Marseille er sommerens varmeste rejsemål. Her får du en insiders guide til den rå havneby

Marseille er sommerens varmeste rejsemål. Her får du en insiders guide til den rå havneby

God mad: tjek. Beliggenhed ud til Middelhavet: tjek. Upoleret nok til, at du stadig kan nå at føle dig som en first mover: tjek.

Offentliggjort

For ganske få år siden var Marseille en by med et blakket ry. Kriminalitet og fejlslagen integration gjorde den til et mindre attraktivt sted for turister, end det potentiale, der lurede under overfladen, egentlig berettigede den til.

Men netop den kant, der i mange år har skræmt turisterne væk, lader nu til at have dannet fundamentet for en opblomstring – især på det kulinariske plan, hvor byens forskellige kulturer har gjort den til en smeltedigel af interessante spisesteder.

Vi har allieret os med den danske modefotograf Magnus Bach, der til daglig er bosat i Paris, men ynder at bruge sine weekender i den klippebefængte kystby. Her løfter han sløret for alt, du har brug for at vide, når du hænger ud i byen, der med sine 900.000 indbyggere er Frankrigs næststørste.

Magnus Bach er fotograf og arbejder til daglig i Paris. Han besøger dog Marseille lige så ofte, som hans tid tillader det.
Magnus Bach er fotograf og arbejder til daglig i Paris. Han besøger dog Marseille lige så ofte, som hans tid tillader det.

Magnus, hvor i Marseille bør man spise frokost? 

”Det første og vigtigste sted, jeg tænker på, er Chez Fonfon. Og her skal du bestille bouillabaisse – det er simpelthen et must. Bouillabaisse er lige så obligatorisk i Marseille, som det er at drikke pastis og se fodbold. Men husk, at restauranten gerne skal vide det dagen i forvejen, hvis du skal have fiskesuppen, for de bruger vanvittig lang tid på den. Hvis man ikke kan få plads hos Chez Fonfon, vil jeg anbefale Chez Madie Les Galinettes, som laver den næstbedste.”

Og hvor bør man spise middag? 

”Jeg frekventerer ofte Ripaille, hvis jeg skal ud med mine venner eller min kæreste. Det er et skønt sted med små retter, der er perfekte til at lave et stort delebord. Og så har de et gigantisk vinkort til meget rimelige priser. Det er sådan et sted, hvor man virkelig kan få en dejlig lang middag op at køre, hvor folk støder til hen ad vejen. Hvis jeg er for mig selv, kan jeg rigtig godt lide at komme på Coquille Bistrot Marin, som laver virkelig gode fiskeretter.”

Hvor handler man ind, hvis man selv skal lave mad? 

”Generelt skal man jo altid gå efter madmarkederne i Frankrig. Marseille er et paradis, hvad angår nordafrikanske varer, og inden for det felt er Le Marché de Noailles det bedste. Og havet ligger jo i baghaven, så frisk fisk er rimelig lige til. Min tommelfingerregel er at gå efter de fiskehandlere, der kun har et smalt sortiment – så kan du vide dig helt sikker på, at de er fanget lokalt. Og dem kan du sagtens finde bare ved at gå en lille tur gennem byen – der er masser af dem. Det store fiskemarked hedder Marché aux poissons og ligger ved Vieux Port. Bare husk at tjekke, hvornår de har åbent, inden du begiver dig afsted.”

Hvor bør man tage hen for at svømme? 

”Klipperne foran restaurant L’Épuisette er skønne at hoppe i vandet fra. Det samme gælder restaurant La Baie des Singes, der har alt, hvad hjertet begærer, på en fantastisk beliggenhed i udkanten af centrum.”

Hvor ligger byens bedste pétanque-bane? 

”Alle åbne pladser med respekt for sig selv har et par offentlige baner – og i øvrigt også skakborde og bordtennis, så man vælter rundt i dem. Men foran kirken La Major er et rigtig godt sted at spille, og så ligger der nogle fine baner lidt tilbagetrukket fra Vieux Port ved musikkonservatoriet med udsigt ud over byen. Og så bliver jeg nødt til lige at pointere, at det selvfølgelig hedder ’boule’ i Marseille.”

Hvordan oplever man bedst det autentiske Marseille? 

”Byen er generelt virkelig upoleret, og det er også derfor, man skal tage derhen. Jeg ville nok tage ud på en bar og se fodbold eller købe en flaske pastis og spille boule på gaden. Det er begge gode måder at falde ind i det lokale miljø på en naturlig måde.”

Hvad er det bedste sted at gå en tur? 

”Det er rigtig dejligt at gå langs med havnen i Marseille. Der er ret roligt, og man kan betragte bådene og alle fiskerne, der kommer ind med dagens fangst. Hvis man er til løb, er det fedt at løbe ud ad La Corniche Kennedy, som vel kan sammenlignes lidt med at løbe ud ad Strandvejen. Ellers kan en vandretur ved Les Calanques også klart anbefales.”

Hvilket hotel skal man bo på? 

Tuba Club er mit favorithotel. Det ligger også ned til vandet, og man finder formentlig ikke et bedre sted at drikke sin morgenkaffe. Sidst jeg boede der startede jeg morgenen med en dukkert og en tallerken frisk frugt på deres restaurant, Bikini. Det var lige i skabet.”

Hvis man nu godt kan lide at få sig en lille drink, hvor skal man så gå hen? 

”Så skal man tage på Bar de la Marine. Og man skal helst drikke pastis. Pastis og Marseille hænger sammen som sol og is. Ellers tager man på Café de l’Abbaye, der ligger højt placeret over den gamle havn – Vieux Port. De har en fantastisk udeservering på en lille plads ude på vejen med udsigt over havet.”

Hvad er den største turistfælde, man skal undgå? 

”Marseille er jo kendt for sit rå miljø, som står i kontrast til resten af Côte d’Azur. Så der er ikke så mange egentlige turistattraktioner, men jeg plejer at undgå Quartier Nord, da det område kan føles en smule utrygt. Og der er heller ikke er det store at komme efter.”

Hvis man skal på en lille dagstur fra Marseille, hvor tager man så hen? 

”Hvis du er ved at blive kvalt i pastis og fodbold og har en bil eller scooter til rådighed, er det en perfekt dagstur at tage til Cassis, som er en lille fiskerby cirka to en halv time nede ad kysten. Der er umådeligt smukt, skønt at bade, vandre – og så har de nogle fantastiske små vinproducenter. I cirka samme afstand ligger også en skøn lille by ved navn Niolon.”

Hvad må man absolut ikke gå glip af, når man besøger Marseille? 

”Jeg vender aldrig tilbage til Paris uden at besøge L’Académie de Billiard. Det er en flot gammel billiardbule. Og så skal jeg altid forbi Maison Empereur – en verdensklassebutik med de smukkeste køkkenredskaber.”