René Mammen: ”Jeg lærer aldrig at spise risengrød. Fy for fanden” scroll-down

René Mammen: ”Jeg lærer aldrig at spise risengrød. Fy for fanden”

Det lå ikke umiddelbart i kortene, at René Mammen skulle blive et gastronomisk stjerneskud med en Michelin-stjerne til følge, men en dag røg han fra opvasken og ud i køkkenet, og her fandt han sin vej blandt buldrende gryder og glohede pander. Her fortæller han om den perfekte hjemmekniv, den bedste restaurant, som ingen kender og hvad han spiser, når han har tømmermænd.

Af Boris Schilling Weiss
Foto: Tobias Nicolai
Gastro Euroman

Hvad er det værste måltid, du har fået serveret?

”Det var i Alsace i Frankrig. Min kone og jeg havde bestilt bord på en to-stjernet restaurant som afslutningen på en rundrejse i Frankrig. Da vi kom til restauranten, fik vi at vide, at jeg ikke måtte komme ind, fordi jeg havde shorts på. Så vi gik ud købte nye bukser og vendte tilbage til restauranten, og maden var bare lort fra ende til anden. Syv, otte retter og intet var godt.

Vi fik komplet overtilberedte asparges. Det var i september, så jeg ved ikke, hvor de har fået de asparges fra. I hvert fald ikke i Frankrig. Så fik vi et stykke rødfisk, som jeg vil gætte på, har ligget på grillen i 40 minutter. Det var helt klassisk med piment og beurre blanc-sauce, og det kan i sig selv være godt, hvis man gør det ordentligt, men det var totalt overgjort. Når maden er så dårlig, og den er kombineret med den der selvhøjtidelighed og en semisnobbet betjening, så er jeg bare ude. Jeg vil ikke sige, hvad restauranten hedder, men der ligger ikke så mange to-stjernede restauranter i Alsace.”

Hvilken ret har du altid lyst til at spise?

”Der er to. Enten er det kylling danoise, som er en helt klassisk grydestegt kylling med rabarberkompot og agurkesalat, kartofler og så med lidt sovs fra kyllingen. Og så kan jeg også altid spise helt klassisk spaghetti med kødboller. God, krydret fars med masser af oregano, rosmarin og frisk tomat.”


Hvad lærer du aldrig at spise?

”Risengrød. Fy for fanden. Min hustru og mine tre unger elsker det, men jeg kan ikke fordrage det. Jeg forstår det simpelthen ikke. Det gør ikke noget godt for mig at få sådan en varm, klæg dessert som aftensmad. Det er ligesom en rigtig dårlig risotto med sukker på. Jeg har altid fået en svesketrifli til dessert over julen, og det er måske også derfor, jeg ikke bryder mig om risengrød i dag.”

Hvad er den bedste restaurant, som ingen kender?

”La Merenda er en lille restaurant ved blomstertorvet i Nice, som er helt uovertruffen. På det tidspunkt jeg var der, havde de ikke nogen telefon eller hjemmeside eller noget, så folk stod bare i kø ude foran til frokost. De har en fast menu, der er sådan lidt provinsiel, men med gode råvarer. De har tre vine, hvid, rød og rosé, og hele oplevelsen er bare virkelig god. Og så koster det ingen penge. Jeg elsker, når man bare kommer ind, og ikke ved, hvad man skal forvente, og så bare lader sig rive med.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Gastronomi, Mad, Michelin og Kokke