Havnens Perle er lukningstruet: ”Jeg er i tvivl, om der er plads til mig, sådan som de bygger på Aarhus Havn lige nu”
I over seks årtier har Havnens Perle været en fast bestanddel af havnen i Aarhus. De har serveret klassisk, dansk grillmad for gud og hver mand. Men nu går de en uvis fremtid i møde. Vi har talt med Peter Lerdrup, der er 62 år og tredje generation, om at blive tvangsflyttet fem gange, usikkerheden for at lukke, og at de unge ikke gider spise pølser længere.
Fortalt til LudvigHellbergFoto: Martin Thomas Ford
TILBAGE UNDER KRIGEN fik min farfar, Ejner Lerdrup, mulighed for at
sælge is og souvenirer på havnen i Aarhus. Han var en driftig mand og ejede
både Hotel Himmelbjerget, nogle pølseboder i Aarhus Tivoli og varmestuen Mindet
på havnen. Dengang var der meget skibstrafik, så der kom mange havnearbejdere
forbi og spiste.
Havnens Perle startede i
1962 som iskiosk. På et tidspunkt fik de pølser, og så kørte min farfar rundt
på havnen og solgte pølser til skibene. Han havde tre børn, og hvert barn fik
en butik. Mine forældre overtog den her, som på det tidspunkt hed Lerdrup
Snackbar. Min mor har stået og ekspederet, siden det startede, og kommer
faktisk stadig hver fredag. Hun er 83 år og har dårlig hørelse, men hun elsker
at være her.
I GAMLE DAGE var der ingen siddepladser og kun engangsbestik.
Folk kom og spiste hurtigt – lidt ligesom sådan noget street food i dag. Da vi
begyndte at sælge røde pølser, var der ikke ret mange andre, der gjorde det, og
der var tit kø ud ad døren. Så når der var rigtig travlt, flød alt skraldet ud
over skraldespandene, og bordene blev ikke tørret af, for det var der ikke tid
til.
Derfor kunne der godt se
lidt udbombet ud, så i folkemunde blev vi kaldt for ’Pearl Harbour’. I
slutningen af 70’erne ændrede mine forældre så navnet til Havnens Perle, fordi
de ikke ville genere de amerikanske krigsskibe, der lagde til dengang ved Pier 2.
Peter Lerdrups forældre, Helle og Jens Lerdrup, foran den gamle butik.
JEG ER TREDJE generation i Havnens Perle. Det har altid ligget
i kortene, at jeg skulle herhen til sidst. Jeg har arbejdet inden for
cateringbranchen og forsøgte også at tage en uddannelse som civiløkonom, men
den hoppede jeg fra. Jeg har også solgt forsikringer, været sælger og haft mit
eget rengøringsfirma. Hvis du lægger det sammen, så har jeg en meget god
baggrund for at styre sådan en pølsevogn.
Jeg har arbejdet her hele
mit liv, også mens jeg læste, så jeg har aldrig været herfra i ret lang tid.
Det var først, da jeg kom op i 20’erne, at jeg fik et andet arbejde. Jeg
overtog i 2000, da jeg var 37 år, så jeg har 25-års jubilæum i år.
JEG SOLGTE FAKTISK Havnens Perle tilbage i 2009. Det var, et par år
efter jeg havde udvidet og bygget den her butik. Indtil da havde Havnens Perle
været en klassisk pølsevogn. Den har dog altid ligget på Nordhavnen. Butikken
er bygget på stålrammer, fordi den skal være flytbar. Vi er blevet rykket rundt
af kommunen og havnen fem gange. Der sker jo meget byudvikling i området.
Det var vokset mig lidt
over hovedet i 2009, og da jeg pludselig fik et tilbud fra nogle, der gerne
ville overtage butikken, slog jeg til. De kunne til gengæld ikke låne pengene
på grund af finanskrisen, så vi endte med at lave en aftale, om at de skulle
forpagte stedet.
Annonse
I den periode flyttede
jeg til England, hvor jeg var salgschef i et lønsystemsfirma. Efter et par år
gik de konkurs med Havnens Perle, så jeg måtte tage tilbage og overtage driften
igen.
BUTIKKEN VAR KØRT lidt i sænk, da jeg kom tilbage. Men i 2012 fik vi
et boost, da vi blev kåret til Danmarks Bedste Bøfsandwich af De Brune Riddere.
To af dem var stamgæster, og i dag er kåringen blevet en stor ting. Vi blev
kåret igen i 2014, men nu er det for det meste restauranter med hvide duge, der
vinder.
Vores bøfsandwich koster
stadig 119 kroner, og deres koster som minimum 239 kroner. Så det er det, vi er
oppe at konkurrere imod. Men vi bliver stadig nomineret i nogle kategorier.
Siden da har vores mest solgte ret været bøfsandwichen. Vi sælger også meget
biksemad, flæskestegssandwich og i det hele taget traditionelt dansk
hverdagsmad.
