Transparent streaming

Transparent streaming

Uventet serie-succes: Gennemsigtige egoister

Man kan næsten ikke andet end elske ’Transparent’. Nyd blot seriens titel til at starte med. Uden der skal gå alt for meget Johannes Møllehave i den, så er det nu en mindre genistreg, at lave en serie om en aldrende familiefar, der springer ud som transvestit og så kalde hele herligheden for trans-parent.

Endnu en serie, der viser, hvor langt amerikansk tv er nået. Når serien så samtidig forstår at udstille familiefaderens tre egocentrerede børn som sindbilleder på vor tids kynisme, selvrealiseringstrang og uforståenhed, ja, så er det faktisk ret brillant at kalde sig ’Gennemsigtig’; ’Transparent’.

Søndag aften vandt den en Golden Globen for bedste komedieserie, og faren (Jefferey Tambor) snuppede prisen for bedste mandlige hovedrolle i en komedieserie.

For vi tilskuere glor lige ind i hjertekuglerne på seriens personer, som bliver serveret med ømhed, vanvid og kærlighed af showrunner Jill Soloway. Soloway har tidligere skrevet afsnit til den efterhånden legendariske ’Six Feet Under’-serie, og med ’Transparent’ får hun tilføjet en nerve, der sjældent er set i en amerikansk komedieserie. Et af de mange gode muligheder, der er for at få et godt streaming-grin lige nu.

For man griner af og med alle i ’Transparent’, hvor den hjerteskærende fortælling samtidig vrider armen rundt på én, fordi hele familien ryster under faderens overraskende beslutning. Og se så blot her, hvordan man kan løse det dilemma med humor i seriens første trailer fra tidligere i år:


Nu har Viaplay så købt serien fra Amazon, og det skal de have tak for. For det er meget sjældent, at man på blot én sæson har oplevet så nøjagtige, morsomme og rørende karakterskildringer, som tilfældet er i ’Transparent’.

Mort er urkomisk som Maura, men også så kærligt klumset, at man ikke andet end holde af ham eller hende som pappa eller mama eller ”mappa” som et af hans forvirrede voksenbørn begynder at kalde ham.

Der er et overskud i underskuddet i ’Transparent’, som er svært at definere. Ingen af personerne magter synderligt meget andet end sig selv: Sønnen Josh vælter rundt i kvinder som musikproducer, den yngste datter, Ali, udforsker sin seksualitet og stoftrang, mens den ældste datter, Sarah, forlader mand og børn til fordel for et lesbisk forhold. Når far kan være freaky, kan vi andre også, lader det til at børnene beslutter sig for. På samme måde er Mort/Maura/Mappas ekskone ustyrligt underholdende – og selvcentreret.

Der er altså dømt dysfunktionelle familieværdier for alle pengene med ’Transparent’, og det forløses så godt, at karaktererne ikke bare er sjove bekendtskaber; de er også nærværende og interessante mennesker. Og så minder de for resten med sikkerhed lidt for meget om én eller flere, man kender. Ingen nævnt, ingen glemt.

’Transparent’ kan streames på Viaplay.

LÆS OGSÅ: 9 oversete serier og film du bør streame lige nu

LÆS OGSÅ: 6 serier der stadig holder

LÆS OGSÅ: Top of The Lake er Twin Peaks naturlige arvtager

Se, hvad vi ellers skriver om: Casper Hindse