Rasmus Bruun skal servere en stor middag på Heartland. Og han har brugt hele budgettet på kaviar og vin

På Heartland Festival er det ikke usædvanligt, at dygtige kokke serverer udsøgt mad til dyre luksus-middage under trækronerne. Det er dog rimelig usædvanligt, at folk fra andre kreative professioner pludselig tager sig af gerningen i køkkenet. Men i år kan man blive bespist af skuespiller, radiovært og satiriker Rasmus Bruun. Vi talte med ham inden middagen for at høre, hvordan det hænger sammen.

Rasmus Bruun skal servere en stor middag på Heartland. Og han har brugt hele budgettet på kaviar og vin
Offentliggjort

Rasmus, hvordan får man lov til at lave sin egen middag på Heartland Festival?

”Jeg fik en mail fra en Heartland-medarbejder, der høfligt spurgte, om jeg havde lyst til at lave mad i en pop-up-restaurant på festivalen. Det kunne jeg jo ikke sige nej til.”

En billet til din Heartland-middag koster 1.500 kroner, og med al respekt – du er jo ikke kok – så er det ikke ret nervepirrende at skulle lave middag til folk, der har betalt så relativt mange penge?

”Jo! Men jeg beroliger mig med, at vi på nuværende tidspunkt allerede har brugt hele budgettet på kaviar og vin. Vi er altså ikke engang begyndt at købe råvarerne endnu, hvilket med andre ord betyder, at gæsterne får mere, end de har betalt for.”

Kan du løfte sløret for, hvad du kommer til at servere?

”Nej, jeg synes egentlig, at det skal være en hemmelighed. Men nu har jeg jo lige afsløret, at jeg i hvert fald har købt kaviar og vin.”

Spiser du selv med, eller vil du være i fuld gang i køkkenet under hele middagen?

”Nu er jeg jo ikke rigtig kok, så jeg har det faktisk lidt stramt med at skulle optræde som sådan en. Men jeg har til gengæld lavet mange middage for venner og familie, så jeg tænker at gribe det an på samme måde: lidt i køkkenet, lidt ved bordet, lidt beruset.”

Hvem skal hjælpe dig i køkkenet?

”Jeg er simpelthen så glad og beæret over, at Bo Lindegaard havde tid og lyst til at hjælpe mig med det her projekt. Jeg kender ham igennem r8dio, hvor vi tidligere har udviklet et par burgere sammen til Burgerfestivalen i København. Skuld-burgeren med kinakål og krebinet. Og sidste års kæmpesucces: Sambøfka-burgeren, der kort fortalt er en slags bøfsandwich, hvor bøffen bliver flamberet i Sambuca.”

I DR-programmet ’Operarejsen’ får man virkelig lov at se dig kokkerere. Hvis du skal pege på et afsnit, hvor du brillerer ekstraordinært meget i køkkenet, hvilket vil du så fremhæve?

”Så vil jeg nok fremhæve kartoffelsalaten fra sæson 1. Den var fyldt med glasskår pga. et mindre uheld med en wienerschnitzel, der lige skulle bankes på plads … Det resulterede i en smadret glasskål og dermed en livsfarlig kartoffelsalat, som ikke desto mindre blev spist. Dog ikke af Allan… Jeg husker også de fyldte peberfrugter med nøddesovs fra Los Angeles i sæson 3 som ret vellykkede.”

Hvornår og hvordan begyndte du at interessere dig for mad?

”Det er nok kommet lidt gradvist igennem årene, men jeg har en kokkeven, der løbende har inspireret mig – lige fra hvordan man opbygger en optimal leverpostejmad i beruset tilstand til østerssmagning og hvad der gør et godt ostebord. Han har også lært mig at rafle og drikke Fernet Branca, og så er det i øvrigt stadig ham, jeg ringer til, hvis jeg fx skal have hjælp til stegetider.”

Har du et gastronomisk forbillede?

”Jeg kunne virkelig godt lide Jamie Oliver før i tiden. Hans evne til at formidle og gøre madlavning let og legende, synes jeg, var meget inspirerende. Men det virker efterhånden til, at han har lidt for travlt med at sælge stegepander og mortere, så han er falmet lidt med årene, vil jeg sige. Desværre.

Herhjemme er det naturligvis umuligt at komme uden om Claus Meyer. Jeg ved godt, at han står på skuldrene af en masse andre dygtige kokke, men jeg tror bare ikke, jeg kan pege på nogen, der har gjort mere for dansk gastronomi, end han har. Der skal sågar lyde et kæmpe ’tak for mad!’”

Er der nogen, der kommer til middagen på Heartland, hvis bedømmelse du frygter?

”Jeg ved slet ikke, hvem der kommer – så nej, ikke før nu, hvor du stiller det dumme, dumme spørgsmål.”

Hvem ville være din drømmegæst?

”En, der ikke går på toilettet, lige når maden bliver serveret. Det kan jeg næsten ikke holde ud. Eller endnu værre: når resten af bordet insisterer på at vente på vedkommende. Uha, det er næsten ikke til at holde ud at tænke på. Vi spiser, når maden bliver serveret!”

Hvad er egentlig din hofret til daglig?

”Det er nok en peruviansk bønnesuppe med pocheret æg og fladbrød. Mine børn elsker den, så det er et plus. Og den kan laves i utallige variationer, alt efter hvor god tid man har.”

Og er der en ret, du mangler at mestre, som du stadig forsøger dig med?

”Jeg ville ønske, at jeg havde tålmodighed og håndsnilde nok til at stå i timevis og udforme små agnolotti og tortellini. Det har jeg bare ikke, og det er en stor sorg. Jeg synes faktisk, at det er for dårligt, at jeg ikke kan finde ud af det. Jeg må tage mig et pastakursus engang.”

Er der et spisested, du selv altid vender tilbage til på de danske festivaler?

”Så meget går jeg slet ikke på festival. Jeg mener dog, at gyros’en som koncept på mange måder er den perfekte festivalspise. Den er hurtig at lave og burde i princippet være superbillig – men det er den selvfølgelig sjældent … Men jeg har bare virkelig svært ved ikke lige at skulle prøve en gyros. Særligt når jeg er på festival.”

Heartland Festival foregår d. 12.-14. juni, og Rasmus Bruuns middag løber af stablen fredag kl. 19.30. 

Se også vores ultimative guide til Heartland her.