Hos designfirmaet Niko June har tingene sjældent været
planlagte. Det meste er startet med, at nogen manglede noget – en kop, en
lampe, en vase – og så lavede de den bare selv.
Det handler mere om
nysgerrighed end strategi, mere om hverdagen end om store koncepter. Og
alligevel, eller måske netop derfor, er de blevet en af de mest markante
stemmer i dansk design lige nu.
Nu er Niko June så klar med et nyt projekt. Med et rationale
om, at der næppe findes en bedre måde at vække sine designs til live, åbner de
nemlig en café på Papirøen, der fra 2019 til 2024 gennemgik en større
omdannelse fra industrikvarter til det moderne bolig‑, kultur‑ og
fritidskvarter Christiansholm.
”Vi har længe gerne villet have et fysisk sted,” fortæller
Frederik Nystrup-Larsen, en af stifterne af Niko June.
”Vi vil gerne bygge et univers op omkring vores produkter og
sætte dem i en kontekst, vi selv har været med til at definere.”
Caféen, der er bygget op fra bunden af genbrugsmaterialer og
restprodukter i samarbejde med arkitekt Kim Lenschow, har fået det passende
navn Café Niko – ej at forveksle med den lidt mere tilrøgede Café Nick i Indre By
– og den er tænkt som både café og bar, men også som et slags showroom og
eksperimentarium.
”Hele idéen er, at man kan bruge tingene,” siger Frederik
Nystrup-Larsen.
”Du kan drikke af vores kopper, sidde på en af vores stole – eller
hvis vi har lavet en prototype, kan vi sætte den ned og se, hvordan folk
reagerer på den i et rum med mennesker.”
Menuen er enkel og uprætentiøs og for det meste bygget op
omkring det bløde toastbrød med navnet pain de mie, som brødproducenten
Jalm&B har udviklet i samarbejde med sandwichbutikken Abrikos.
Om morgenen vil den altså stå på oste- og syltetøjsmadder
samt havregryn og et kogt æg, mens du til frokost kan forvente sæsonbaseret
grønt ovenpå brødet. Til aften bliver brødet forvandlet til forskellige
variationer af toast, ligesom der også vil være forskellige snacks.
”Det kan godt være, at stedet på nogle måder er lidt
prætentiøst, men det er helt bevidst, at det, man indtager, er ret uformelt. En
kop kaffe er bare en kop kaffe. Der er ikke fem slags,” forklarer Frederik
Nystrup-Larsen.
Åbningen falder, ikke ubevidst, sammen med den københavnske
designuge, 3daysofdesign, og i caféens første dage sker der lidt af hvert.
På åbningsdagen, onsdag den 18. juni, vil der være gratis
øl fra klokken 17:00 til 22:00, mens Café Niko dagen efter, torsdag den 19. juni, får besøg af den
amerikanske kok Flynn McGarry, der vil lange chips og spritz over disken til de
fremmødte.