6 streaming-anbefalinger til julen

6 streaming-anbefalinger til julen

Juletiden er (forhåbentlig) lig med nogle fridage. Her er seks stemningsfyldte filmanbefalinger, der hverken har noget med jul eller nytår at gøre, men som kan trække dig langt væk fra dansk kulde og blæst.

LÆS OGSÅ: Julaften: Sådan laver du en suveræn juleand

’Frances Ha’ på Viaplay
Hvis du ikke har set Greta Gerwig forsøge at finde sig selv, er det bare om at smække benene op og spidse øjnene i denne sort/hvide filmperle. Den unge Frances slacker den gennem tilværelsen i Brooklyn. Hun vil egentlig gerne bryde igennem som danser og forfølge sine drømme, men virkeligheden ser lidt anderledes ud, og Frances må hipsterhustle sig igennem en film, der i billeder, dialog og soundtrack er noget nær perfekt.

’Shame’ på Netflix
Han ejer ingen skam i livet, ham Michael Fassbender. Allerede inden for de første to minutter har han fremvist sin lange vaginahungrende schlong i en film, der på billedsiden er både kontroversiel og genial. Fassbender leverer en uforglemmelig rolle som den sexafhængige mand i New York, der pludselig får besøg af sin lillesøster på ubestemt tid. Carey Mulligan serverer søsteren med desperation, sødme og talent, mens instruktør Steve McQueen (jep, ham med ’12 Years a Slave’) er nådesløs i både billeder og fortælling.

’Lad den rette komme ind’ på HBO Nordic
Det kan lyde vanvittigt, og det er det sådan set også. I en smådøsende Stockholm-forstad i 1982 udspiller sig et drama om mobning – og vampyrer. Oscar er 12 år og ensom, så da drengen (eller pigen) Eli flytter ind ved siden af, ser Oscar sit snit til at få sin første ven. Og så må man jo tage med, at den nye ven er svær at kønsbestemme og samtidig render rundt på bare tæer i den stockholmske frost. Eli ser Oscar som sin hjælper, når der skal suges blod, og et aparte venskab udvikler sig i en smukt filmet fortælling, der bryder med alle ens forestillinger om, hvad en vampyr egentlig er for noget.

’Adèles liv, kapitel 1 & 2’ på Netflix
Du har helt sikkert hørt om denne film på grund af dens lesbiske sexscener, der ofte varer mere end fem minutter. Hvad end du har hørt, så lad det være klart: ’Adèles liv, kapitel 1 & 2’ er fra første til sidste sekund formidabel, virtuos og rørende på en måde, der både gør ondt og godt. Sexscener er der, ja, men dem glemmer man, når den første er rullet over skærmen og har taget så lang tid, at de andre blot bliver en del af fortællingen. For sex er en del af en ung eksperimenterende fransk piges liv – ligesom kærlighed og glæde, svigt og sorg også er det. Men frem for alt er filmen smuk som ind i helvede. Se den, se den, se den!

’Memento’ på TV 2 Play
Det var her hypen omkring Christopher Nolan startede. I en højst besynderlig (men meget Nolan’sk) fortælling lider en mand af korttidshukommelsessvigt og må derfor udvikle et tankesystem, så han kan opklare, hvem der har slået hans kone ihjel. Filmen trækker thriller-genren i nye retninger og tager flere gange fusen på tilskueren. Det er sorthumoristisk sommetider, men ofte blot skræmmende elegant, og der går uden tvivl lige linjer mellem ’Memento’ og Nolans senere perler: ’The Prestige’, ’The Dark Knight’ og ’Interstellar’.

’The Angel’s Share’ på C More Play
Der er hygge, mandehumor og hjertevarme på programmet i én af Ken Loachs mere tilbagelænede film. Vi møder den unge fyr Robbie, der idømmes 300 timers samfundstjeneste, og da hans kontaktperson herefter trækker ham med ud på et whiskydestilleri, udfolder en historie sig hurtigt om samfundets top og bund – og om, hvordan whisky skal smage. Drikken kan tydeligvis ændre et menneskes liv i form af beruselse på enten den bøvede eller intelligente måde. Den aldrende socialrealist-instruktør Loach serverer store glas med masser af humor og filmen påstår uden tvivl, at der i denne verden stadig er håb – i bunden af glasset.


LÆS OGSÅ: Referencerne flyder om kap med blodet i 'American Horror Story'

LÆS OGSÅ: 'Top of the Lake' er Twin Peaks' arvtager

LÆS OGSÅ: Julehaderens guide: Sådan overlever du december

Se, hvad vi ellers skriver om: Casper Hindse