Mina Lewis har skabt Nørrebros smarteste vandhuller: ”Det er mit eget stille oprør”
Med Minas Kaffebar, Lunden og senest Lille Musling har Mina Lewis skabt et mindre restaurationsimperium i gåafstand på Nørrebro. Her fortæller hun om store personligheder på arbejdspladsen, forventningerne fra sit ophav, og om ikke at ville puttes ned i en bestemt kasse.
AT JEG ÅBNEDE
Minas Kaffebar var et udtryk for en rebelskhed indeni mig – et modsvar på det
polerede liv, man forventer, når man kommer fra, hvor jeg gør. Mit eget stille
oprør.
Jeg var nok ikke helt klar over det dengang, men jeg vidste det godt med
den slags halve bevidsthed, man nu har i den alder. Sådan har jeg altid været:
hvis nogen siger, jeg skal gå til højre, så går jeg til venstre. Det har helt
sikkert også givet mig nogle stejle læringskurver.
MILJØET I NORDSJÆLLAND har jeg slået mig meget på tilbage i tiden. Jeg gik på
Bernadotteskolen i Hellerup og havde på mange måder en god tid der, men med
tiden fik jeg det sværere. Folk er privilegerede økonomisk, men de er skadede
på så mange andre områder. Men det har også gjort mig til en social kamæleon –
uden at det er, fordi jeg har skjult mig bag noget. Jeg hævede mig nok lidt over overfladen og påtog min en morrolle overfor mine
jævnaldrende i de sene folkeskoleklasser og i gymnasiet.
JEG TROR HVERKEN,
at jeg decideret omfavner eller distancerer mig fra mit ophav. Men noget af
det, jeg synes er det allerbedste ved mit arbejde, er at skabe tryghed og
fællesskaber. Specielt i miljøer, hvor det normalt ikke ville være sådan. Det
er det, jeg forsøger nu, og det var også det, jeg forsøgte dengang.
DET VAR TILFÆLDIGT, at jeg væltede ind i den her verden. Det første job, jeg
fik, var på Café Blå Time på Store Kongensgade. Mit andet job var på Baresso.
Jeg var meget ung og egentlig bare opvasker, men pludselig stod jeg og kørte
hele butikken.
I 2015 ÅBNEDE
min daværende kæreste kaffebaren Zaggis på Frederiksborggade. Et koncept, hvor
alt til at starte med kostede 12 kroner. Her oplevede jeg, hvordan der omkring
et sted kunne skabes et community, og hvor fedt det var at være en del af det.
I Sydeuropa er der
mange restauranter, som er familiedrevne. De lever hele deres liv på deres
beværtninger: man ryger der, man drikker der, ens venner kommer der, man
arbejder med sin familie og sine tætte venner. Det hele smelter sammen.
Pludselig var det også sådan, jeg levede mit liv – og jeg kunne rigtig godt
lide det.
VI GIK FRA hinanden, min
kæreste og jeg, og jeg åbnede derfor et sted i mit eget navn. Jeg sad hos min
albanske frisør i Frederiksborggade, som altid går i megastramme bukser, og
mens jeg blev klippet, begyndte jeg bare at græde. Jeg var alene, jeg havde
ikke noget sted at bo, jeg havde ikke noget arbejde, og jeg vidste, jeg ikke
kunne finde ud af at gå på universitetet.
Annonse
Mens han klippede mit
pandehår, foreslog han, at jeg skulle lave en kaffebar. Han kendte en, der
havde et lokale til salg på Nørrebrogade, hvor der lå en isbutik. Men det var
vist ikke en rigtig isbutik, hvis du forstår. Pludselig ringede den her vildt fremmede
mand til mig – og så kørte det derfra. Det blev starten på Minas Kaffebar, som
vi så senere har rykket op ad gaden.
DET, SOM ER
gennemgående i alle mine forretninger indtil nu, er, at stederne ikke skal
definere, hvem gæsten er. Jeg ved det godt – det er fuldstændig udtømt at kalde
ting for communities eller
fællesskaber. Alting er et community
i dag. Så det, vi prøver at skabe, er nærmest blevet antitesen: vi vil ikke
være et community, som er for en
særlig slags mennesker. Vi er bare et sted for alle, som ikke vil proppes ned i
en kasse.
JEG HAR EN
rimelig nyttig, eksistentiel funktion som restauratør, nemlig den, at jeg er
vældig god til at lukke ned for mine tanker og så simpelthen bare fyre derudad.
Lige nu arbejder jeg nok tæt på 100 timer om ugen, sover ikke rigtig og drikker
sikkert også for mange øl. Og det er ikke meningen, at det skal være på den
måde – men det er bare sådan, jeg er vant til at gøre det.
I vinters havde jeg
for første gang noget tid, hvor jeg trak mig lidt tilbage og holdt en pause.
