Falsled Kro-kok Simon Juel sigtede efter stjernerne, men landede på månen: ”Solen stod også op i morges”
Siden han var 20 år, har Simon Juel drømt om en michelinstjerne. Da han i 2023 overtog køkkenet på Falsled Kro, var det også med ambitionen om at skaffe den fynske institution én. Ved uddelingen af dette års michelinstjerner stod han på tærsklen til drømmeland.
SIMON JUELS STEMME har en hæs træthed over sig, som bliver sætningerne slæbt
gennem grus. Han er vant til at arbejde meget, men de sidste tre uger har det nærmet
sig 90 timer om ugen.
Falsled Kro, hvor han er
køkkenchef, er gået ind i højsæsonen, samtidig har han over tre dage serveret
for 700 mennesker på festivalen Heartland, og så er der den ene tanke, der
konstant nager i baghovedet: michelinstjernen.
Da han for 2,5 år siden kom
til Falsled Kro, var det med den udtalte ambition, at han skulle skaffe dem
en stjerne.
En målsætning, han har indprentet i personalet, og over det sidste år har de løbende informeret
michelinguiden – om end responsen har været varierende – når kroen har fået en
ny snack eller ommøbleret restauranten.
Stjernen har været en drøm
for Simon Juel, siden han som 20-årig stod i køkkenet under Kristian Baumann på
Restaurant 108. Han kan tydeligt huske den dag, hvor hele personalet stod
stuvet sammen foran en MacBook og ventede på at finde ud af, om de fik den
eftertragtede michelinstjerne.
”Det hele eksploderede i
eufori. Jeg ved ikke, om jeg dengang var klar over, hvad vi reelt jublede over,
men jeg kunne mærke, hvor meget det betød for kollektivet, for alle, der havde
kæmpet for det. Den glæde og anerkendelse kunne jeg godt tænke mig at give mit
hold.”
For første gang er Falsled
Kro inviteret med til michelinceremonien, hvilket normalt er en indikation af,
at man vinder noget.
Der er stadig otte timer
til, at den franske guidebog uddeler sine stjerner, da vi taler sammen mandag
morgen. Og Simon Juel er nervøs på en måde, han ikke er vant til.
Annonse
I MORGES VÅGNEDE Simon Juel på sit barndomsværelse.
Skæbnen vil det nemlig, at
stjernerne uddeles ved en ceremoni i Anneberg Kulturpark i Odsherred, som han
er vokset op i gåafstand fra.
Dagen forinden var han og en
masse andre kokke kørt med et veterantog, arrangeret af Tivoli, Restaurant
Jordnær og Food Organisation of Denmark, fra Hovedbanegården mod hjemstavnen.
Ombord var der opera,
salsadans, influencere, kaviar og champagne. Det hele var mildest talt en smule
syret, når man som Simon Juel var et andet sted mentalt.
I Rørvig begyndte Simon Juel
at trække vejret dybere, der indfandt sig en ro. Det hele var som at være
hjemme igen. Han kunne pege på sin første lejlighed, på Rørvig Kro, hvor han
stod i lære, og på baren, hvor han drak ”utallige bajere” under sin læretid.
Og så kan man vel ikke
fortænkes i at føle, at sol, måne og stjerner står fuldstændig rigtigt?
Om aftenen tog Simon Juel ud
at spise med nogle venner. Senere på natten kom hans mor og hentede ham og
kørte sønnen hjem til barndomshjemmet.
Simon Juel Petersen
Født 1995, er opvokset på Vestsjælland og var i kokkelære på Rørvig Kro. Siden har han været ansat på 108, der nu er lukket, Kong Hans Kælder og Hotel Frederiksminde. Han har siden 2021 arbejdet på Falsled Kro, hvor han i september 2023 blev forfremmet til køkkenchef som blot den femte i de mere end fem årtier, kroen har eksisteret i sin nuværende form.
MÅSKE ER DET derfor, Simon Juel lyder lidt hæs her til morgen. Han har
netop været ude at gå en tur med forældrene for at falde endnu mere til ro,
inden det hele løber af stablen.
”Det er absurd, hvor intenst
det hele bliver. Om vi vil det eller ej. Jeg skal minde mig selv om, at vi også
skal være stolte af at være inviteret med i første omgang. Vi har intet at tabe
i aften, det er vigtigt at sige til sig selv,” siger Simon Juel.
Den ambitiøse kok er sikker
på, at kroen nok skal få en stjerne. Nu må tiden vise, om det bliver om otte
timer eller først om nogle år.
Annonse
”Det er sundt at have et mål
for sit arbejde og at sætte en høj ambition for huset. Vi sigter efter
stjernerne, og så kan man ramme månen. Men det er også okay.”
Det er et ambitionsniveau, mange kunne knække nakken på. Men ikke Simon Juel. Det eneste, der kan slå ham
ud af kurs, er, når han ikke er på Falsled Kro nord for Fåborg. Han bor lige
ved siden af kroen, men bruger så mange timer der, at han lige så godt kunne
flytte sengen de få meter derhen.
MAN SKULLE TRO, at CIA’s torturist havde udtænkt michelinshowet. Det hele
starter med en smuk violinsolo, derefter en introduktionsvideo til Odsherred og
gudhjælpemig om ikke så Odsherred kommunes borgmester, Københavns kultur- og
fritidsborgmester samt hovedstadens overborgmester ikke indtager scenen og
holder taler.
Vi taler 35 minutters
indledning, der for de spændte må have føltes som timer, før selve
overrækkelsen begynder.
Den første stjerne går til
restaurant Texture og chefkok Karim Khouani. Slag i slag uddeles stjernerne
indtil der kun er to tilbage.
Simon Juel tror stadig på
det.
En går til Paul Proffitt og
restauranten Pearl. Én stjerne tilbage. Værten skifter stikordskort. Og så får Mads
Battefeld fra Sushi Anaba aftenens sidste et-stjernede udmærkelse.
Simon Juel kan mærke et
lille stik i maven. Det gør ondt, men han havde troet, at det ville gøre mere
ondt. Solen står også op i morgen, tænker han.
Da værten begynder at kalde
vinderne af to stjerner op, kan han alligevel ikke lade være med at håbe lidt
igen.
”Sådan er hjernen bygget op.
Man håber til det sidste, at der bliver sagt: ’Nå ja, jeg glemte Falsled Kro’.
Der er altid et håb, altid en drøm,” siger Simon Juel, da showet et par timer
efter er færdigt, og han venter på at køre hjem til Falsled Kro.
Annonse
Simon Juel med lammene Falsled Kro opdrætter.
”SOLEN STOD SJOVT nok også op i morges,” siger Simon Juel med et smil på læben.
Det er dagen derpå. Endelig
står han igen i kroens køkken og drikker en kop kaffe. Han har været nede og
kigge til restaurantens 27 lam, dyppet fødderne i Helnæs Bugt og vist et par
gæster vej til morgenbordet.
”Det ligner sig selv, om der
så er en stjerne eller ej.”
Om lidt møder resten af
køkkenet ind, og så kan de igen fokusere på at lave nye retter og justere på små
ting.
”Jeg ville lyve, hvis jeg
ikke sagde, at jeg følte en skuffelse. Men det er så lille en procentdel af,
hvad jeg føler. Jeg er mest bare stolt, så der er ingen grund til at græde snot,”
siger Simon Juel.
Da han vågnede i morges, var
det, som om en tåge havde lettet sig efter tre intense uger. Klokken kvart over
seks fik han en sms fra sin far:
’Jeg har lige set News, de
siger, at den kommer til Fyn næste år. God dag.’