Hvis du ligesom alle andre danskere har besøgt Berlin 15 gange, kender du dem helt sikkert, de såkaldte Spätkauf, også bare kaldet Spätis, de kioskagtige butikker, der er strøget udover det berlinske bybillede med rund hånd.

Her er fokus på et særdeles bredt udvalg af drikkevarer, især øl, og de har åbent indtil sent ud på natten. Særligt adskiller de sig i forhold til de danske kiosker ved, at der ofte emmer af liv og glade dage foran de berlinske Spätis. På små borde-bænke-sæt ud til gaden kan man sætte sig og nyde sin cigaret, sin kaffe, eller hvad man nu finder i de velassorterede butikker.

Det er kun naturligt, at den slags emigrerer på tværs af landegrænser, og nu er det altså sket på Nørrebro i København, hvor Mads Duelund har åbnet Nørrebro Späti på Vedbækgade.

Duelund har førhen arbejdet i musikbranchen, men så skulle der ske noget nyt, og nu har han siden april haft sin helt egen Späti.

”Det er jo en anden kioskkultur, end vi har i København, hvor kioskbesøg bare er noget, der skal klares så hurtigt som muligt. I Berlin kan man jo tage på date på en Späti, og samme tilgang forsøger vi at overføre til København,” siger han.

Er der forskel på en berlinsk Späti og en nørrebrosk Späti?

”Hvis en berliner kom til Nørrebro Späti, er det nok ikke, fordi de genkender deres lokale Späti fuldkommen. Faktisk ligner en tysk Späti mere vores kiosker, der er bare større fokus på øl end på Haribo-slik. Men vi prøver at gøre det så kiosket, som vi kan, for at komme væk fra den der café-følelse, der i forvejen er meget af på Nørrebro.”

Det er simpelthen svært at ramme kiosk-æstetikken?

”Ja. Jeg tror, vi danskere er lidt for pæne. Vi har svært ved at hvile i, at det er lidt trashet. Det bliver uhensigtsmæssigt pænt, selvom vi prøver at gå efter et berlinsk look.”

Hvad er grunden til, at der ikke er flere Spätier i København?

”Kioskerne har jo udfyldt den rolle, de skulle, tror jeg. For unge københavnere, der gerne vil være erhvervsdrivende, har der måske været lidt mere prestige i at lave en bar eller en restaurant eller en klub. Det har måske virket som mere seriøse foretagender. Men nu er vi nogle, der gerne vil  tage kioskoplevelsen til et andet niveau.”

Fortæl lidt om sortimentet.

”Vi prøver at være i begge ender, så der er det, du forventer af en kiosk. Du kan få din Coca-Cola, din Tuborg, din Faxe Kondi…”

Kan man også få sådan noget sjovt, surt slik?

”Man kan godt få slik, men så er det ikke Haribo. Så er det sådan noget lokalproduceret, økologisk slik. Den stil. Og så har vi mange specialøl, danske øl, som der måske ikke lige er i normale kiosker og supermarkeder. Du kan få en flaskeøl til 40 kroner, men du kan også godt få en til 10 kroner. Så alle kan være med.”

Er I egentlig i konkurrence med de lokale barer?

Nej, altså, mange kommer og spørger, om det er en bar. Men nej, det er en kiosk. Så nej, du må ikke sidde inden for og drikke din øl. Og vi har ikke alkoholbevilling uden for. Jeg vil helst have, at folk kommer ind til os og skal videre ned i Nørrebroparken eller op til et privat selskab og køber ind til det hos os. Og så må folk jo godt sætte sig ned på den anden side af gaden og drikke deres vin. Men i princippet må man ikke gøre det hos os.”

Og hvordan har modtagelsen de første to måneder så været?

”God. Der er altid lige de der københavnere, der har været meget i Berlin, og lidt skeptisk kommer ind for at se, om det nu også er en rigtig Späti. Men modtagelsen har været god, og folk er glade for det her alternativ, der er kommet. Og de to typer af kiosker kan sagtens sameksistere. Vi har fx ikke taletidskort og tipskuponer.”

På jeres Instagram er der en bruger ved navn dummeso2.0, der skriver, at det ikke er en rigtig Späti, hvis man ikke kan få de såkaldte Poppers, der især er berømmet for at virke afslappende på den anale muskulatur. Hvorfor kan man ikke få Poppers hos jer?

”Fordi Poppers er ulovligt. Det er ligesom at sige, at det ikke er en rigtig Späti, hvis man ikke kan købe coke under bordet.”

Nørrebro Späti ligger på Vedbækgade 4 på Nørrebro i København. Der er åbent søndag-torsdag 10.00-22.00 og fredag-lørdag 10.00-00.00.