For ganske få år
siden var Marseille en by med et blakket ry. Kriminalitet og fejlslagen
integration gjorde den til et mindre attraktivt sted for turister, end det
potentiale, der lurede under overfladen, egentlig berettigede den til.
Men netop den kant,
der i mange år har skræmt turisterne væk, lader nu til at have dannet fundamentet
for en opblomstring – især på det kulinariske plan, hvor byens forskellige
kulturer har gjort den til en smeltedigel af interessante spisesteder.
Vi har allieret os
med den danske modefotograf Magnus Bach, der til daglig er bosat i Paris, men
ynder at bruge sine weekender i den klippebefængte kystby. Her løfter han
sløret for alt, du har brug for at vide, når du hænger ud i byen, der med sine
900.000 indbyggere er Frankrigs næststørste.
Magnus Bach er fotograf og arbejder til daglig i Paris. Han besøger dog Marseille lige så ofte, som hans tid tillader det.
Magnus, hvor i
Marseille bør man spise frokost?
”Det første og vigtigste sted, jeg tænker på, er Chez Fonfon. Og her skal du
bestille bouillabaisse – det er simpelthen et must. Bouillabaisse er
lige så obligatorisk i Marseille, som det er at drikke pastis og se fodbold.
Men husk, at restauranten gerne skal vide det dagen i forvejen, hvis du skal
have fiskesuppen, for de bruger vanvittig lang tid på den. Hvis man ikke kan få
plads hos Chez Fonfon, vil jeg anbefale Chez Madie Les Galinettes, som laver
den næstbedste.”
Og hvor bør man
spise middag?
”Jeg frekventerer ofte Ripaille, hvis jeg skal ud med mine venner eller min
kæreste. Det er et skønt sted med små retter, der er perfekte til at lave et
stort delebord. Og så har de et gigantisk vinkort til meget rimelige priser.
Det er sådan et sted, hvor man virkelig kan få en dejlig lang middag op at
køre, hvor folk støder til hen ad vejen. Hvis jeg er for mig selv, kan jeg
rigtig godt lide at komme på Coquille Bistrot Marin, som laver virkelig gode
fiskeretter.”
Hvor handler man
ind, hvis man selv skal lave mad?
Annonse
”Generelt skal man jo altid gå efter madmarkederne i Frankrig. Marseille er et
paradis, hvad angår nordafrikanske varer, og inden for det felt er Le Marché de
Noailles det bedste. Og havet ligger jo i baghaven, så frisk fisk er rimelig
lige til. Min tommelfingerregel er at gå efter de fiskehandlere, der kun har et
smalt sortiment – så kan du vide dig helt sikker på, at de er fanget lokalt. Og
dem kan du sagtens finde bare ved at gå en lille tur gennem byen – der er
masser af dem. Det store fiskemarked hedder Marché aux poissons og ligger ved
Vieux Port. Bare husk at tjekke, hvornår de har åbent, inden du begiver dig
afsted.”
Hvor bør man tage
hen for at svømme?
”Klipperne foran restaurant L’Épuisette er skønne at hoppe i vandet fra. Det
samme gælder restaurant La Baie des Singes, der har alt, hvad hjertet begærer,
på en fantastisk beliggenhed i udkanten af centrum.”
Hvor ligger byens
bedste pétanque-bane?
”Alle åbne pladser med respekt for sig selv har et par offentlige baner – og i
øvrigt også skakborde og bordtennis, så man vælter rundt i dem. Men foran
kirken La Major er et rigtig godt sted at spille, og så ligger der nogle fine
baner lidt tilbagetrukket fra Vieux Port ved musikkonservatoriet med udsigt ud
over byen. Og så bliver jeg nødt til lige at pointere, at det selvfølgelig
hedder ’boule’ i Marseille.”
Hvordan oplever
man bedst det autentiske Marseille?
”Byen er generelt virkelig upoleret, og det er også derfor, man skal tage
derhen. Jeg ville nok tage ud på en bar og se fodbold eller købe en flaske
pastis og spille boule på gaden. Det er begge gode måder at falde ind i det
lokale miljø på en naturlig måde.”
Hvad er det bedste
sted at gå en tur?
”Det er rigtig dejligt at gå langs med havnen i Marseille. Der er ret roligt,
og man kan betragte bådene og alle fiskerne, der kommer ind med dagens fangst.
Hvis man er til løb, er det fedt at løbe ud ad La Corniche Kennedy, som vel kan
sammenlignes lidt med at løbe ud ad Strandvejen. Ellers kan en vandretur ved
Les Calanques også klart anbefales.”
Hvilket hotel skal
man bo på?
Annonse
”Tuba Club er mit favorithotel. Det ligger også ned til vandet, og man finder
formentlig ikke et bedre sted at drikke sin morgenkaffe. Sidst jeg boede der
startede jeg morgenen med en dukkert og en tallerken frisk frugt på deres
restaurant, Bikini. Det var lige i skabet.”
Hvis man nu godt
kan lide at få sig en lille drink, hvor skal man så gå hen?
”Så skal man tage på Bar de la Marine. Og man skal helst drikke pastis. Pastis
og Marseille hænger sammen som sol og is. Ellers tager man på Café de l’Abbaye,
der ligger højt placeret over den gamle havn – Vieux Port. De har en fantastisk
udeservering på en lille plads ude på vejen med udsigt over havet.”
Hvad er den
største turistfælde, man skal undgå?
”Marseille er jo kendt for sit rå miljø, som står i kontrast til resten af Côte
d’Azur. Så der er ikke så mange egentlige turistattraktioner, men jeg plejer at
undgå Quartier Nord, da det område kan føles en smule utrygt. Og der er heller
ikke er det store at komme efter.”
Hvis man skal på
en lille dagstur fra Marseille, hvor tager man så hen?
”Hvis du er ved at blive kvalt i pastis og fodbold og har en bil eller scooter
til rådighed, er det en perfekt dagstur at tage til Cassis, som er en lille
fiskerby cirka to en halv time nede ad kysten. Der er umådeligt smukt, skønt at
bade, vandre – og så har de nogle fantastiske små vinproducenter. I cirka samme
afstand ligger også en skøn lille by ved navn Niolon.”
Hvad må man
absolut ikke gå glip af, når man besøger Marseille?
”Jeg vender aldrig tilbage til Paris uden at besøge L’Académie de Billiard. Det
er en flot gammel billiardbule. Og så skal jeg altid forbi Maison Empereur – en
verdensklassebutik med de smukkeste køkkenredskaber.”