Sugardating har været bredt diskuteret gennem de senere år. Fænomenet, hvor unge kvinder bliver forsørget og får gaver af ældre, velhavende mænd - ofte mod seksuelle ydelser - har ad flere omgange været oppe og vende i medierne og er senest blevet skildret i DR-dokumentaren ‘Gina Jaqueline - en sugardaters fortælling’, hvor seerne følger en ung såkaldt ‘sugarbabe’ af samme navn.

Hvad mange dog glemmer er, at også drenge og mænd arbejder som sugarbabes - og det mangler der fokus på i den offentlige debat, mener rådgiver og akademisk projektmedarbejder Christina Wind fra RedenUng, der er en oplysningsportal for unge om køb og salg af sex.

“Der mangler simpelthen i debatten, at man tager det andet køn med. Hver gang, man taler om folk i prostitution, siger man ‘hun’. Man glemmer helt det mandlige element,” siger hun og fortæller, at RedenUngs oplevelse er, at de mandlige sugarbabes og prostituerede primært består unge, homoseksuelle drenge.

“Mange af dem kommer fra små samfund rundt omkring i Danmark, og så søger de ind mod storbyerne. De kommer fra samfund, hvor man ikke nødvendigvis snakker om homoseksualitet, og hvor de ikke nødvendigvis er sprunget ud. I byerne kommer de ind i det her drømmescenarie med sex og fester, og så kan de hurtigt blive hvirvlet ind nogle af de homomiljøer - hvilket naturligvis ikke gælder for dem alle - hvor ældre mænd køber de lidt yngre.”

Tal fra P1 Dokumentar viser, at der i 2015 fandtes omtrent 6.500 såkaldte ‘boytoy’-profiler (betegnelse for mandlige sugarbabes) på Sugardaters.dk, og omtrent hver femte sugarbabe var dermed mand. Men blandt mænd er der mere tabuisering af sugardating - og det er derfor ekstra problematisk at udelukke dem fra debatten om sugardating såvel som prostitution, mener Christina Wind.

“Så snart man siger ‘hun’, føler de ikke, at der bliver talt til dem. Konsekvensen er, at drenge og mænd slet ikke har nogen steder at kunne henvende sig, fordi de ikke føler sig set. Samtidig ved mange ikke, at drenge og mænd også er i prostitution. De føler dermed, at de har en ekstra forklaring, de skal igennem, om at ‘ja, jeg er jo en dreng’. Det gør simpelthen, at der er flere barrierer for dem, hvis de vil søge hjælp.”

På RedenUng.dk bliver sugardating beskrevet som “et aldersmæssigt og asymmetrisk (ofte seksuelt) forhold, hvor en ældre person finder sammen med en yngre partner, og hvor det økonomiske aspekt er det bærende”. Christina Wind vil ikke tage stilling til, om sugardating er etisk korrekt - men hun forklarer, at det kan have negativ indflydelse på den indblandedes liv, hvis han eller hun får overtrådt nogle grænser.

“Der er jo masser af mennesker, som lever fint med at sugardate, hvis de er ressourcestærke og ser det som en seksuel fantasi. Men hvis folk henvender sig til os, er det som regel fordi, de har et problem på en eller anden måde. Problemerne opstår, når man ikke kan trække en grænse og ikke får sagt fra,” siger hun.

En undersøgelse fra RedenUng fra 2015 viser, at 25% af de adspurgte drenge i aldersgruppen 15-20 synes, det er i orden at tage imod en gave - eksempelvis en iPhone eller en taske - for et blowjob. Men ifølge Christina Wind kan de netop være problematisk, hvis det er de materielle goder, der kommer i fokus hos sugardateren.

“Vi skelner meget mellem det lystbetonede, hvor det er godt for dig, og hvor du synes, det er spændende og dejligt, og så det ikke-lystbetonede. Her bliver det pludselig til noget, du ikke selv kan styre, og hvor du siger ja til noget, som du ellers ikke nødvendigvis havde sagt ja til, fordi pengene bliver det styrende.”

Ifølge Christina Wind er det særligt problematisk, at de mandlige sugarbabes ikke kan identificere sig med de eksisterende sociale tilbud og dermed ikke opsøger hjælp, hvis de har brug for den. Hendes håb er derfor, at der i fremtiden vil blive sat ressourcer af til, at RedenUng kan bygge et tilbud særligt målrettet mandlige sugarbabes og prostituerede.

“Jeg kan se, at alt det her foregår online. Men hvor kvinderne mødes om det, så er mændene meget isolerede. Du får dem ikke til at møde op et sted som Reden og sidde og snakke om deres følelser. Så jeg tænker, at løsningen kunne være en form for internet-platform, hvor man kan give dem et fællesskab. Så skal der selvfølgelig sidde en moderator og en rådgiver, som er klar til at byde ind, hvis der er nogen, som har brug for hjælp. Det er simpelthen for at give dem et frirum online, hvor de ikke behøver køre på den dér maskulinitetsfølelse af, at de ikke behøver hjælp og godt selv kan klare det.”

LÆS OGSÅ: It-kriminelle har stjålet op mod 400 mio. kr. fra Danmark

LÆS OGSÅ: Anklager Kristian Kirk: "Det føles meningsfuldt at sende kriminelle i fængsel"

LÆS OGSÅ: Mads Tærsbøl har en særlig gave: Hans afføring doneres til syge