Foreningen med det lidet flatterende navn De Brune Riddere rejser hvert år kongeriget rundt for at smage og bedømme bøfsandwicher.

Og her taler vi ikke om den lille håndburger, du kan få i pølsevognen på vej hjem fra din stambeværtning. For særligt i Jylland er grillbarsklassikeren de seneste 20 år blevet nyfortolket (sjællænderne er også efter nogle års tøven hoppet med på vognen) til at blive en overdådig og småvulgær, vil onde tunger advokere, omgang mad. Her taler vi en burger, der er langt højere, end din mund kan omfavne, der som prikken over fedtbjerget bliver druknet i brun sovs inden servering.

Hvis du ikke har været så heldig at smage på bastarden, er du gået glip af noget. Og siden 2012 har De Brune Riddere kåret landets bedste af slagsen, og for ottende år i træk har de sovseglade herrer kigget mod det jyske (i 2016 vandt Grisen på Nørrebro, der lukkede i 2022).

For det er nemlig den præcist samme top-tre, som løb med hæderen i fjor: Café Ella, der ligger i Horsens Kunstmuseum, serverer landets bedste bøfsandwich. De sikrede sig den prestigiøse titel i tæt konkurrence med to steder fra landets to største byer: Capa på Rådshuspladsen løb med andenpladsen, mens Restaurant Kohalen i Aarhus blev nummer tre.

I et madkulturelt øjemed er andenpladsen, Capa på Rådhuspladsen, nok den mest interessante. Det er nemlig billedet på, at gentrificeringen af Danmarks svar på den amerikanske hamburger er komplet. De tidligere favoritter hos de ellers konservative brune riddere var nemlig klassiske danske restauranter med højtbelagt smørrebrød og stegt flæsk med persillesauce på menukortet eller highend grillbarer med flæskestegssandwich og luksushotdogs side om side med bøfsandwichen.

Nu står menuen på snegle, frølår, caviar, foie gras eller østers til forret, inden gæsterne skal sætte tænderne i en bøfsandwich med brun sovs som main. Endda Danmarks næstbedste.

Og husk, inden du, kære Euroman-læsende grillbarsromantiker, hidser dig op over den udvikling i vores ydmyge madkultur: Hvis du ikke gider at deltage i festen, kan du bare blive væk. 

Café Ella serverer deres prisvindende bøfsandwich til frokost på alle museets åbningsdage, og den koster 185 kroner. De anbefaler, at man bestiller den i forvejen på grund af stor efterspørgsel.