kæmpe ’tak for
mad!’”
Er der nogen, der kommer til middagen på
Heartland, hvis bedømmelse du frygter?
”Jeg ved slet ikke, hvem der kommer – så nej,
ikke før nu, hvor du stiller det dumme, dumme spørgsmål.”
Hvem ville være din drømmegæst?
”En, der ikke går på toilettet, lige når
maden bliver serveret. Det kan jeg næsten ikke holde ud. Eller endnu værre: når
resten af bordet insisterer på at vente på vedkommende. Uha, det er næsten ikke
til at holde ud at tænke på. Vi spiser, når maden bliver serveret!”
Hvad er egentlig din hofret til daglig?
”Det er nok en peruviansk bønnesuppe med
pocheret æg og fladbrød. Mine børn elsker den, så det er et plus. Og den kan
laves i utallige variationer, alt efter hvor god tid man har.”
Og er der en ret, du mangler at mestre, som
du stadig forsøger dig med?
”Jeg ville ønske, at jeg havde tålmodighed og
håndsnilde nok til at stå i timevis og udforme små agnolotti og tortellini. Det
har jeg bare ikke, og det er en stor sorg. Jeg synes faktisk, at det er for
dårligt, at jeg ikke kan finde ud af det. Jeg må tage mig et pastakursus
engang.”
Er der et spisested, du selv altid vender
tilbage til på de danske festivaler?
”Så meget går jeg slet ikke på festival. Jeg mener
dog, at gyros’en som koncept på mange måder er den perfekte festivalspise. Den
er hurtig at lave og burde i princippet være superbillig – men det er den
selvfølgelig sjældent … Men jeg har bare virkelig svært ved ikke lige at skulle
prøve en gyros. Særligt når jeg er på festival.”
Heartland Festival foregår d. 12.-14. juni, og Rasmus Bruuns middag løber af stablen fredag kl. 19.30.
Se også vores ultimative guide til Heartland her.