Mejlgades gale franskmand deler vandene: ”Man skal måske spise her et par gange, før man forstår mig”
I 40 år har Olivier Miens uddelt moules frites og fransk voksenskældud fra sine bastioner i Aarhus’ Latinerkvarter. Men han er langt fra færdig. Og han er stadig fuldstændig ligeglad med, om du har brug for hyggesnak eller et nyt sæt bestik. På Oli-Bistro er der én, der bestemmer, og det er ikke dig. Og sådan bliver det ved med at være.
Af: Magnus BjørnAf:Magnus BjørnAf: Magnus BjørnFoto: Martin Thomas Ford
JEG KOM TIL
Danmark som 18-årig, fordi jeg havde mødt en dansk pige i Frankrig. Først flyttede
jeg til Aarhus, hvor jeg boede, mens jeg gik på kokkeskolen i Silkeborg. Sidenhen
arbejdede jeg nogle år på Bornholm på en dejlig restaurant, der hedder Le
Port, inden jeg tog turen til Aarhus igen.
Latinerkvarteret var et forfærdeligt sted
dengang. Der var masser af sexarbejdere, tyveknægte og narkomaner. Jeg
arbejdede på den første ikke-danske restaurant, der fandtes i Aarhus. Her stod jeg
i køkkenet med min frankofile kammerat fra Tunesien. Han har vist en lille
restaurant på Østerbro i København nu.
Sammen byggede vi et gammelt værtshus om til
restauranten Bagatelle. Det var meget småt, ti gange ti kvadratmeter. Det blev
senere til Restaurant Dauphine, som stadig ligger oppe på Frederiksgade.
UNDERVEJS BLEV JEG gift med en tysk kvinde, og vi købte den gule
bygning i Mejlgade, hvor vores restaurant Sct. Oluf i mange år lå, og vi drev
også Olinico sammen. Men vi blev desværre skilt, og hun beholdt de to restauranter,
mens jeg i stedet lavede Oli-Bistro lidt længere nede ad gaden. Så ja, jeg har
faktisk været i Mejlgade i 25 år.
Nu driver jeg Oli Bistro med min kæreste
Carolin. Vi bor oven over restauranten og bruger det meste af vores tid her. Vi
kan godt lide at gøre det meste selv. Jeg gider ikke så meget bøvl med
mennesker. Faktisk kan jeg heller ikke så godt lide journalister – jeg siger
for det meste nej til dem, for jeg har haft mange dårlige oplevelser.
MIN RESTAURANTFILOSOFI stammer fra restaurant Munkestuen, hvor jeg
var i praktik under min kokkeuddannelse hos den legendariske Lise Poulsen. Man
kan kalde det et husmorsted. Måden, man gjorde tingene dér, ændrede mit syn
på, hvad der er vigtigt, når man går ud og spiser.
En restaurants vigtigste opgave er at føre
mennesker sammen – ikke at lave alle mulige smarte ting på tallerkenen. I gamle
dage havde vi ingen menukort, for der var folk mere tolerante; de tog, hvad de
fik. Men i dag bliver man nødt til at have et menukort, ellers kan folk slet
ikke forstå noget.
DE FØRSTE PAR ÅR, hvor jeg drev restaurant, blev jeg meget
ked af det, hvis jeg fik en dårlig anmeldelse. Der var engang på Sct. Oluf,
hvor Jyllands-Posten var hårde ved os – det husker jeg tydeligt. Det var noget
med, at det var for kaotisk. Anmelderen var med et selskab, og de ville alle
sammen betale hver for sig. Så jeg blev lidt irriteret.
Annonse
Jeg gider simpelthen ikke have en hjemmeside.
Hos os ringer man. Jeg har en bog, jeg skriver i, når folk ringer og bestiller
bord. Og på et år laver jeg nok én enkelt fejl. Det har aldrig været et
problem. Og hvis det sker, giver jeg et gavekort eller en flaske vin på huset.
Det fungerer, så jeg forstår ikke, hvorfor
andre restauranter gider betale så mange penge for smarte bookingsystemer og
hjemmesider. Det kan godt være lidt stressende, at man hele tiden skal tage
telefonen, men jeg er jo vant til det.
DE MEST POPULÆRE borde er selvfølgelig dem ud til vinduet.
Man kan ikke kræve at få et bestemt bord, når man ringer – det er mig, der
bestemmer, hvor man sidder. Det er en glidebane, og alt andet er for
besværligt.
Man skal heller ikke bede mig om at bestemme,
hvad man skal spise her – man må selv tage stilling. Vi har ikke så stort et
kort, så det burde være til at finde ud af.
SOM REGEL STÅR jeg op klokken seks om morgenen. Efter jeg
er kommet lidt op i alderen, kan jeg ikke sove længere end det. Jeg begynder
dagen med en gåtur – eller også svømmer jeg i svømmehallen Spanien. To dage om
ugen går jeg også til gymnastik for at holde min krop ved lige.
Min arbejdsdag starter klokken 11, og så
arbejder jeg i køkkenet hen over frokosten, hvorefter nogle flere medarbejdere
møder ind. Jeg arbejder mest som tjener om aftenen, og jeg plejer at være
færdig ved 22-tiden. Og så har jeg jo ikke så langt hjem.
JEG VED GODT, jeg har et rygte for at være lidt skrap.
Men jeg vil bare gerne have, at folk forstår, at man ikke skal stille for mange
krav hos os. Vi holder tingene simple, og hvis man forstår det, skal man nok
blive glad og tilfreds.
De fleste skal måske spise her et par gange,
før de helt forstår mig. Men jeg bliver selvfølgelig stadig glad, når der
kommer nye gæster, som ikke har spist her før. Allermest glad er jeg, når
restauranten føles som en lille familiesammenkomst, og alle gæsterne er glade. Sådan
er det heldigvis tit.
OM DAGEN KOMMER der mange pensionister og spiser hos os. Der
er også mange studerende, som kun kommer her, fordi det er billigt. Og så er
der selvfølgelig en masse mennesker, som har besøgt mine restauranter i alle de
år, jeg har været i gaden – som er ligeglade med, hvad tingene koster.
Vi skal også have mange mennesker igennem
restauranten, når vores priser er så lave. Derfor har vi heller ikke tid til at
tage folks jakker og hænge dem op – eller stå og hyggesnakke med gæsterne i 30
minutter.
Annonse
HVIS JEG ER UENIG med folk, siger jeg bare til dem, at de kan
gå et andet sted hen at spise. Nogle gange om sommeren rykker folk rundt på
vores borde ude foran, og så kan jeg godt blive lidt irriteret.
Et bord med to stole er til to mennesker, og
et bord med fire stole er til fire mennesker – det er ikke så svært. Og hvis
det ikke passer, må man vente lidt og spørge pænt, om der er noget, vi kan
gøre.
Pension er ikke i mine tanker endnu. 63 år er
jeg efterhånden blevet, men jeg tror godt, jeg kan fortsætte ti år endnu. Så
længe jeg er i stand til det, har jeg i hvert fald tænkt mig at blive ved.
Jeg ved ikke, om vi har succes, men der er
mange mennesker, der sætter pris på det, vi laver. Og så er der selvfølgelig også
nogle, der kommer her for at grine lidt af mig. Men det må de gerne. Bare de er
glade for det, vi serverer.
Jeg tager også min del af ansvaret for, at jeg sikkert også kan være polariserende, men – også med min meditation og min buddhismeinteresse – hæ! – så prøver jeg at være lidt mindre polariserende, end jeg før har været. Jeg er faktisk begyndt at tænke en lille smule, før jeg taler. Det har jeg altså ikke været så præget af.