Matematisk er det ikke umuligt. Landsholdet kan stadig nå at komme til Brasilien næste år, men mens kampen i aften mod Malta blot er forretten, kan revancheopgøret på tirsdag mod Armenien blive giftig. Det vurderer tidligere landsholdsspiller, Morten Bruun, der er ekspertkommentator på de to kampe.

Efter 0-4-fadæsen har de fleste nok opgivet håbet om at komme til VM i Brasilien, men det er slet ikke afgjort endnu. Danmark har stadig en chance for kvalifikation, og Morten Olsen har samtidig en mulighed for at redde sit eftermæle.

I aften gælder det Malta, og selv om de i denne kvalifikation har besejret Armenien 0-1, så vil Danmark stadig være favoritter, fortæller Morten Bruun, ekspertkommentator på 6’eren, der viser både kampen mod Malta og på tirsdag opgøret mod Armenien (begge på udebane).

"Jeg ser ikke Danmark vinde 5-0 over Malta, men vi vinder bestemt. De helt store sejre på udebane bliver sjældnere og sjældnere i international landsholdsfodbold. Selv et land som Spanien er tilfredse med at vinde 1-2 i Georgien eller 0-1 i Finland. Det handler bare om at vinde, og det skal vi jo, hvis vi skal gå videre."

Mange eksperter og fans var hurtige til at begrave landsholdets muligheder for kvalifikation, men matematisk ser det ikke umuligt ud (se udregningerne i bunden), mener Morten Bruun.

"Spørgsmål er, hvor gode vi er. Hvis man tager de sandsynlige resultater, kan det sagtens lade sig gøre, hvis vi vinder vores sidste fire kampe. Det kan dog også vise sig at være for meget at forlange, når i hvert fald de to af dem (mod Armenien og Italien) er vanskelige. Jeg tror allerede, det bliver svært mod Armenien på udebane under fremmedartet forhold. Det må være ekstremt ubehageligt at spille mod et hold, som man har spillet sin dårligste kamp mod nogensinde, selv om der selvfølgelig er et revanche-element. Det kan blive meget afgørende."

Udover at vinde vores egne kampe, skal vi også have hjælp af Italien. Først skal de vinde mod Bulgarien og Tjekkiet, og siden, når de selv har kvalificeret sig, må de gerne tabe eller spille uafgjort mod os.

De sidste fire kampe er ikke kun en sidste slutspurt for at komme med til VM. For Morten Olsen er det også afgørende, at han slutter godt efter landsholdets måske værste nederlag i en betydende kamp mod Armenien i Parken.

"Helt overordnede vil Morten Olsens eftermæle blive flot. Men det er klart, at det vil lide under, hvis vi helkikser de sidste fire kampe. Jeg var spændt på, hvad han ville sige efter denne lange sommer efter nederlaget til Armenien. Han var jo rystet. Og det kan jeg godt forstå. Det ville ikke være til at bære, at han skulle stoppe efter den kamp, og derfor er det godt, han har taget de sidste fire kampe med."

Der har været hård kritik af både landshold og Morten Olsen, hvilket har været berettiget, siger Morten Bruun.

”Det er åbenlyst at landsholdet ikke er så velfungerende, som det har været. Og alle er vist indforståede med, at Morten Olsen stopper, hvis Danmark ikke mindst kommer i playoff. Morten Olsen skal jo ikke være landstræner for Danmark i al evighed.

Mens det nuværende hold mangler de helt store profiler, sætter mange deres lid til fremtiden og de unge håb som Christian Eriksen, Victor Fischer og Andreas Cornelius.

"Det pibler frem med mange spændende spillere, og der er nogle gode perspektiver. Men jeg vil sige, at landsholdsfodbold er her og nu. Ingen aner om Victor Fischer er international klassespiller om fem år, eller om han bare er en god spiller i Æresdivisionen. Det må tiden vise."

6. september kl. 20.00 Malta – Danmark

10. september kl. 20.00 Armenien – Danmark


Tipsbladet har lavet følgende udredning, der viser, at det ikke er helt umuligt.

Stillingen i Danmarks pulje er lige nu således:

1. Italien: 14 point
2. Bulgarien: 10 point
3. Tjekkiet: 9 point
4. Armenien: 6 point
5. Danmark: 6 point
6. Malta: 3 point

___

Sådan skal det gå i runde 7 – 6. september:

Tjekkiet-Armenien: Armenien vinder
Malta-Danmark: Danmark vinder
Italien-Bulgarien: Italien vinder

I så fald ser stillingen således ud:

1. Italien: 17 point
2. Bulgarien: 10 point
3. Tjekkiet: 9 point
4. Danmark: 9 point
5. Armenien: 9 point
6. Malta: 3 point

___

Sådan skal det gå i runde 8 – 10. september:

Armenien-Danmark: Danmark vinder
Italien-Tjekkiet: Italien vinder
Malta-Bulgarien: Bulgarien vinder

I så fald ser stillingen således ud:

1. Italien: 20 point
2. Bulgarien: 13 point
3. Danmark: 12 point
4. Tjekkiet: 9 point
5. Armenien: 9 point
6. Malta: 3 point

___

Sådan skal det gå i runde 9 – 11. oktober:

Malta-Tjekkiet. Tjekkiet vinder
Armenien-Bulgarien: Uafgjort
Danmark-Italien: Danmark vinder

I så fald ser stillingen således ud:

1.Italien: 20 point
2. Danmark: 15 point
3. Bulgarien: 14 point
4. Tjekkiet: 12 point
5. Armenien: 10 point
6. Malta: 3 point

___

Sådan skal det gå i runde 10 – 15. oktober:

Bulgarien-Tjekkiet: Uafgjort
Italien-Armenien: Italien vinder
Danmark-Malta: Danmark vinder

I så fald ser slutstillingen i Danmarks pulje således ud:

Italien: 23 point
Danmark: 18 point
Bulgarien: 15 point
Tjekkiet: 14 point
Armenien: 10 point
Malta: 3 point

___

Danmark  kan selv altså være i en situation, hvor man selv kan afgøre det hele med en hjemmesejr over Malta i sidste spillerunde. Dermed er VM-drømmen stadig i live, idet Danmark kan nå at komme til slutrunden via en andenplads og efterfølgende play-off kampe. Det er endda ikke nødvendigt med fire sejre i de sidste fire kampe, hvis de øvrige resultater flasker sig som ovenstående. Så en uafgjort kamp mod Italien vil også kunne være godkendt, selvom Danmark dog også skal sørge for at være blandt de otte bedste to'ere i forhold til de andre puljer.