Ikke noget med at rejse eller noget – jeg lå bare hjemme på min sofa. Jeg kunne
simpelthen ikke arbejde mere. Det er en løbende proces, som jeg hele tiden bliver
bedre til at kontrollere. Men jeg skal lære, hvordan jeg arbejder bedst – for
jeg gør det jo også, fordi jeg elsker at være her.
JEG HAR HELT
sikkert haft en tendens til at ansætte folk, som har været nøglepersoner i
deres private miljøer. Det kan virke kalkuleret – det har det faktisk ikke
været – men det har betydet, at de mennesker, der er hos os, selvfølgelig har
tiltrukket mange mennesker fra deres omgangskreds. Vi har fx et stort
queermiljø på vores steder, og det hænger sammen med, at der helt i starten
arbejdede en del ballroom-dansere hos os. Ret hurtigt fik det miljø et
naturligt hjemsted hos os.
Det er heller ikke
nogen hemmelighed, at jeg ansætter folk på deres personlighed og ikke på evner.
Alt det lavpraktiske kan man lære. Men når man arbejder her, skal man gerne
give noget af sig selv. Ikke fordi det er et udtalt pres, men vi lader folk vokse
sammen med vores steder – de bliver ikke puttet ind i en ramme, som de skal
følge.
JEG HAR ENDNU
ikke oplevet, at det har givet problemer at have mange ledertyper. Den måde, vi
i vores samfund har lært at arbejde på, er jo patriarkalsk. Den er grundet i en
konkurrencedrift: den stærkeste overlever, og for at nå toppen skal man have
nogen på bunden. Sådan gør vi ikke hos os. Vi forsøger at skabe et miljø, hvor
vi løfter hinandens kvaliteter og står sammen med det, vi nu hver især har, i
stedet for at skulle overgå hinanden.
Hvordan man så
implementerer det helt lavpraktisk, er et virkelig svært spørgsmål. Det kan
lyde uprofessionelt, men jeg bilder mig jo ind, at det er en naturlig
afspejling af min person.
Jeg har prøvet at
formatere min ledelse, men jeg er stadig i gang med at udvikle et sprog for
det. Jeg har endnu ikke ordene, men det skal jeg helt sikkert have på et
tidspunkt. Det er ikke hverken politisk eller kønnet, selvom det kan lyde sådan
– det bliver lidt det, man kalder det i mangel af bedre ord – men det handler
jo om, hvilke værdier man tillægger betydning på sin arbejdsplads.
LIGESOM EN KUNSTNER har forskellige æraer, man kan se tilbage på, så har man
det også som restauratør. Man vokser lidt fra sine steder. Jeg var 20 år, da vi
startede Minas, og jeg tror ikke nødvendigvis længere, det er et sted, jeg selv
ville bruge. Det lyder mere negativt, end det er, men det er måske bare
efterhånden blevet til et lidt yngre publikum. Og nu passer Lille Musling bedre
til, hvem jeg er.
Annonse
Men jeg tror ikke på
samme måde, at jeg kan vokse fra Lille Musling. Det er et meget tidløst sted.
Her skal vi være en flydende organisme, som kan udvikle sig over tid uden et
fuldstændig fasttømret koncept. Og rammerne er store, så der er mulighed for at
gøre så mange forskellige ting. Vi definerer ikke Lille Musling som andet end
et ”sted”, hvor man er.
Fem hurtige til Mina Lewis
Hvad er det bedste måltid, du nogensinde har spist?
”For fire år siden fik jeg fjernet mine mandler og måtte ikke spise fast føde i
tre uger. Da jeg begyndte at nå det punkt, hvor jeg var på grænsen til at vende
tilbage til livet, gik jeg en tur helt alene og kom forbi Kebabistan på Istedgade. Jeg købte en pita med lam, satte mig på en
kommunebænk og aldrig før har jeg sat så meget pris på at spise.”
Hvis du ikke må sige en af dine egne, hvad er så den bedste
bar i København?
”Stjernen og Osborne. Men jeg kan ikke vælge mellem mine børn.”
Hvad spiser du, når du har tømmermænd?
”Jeg spiser ikke så meget, når jeg
har tømmermænd, men har en regel om, at jeg skal indtage fire forskellige
væsker, før jeg er klar igen. Det kan være kaffe, Treo, en lover (vand med
elektrolytter) og måske en reparationsbajer.”
Hvad er den værste madtrend?
”Jeg hader matcha.”
Hvad er det mest undervurderede spisested i København?
”Jeg synes ikke, der er så mange undervurderede steder – nok mere omvendt. Men
jeg synes, at det i København er lidt undervurderet at spise ude og gøre det
mere simpelt. Altså bare at få et glas vin og dele en hovedret på en tirsdag.”
Jeg har altid interesseret mig for mennesker. Det er min store styrke. Det er også derfor, jeg var god som lærer. Snakke med dem, lytte til dem, forstå dem, give dem gode råd og vejledning. Jeg har altid elsket den der kontakt med mennesker. Den byggede jeg ind i fodbolden.