JEG FORSØGER AT lave alt så godt som muligt. Jeg gider sgu ikke
selv spise noget, hvis det ikke smager godt. Jeg synes, vi laver en god mad til
en rimelig pris. Vi laver traditionelt dansk grillmad, og det er også ved at
sparke os bagi nu. De unge mennesker gider fx ikke rigtigt at spise pølser
længere. Senest har jeg taget de røde pølser af kortet, for vi kun solgte en
fem-seks stykker om dagen. Det kan ikke engang betale strømmen. I gamle dage
solgte vi 30 kasser grillpølser om ugen, nu sælger vi fem-seks.
På Havnens Perle laver de mellem 50 og 100 liter brun sovs om ugen.
JEG ER HER klokken 7 hver morgen, bortset fra søndag. Jeg
sidder ude på kontoret og laver administrativt arbejde fra klokken 11.00. Så
går jeg ud og hjælper til efter behov. Morgenmaden sørger jeg for. Om morgenen
er der flest stamgæster. Og ellers laver jeg forskellige praktiske gøremål. Jeg
går hjem mellem 14.30 og 17. Men jeg er altid ved telefonen, og jeg sørger også
for den daglige varebestilling om aftenen.
JEG HAR FIRE børn. De har alle sammen arbejdet hernede, og den
yngste vil gerne overtage. Men han er ved at færdiggøre sin master på CBS, og
jeg har sagt til ham, at han skal gå med den uddannelse i stedet for. Han vil
gerne køre stedet ved siden af et andet job, men det kan ikke lade sig gøre,
har jeg sagt. Det er et fuldtidsarbejde. Man skal have fingrene i sovsen, som
man siger.
DEN VÆRSTE DAG i Havnens Perles historie er for to eller tre år
siden. Jeg skal kunne huske det, fordi min kone og jeg blev gift torsdagen
forinden. Vi har kendt hinanden i 30 år, men planlagde så at blive gift på
rådhuset. Vi tog til Kolding, hvor vi skulle bo på hotel i tre dage, men da vi
ankom, havde vi fået corona, så vi tog hjem igen og lå syge hele weekenden.
Mandag aften blev jeg ringet op af mit personale. Der var ild i køkkenet, og de
kunne ikke slukke den.
Jeg var hernede tolv
minutter efter, og der holdt allerede fem brandbiler. Der var heldigvis ingen,
der kom til skade, og de fik slukket branden. Jeg tænkte først, at det ikke så
slemt ud, så vi kunne sikkert åbne igen om 14 dage. Men brandvæsenet brugte
højtryksspulere, og der var sod i alle revner og sprækker, så alt i køkkenet og
på loftet var ødelagt. Det endte med at tage tre måneder, før vi kunne åbne
igen.
DER HAR VÆRET mange kendte at spise her. Stig Tøfting kommer
ofte. Vi har også været til en biografpremiere på ’Alle for en’, hvor vi solgte
pølser. Rasmus Bjerg kom hen og sagde farvel og har også været her siden. Kurt
Thorsen spiste her også meget engang. Flemming ’Bamse’ Jørgensen kom her også
ofte med sine børn og skulle have is.
Vi har også haft mange
Hells Angels hernede. Vi er nævnt i bogen ’Kronvidnet’, fordi de sad og
snakkede om ting og sager hernede. Der har også været ham livstilseksperten fra
jeres magasin, Christian Grau. Og ham den anden livstilsekspert, den skaldede, Flemming
Møldrup.
Annonse
VI ER LUKNINGSTRUET, fordi vi kun har en midlertidig lejekontrakt til
udgangen af 2026. Både den tidligere og nuværende borgmester, Jacob Bundsgaard
og Anders Winnerskjold, har været ude at love, at de vil redde os, men der er
ikke sket en skid (Euroman har forelagt Peter Lerdrups kritik for Aarhus Kommunes nuværende borgmester, Anders Winnerskjold. Han svarer, at han ikke har givet den lovning, men at byrådet lige nu afventer en juridisk vurdering af, hvilke muligheder de har for at hjælpe).
Jeg er i tvivl, om der er
plads til mig på den måde, de bygger på Aarhus Havn lige nu. De kigger kun på
kvadratmeter, byggetætheden, og hvor mange lejligheder de kan opføre på lidt
plads. Jeg håber bare, at vi får lov til at flytte vores bygning hen på en
plads, der bliver stillet os til rådighed i det her område, hvor vi kommer fra.
Så skal jeg nok betale husleje og ordne resten selv.
Opdateret d. 18. juni kl. 15 med kommentar fra Aarhus' borgmester, Anders Winnerskjold.
Jeg er opdraget sådan, at hvad der er sparet, er tjent. Husk at gå efter de gule mærkater i supermarkedet. Økonomi er by far det, vi skændes mest om derhjemme. Og det burde man jo sige, var fuldstændig åndssvagt.