Når man taler om dansk mode, er det svært at komme uden om familien Nørgaard. 

Jørgen Nørgaard skabte med sin stribede T-shirt til kvinder et af de mest velkendte danske designikoner gennem tiderne, mens sønnen Mads startede sit indtog i herremoden i 1986 med sin egen butik. 

Gennem i hvert fald de sidste to årtier har han haft stor indflydelse på dansk mode og været en forgangsmand for den enkle skandinaviske stil.

Euroman.dk sætter i en ny artikelserie fokus på store danske stilikoner, som inspirerer og er med til at digtere moden. Og Mads Nørgaard er den næste i rækken.

LÆS OGSÅ: Danmarks store stilikoner - Peter FalktoftHvad er god stil for dig?

”God stil er, når man se på folk, at det er dem, som har tøjet på, og ikke tøjet, der har dem på. Man behøver ikke gøre vildt meget ud af det. Personligt vægter jeg lidt, men godt. Jeg synes, det er god stil, når man kan se, at der en tanke bag , og det kommer indefra. Der er nogle, man tror er kedelige i tøjet, men når man kommer tæt på, kan man se, at de er utroligt skarpt og præcist klædt på.”

 
”Det behøver ikke være dyrt og flashy. Nogle af de bedst klædte jeg kender går kun i second hand, mens andre kun går i dyre mærkevarer. ”

Hvornår føler du mest velklædt?

”Jeg slider altid mine jeans helt ned. Når jeg finder de helt rigtige, har jeg en god fornemmelse. Og når jeg tager mine Chuch’s støvler på, føler jeg mig meget velklædt."

LÆS OGSÅ: Danmarks bedst klædte mand: Nr. 3 - Nikolaj Coster-Waldau

Hvordan sammensætter du din garderobe?


”Mine venner siger, jeg er den, de kender, som har mindst tøj. Jeg gør alt for at holde det nede.  Jeg shopper aldrig og går kun i mit eget tøj.” 

”Lige for tiden består min garderobe af én model jeans, som jeg har i lyse- og mørkeblå, en uld-pullover, en sweatshirt, nogle hvide og blå T-shirts, en enkelt lyseblå skjorte og en læderjakke. Men nu ryger pullovereren nok snart. ”

Hvorfor sætter du garderoben sammen på den måde?

”Når jeg bruger så meget tid på tøj i min hverdag, så kan jeg ikke overskue, at det også skal fylde meget i min fritid. Derfor skal det bare simplificeres. ”


Hvilke overvejelser har du når du sammensætter din påklædning?

”Jeg vil gerne have, at folk, der ikke går så meget op i tøj, tænker: Hans tøj er da ligegyldigt. Og hvis man går op i det, så skal man gerne synes, at det ser skarpt ud.” 

”Jeg vil gerne gå klædt som fra Christiansborg til Christiania uden at skulle skifte tøj. Jeg kommer begge slags steder, og det vil jeg gerne kunne gøre og hele tiden være mig selv. Det bliver måske lidt kedeligt, da det er en ret lav fællesnævner, vi skal ned på. Derfor bliver kvalitet ret afgørende, og det er vigtigt, at det er en smuk uld, nogle pæne sko og ting, som betyder noget for mig.” 

Hvad er din yndlings genstand i garderoben lige for tiden?

”Vi holdte et kollektionssalg herinde for lidt tid siden, og her fandt jeg i bunden af en papkasse den her vildt fede læderjakke. Den passede mig perfekt. Den har været i produktion, og nogle af mine venner har den endda. Jeg havde bare slet ikke opdaget den.”

Hvilken ting i din garderobe har den bedste historie? 

”Da jeg var teenager og boede hjemme i Lyngby gik jeg ned i Mr. Harris i Lyngby Storcenter og købte en bikerjakke i guld. Den var mega fed. Men jeg var, ligesom i dag, en total kylling, så jeg turde ikke gå i den. Jeg byttede den og kunne kun få et tilgodebevis, som stadig ligger et sted derhjemme.”

”Men den guld bikerjakke har betydet meget for mit design, da jeg altid har prøvet at nærme mig den. Det lykkes ret godt med mine pige-kollektioner, men jeg nærmer mig stadig ikke nok med herretøjet.” 

LÆS OGSÅ: Klassisk stil: Sådan finder du det perfekte jakkesætHvad er dit dårligste køb?

”Det er sket mere end en gang, at jeg har købt et par sneakers, som jeg i virkeligheden ikke er særlig begejstret for. Det dummeste køb var et par dyre Saint-Lauren-sneakers, jeg købte for nogle år siden i Paris. Jeg troede, det var moderen til alle sneakers. Det var de bare ikke. De er lidt for reto med offwhite sål og brun overflade, så jeg har aldrig fået dem brugt. ”

Hvad vil du gerne tilføje til din garderobe?

”Jeg har liget ringet til en Church’s-butik i London og bestilt og overført penge for præcis den samme støvle, som jeg har på lige nu. Det er typisk for, hvordan mænd shopper. Jeg stod og kiggede på dem i butikken i London for et par uger siden, men min kone sagde: ’Det gør du altså ikke Mads, ikke igen’. 

”Men jeg elsker virkelig de støvler. Og der bliver passet godt på dem. De bliver håndpoleret med skocreme i hvert fald hver anden dag. ”

Har du selv et stilmæssigt forbillede?

”Jeg har altid syntes, at min egen far (Jørgen Nørgaard) var cool i sin påklædning. Og så synes jeg, at Steen Jørgensen er virkelig sej. Han har en meget klar stil hele vejen i gennem. Det er meget ens det, han går med, men alligevel er der altid den ekstra detalje og luksus. Uden det bliver ekstravagant og pralende. ”

”Der er også en mere opulent type som Erik Brandt, som slet ikke er min stil, men som virkelig gør det godt med en lille silke klud i halsen. Jeg er imponeret over, hvordan han klædt i sart gul og en cashmere pullover, virkelig viser, at han mener det.” 


Steen Jørgensen, Mads Nørgaard og C.V. Jørgensen. 

Hvad bliver din personlige trend for det kommende års tid?

”Der kommer ikke til at ske noget i forhold til det, jeg har på i dag.”
 
Mads Nørgaard favoritbutikker: 

Dover Street Market i London: ”Det er virkelig en fed og inspirerende butik”.

Celines butikker i Paris: ”Det er min ven, kunstneren Thomas Foss Poulsen, som er med til at lave indretningen i butikkerne, så det har jeg fulgt meget nøje. De butikker inspirerer mig meget. ”

Storm i København: ”Jeg synes, at en butik er fed, når man kan mærke, at der er folk bag, som har en helt klar vision for det, de vil. ”

Comme Des Garcons i Paris
: Den store røde butik er en helt igennem fantastisk butik”.


Bliv ven med Euroman på Facebook

LÆS OGSÅ: 12 pæne ure til under 2500 kroner

LÆS OGSÅ: ”Jakkesæt, italienske sokker og hvide sneakers er god sommerstil ”

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan klæder du dig som en chef