Ostemadder og havregryn: Københavns (måske) sejeste café åbner på Papirøen

Den hedder Café Niko, og det er en dansk designkomet, der står bag.

Ostemadder og havregryn: Københavns (måske) sejeste café åbner på Papirøen
Offentliggjort

Hos designfirmaet Niko June har tingene sjældent været planlagte. Det meste er startet med, at nogen manglede noget – en kop, en lampe, en vase – og så lavede de den bare selv. 

Det handler mere om nysgerrighed end strategi, mere om hverdagen end om store koncepter. Og alligevel, eller måske netop derfor, er de blevet en af de mest markante stemmer i dansk design lige nu.

Nu er Niko June så klar med et nyt projekt. Med et rationale om, at der næppe findes en bedre måde at vække sine designs til live, åbner de nemlig en café på Papirøen, der fra 2019 til 2024 gennemgik en større omdannelse fra industrikvarter til det moderne bolig‑, kultur‑ og fritidskvarter Christiansholm.

”Vi har længe gerne villet have et fysisk sted,” fortæller Frederik Nystrup-Larsen, en af stifterne af Niko June.

”Vi vil gerne bygge et univers op omkring vores produkter og sætte dem i en kontekst, vi selv har været med til at definere.”

Caféen, der er bygget op fra bunden af genbrugsmaterialer og restprodukter i samarbejde med arkitekt Kim Lenschow, har fået det passende navn Café Niko – ej at forveksle med den lidt mere tilrøgede Café Nick i Indre By – og den er tænkt som både café og bar, men også som et slags showroom og eksperimentarium.

”Hele idéen er, at man kan bruge tingene,” siger Frederik Nystrup-Larsen. 

”Du kan drikke af vores kopper, sidde på en af vores stole – eller hvis vi har lavet en prototype, kan vi sætte den ned og se, hvordan folk reagerer på den i et rum med mennesker.”

Menuen er enkel og uprætentiøs og for det meste bygget op omkring det bløde toastbrød med navnet pain de mie, som brødproducenten Jalm&B har udviklet i samarbejde med sandwichbutikken Abrikos.

Om morgenen vil den altså stå på oste- og syltetøjsmadder samt havregryn og et kogt æg, mens du til frokost kan forvente sæsonbaseret grønt ovenpå brødet. Til aften bliver brødet forvandlet til forskellige variationer af toast, ligesom der også vil være forskellige snacks.

”Det kan godt være, at stedet på nogle måder er lidt prætentiøst, men det er helt bevidst, at det, man indtager, er ret uformelt. En kop kaffe er bare en kop kaffe. Der er ikke fem slags,” forklarer Frederik Nystrup-Larsen.

Åbningen falder, ikke ubevidst, sammen med den københavnske designuge, 3daysofdesign, og i caféens første dage sker der lidt af hvert. 

På åbningsdagen, onsdag den 18. juni, vil der være gratis øl fra klokken 17:00 til 22:00, mens Café Niko dagen efter, torsdag den 19. juni, får besøg af den amerikanske kok Flynn McGarry, der vil lange chips og spritz over disken til de fremmødte.