Viñas de Gain 2014, Artadi

93 point
224 kr. v./12 fl.
laudrup.dk

Juan Carlos López de Lacalle has left the building. Artadis grundlægger og primus motor forlod Riojas producentsammenslutning for et par år siden i utilfredshed over modviljen mod enkeltmarksangivelser på etiketten. Nu er det blevet tilladt, men Lacalle mener stadig, reglerne er for løse og holder sig uden for appellationen, så derfor nævnes Rioja ikke på etiketten. Ren viura fra gamle stokke omkring Laguardia og Elvillar de Àlava med delvis barriques og ståltankslagring på bærmen. Knitrende skarp, let tannisk og bitter på den pirrende måde. Subtilt indslag af træ, men først og fremmest læskende mineralsk, fuld af pæreskal og kalkstenspræg, en slags flasket biscayisk-mediteran sammensmeltning.

Malvasia 2015, Laventura

90 point
167 kr.
frederiksbergvinhandel.dk

En ekspatrieret sydafrikaner. Oprindelig med udgangspunkt i Swartland, men forelskede sig i Riojas landskab. Brian MacRobert grundlagde sit purunge vinhus i 2013 og laver sprød, lokkende, naturvinsagtig og tydeligt leesy og let fadlagret viura, men det er hans rene malvasia, der gør ham til pioner. Den skindfermenterer i betontank og lagres på bærmen et år. Den er gylden som sauternes, næsten messingfarvet og oser af læder, tørret abrikos, appelsinskal, ingefær og gammelt smør. Utrolig friskhed, pirrende tannin og moderat syre, men vedvarende kinin eller tonic i eftersmagen. Kun let oxidativ og langt fra tidens mere ekstreme macererede hvidvine.

Nahi 2016, Sierra de Tolono

95 point
udsolgt
vinogvelsmag.dk

Sandra Bravo er efter min mening Riojas lysende stjerne i øjeblikket. Hendes ’almindelige’ Blanco 2017 fra højtliggende vindomsuste stokke ved Revas de Tereso er sprød, gnistrende og intens med stærk lugt af æbleblomster og mikrospor af egefad. Nahi er et fieldblend fra en lavereliggende mark ved Ebro med 80 år gamle stokke, der kun giver 500 g druer hver, viura, malvasia, calagraño og rojal, samfermenteret uden skindkontakt i ét eneste 500-liters fad. Sjældne sager, og den er utrolig! Kompleks og herligt forvirrende noter af roser, røg, rust, pæreskal, mynte, vermouth og den skifter ham konstant. Mesterlig intensitet komplet uden kvabsede former, kun 12,5 %, fokuseret, knastør, bred, olieret og mættet af kaliumsalt. Et stenstudie, en flydende salthorst på syre.

Castillo Ygay Blanco Gran Reserva Especial

97 point
3.995 kr.
laudrup.dk

Marques de Murrietas Castillo Ygay Gran Reserva Especial er aktuel med den nylig genfrigivne 1986! Ja, du læste rigtigt. Den lå ubegribelige 21 år på amerikanske barriques fulgt af 5,5 år på betontank og består af 97 % viura og 3 % malvasia. Stilistisk placerer den sig mellem moderne og gammeldags, slet ikke tannisk, tydeligt fadpræget og mere ’klassisk’ langsomt oxideret i forhold til eksempelvis Lopez de Heredias stil. Den har voks, mirabelle og kamillete, autolytisk champagnedybde, hasselnøddecreme i sellerifond, kærnemælk, berusende dyb og kompleks, mens smagen hyler af syre (pH er umulige 2,98!), svæver samtidig, med flerdimensionel mundfylde, uadskillelig smag og aroma og på mange måder en uladsiggørlig hvidvin. Men den står jo her; lyslevende og har flere år … eller årtier foran sig.

Phinca La Revilla 2011, Bodegas Bhilar

95 point
450 kr.
vinova.dk

Melanie Hickman og David Sampedro rykker grænserne for Riojas personlighed – hvid rioja er meget mere, end det var engang. Hickmans egen Phinca Hapa er opkaldt efter hendes hund, såmænd, med to måneders skindfermentering på viura, garnacha og malvasia. Ren kvædesaft med læderessens, iste og stensalt, fremragende for sin georgisk/arkaiske stil, men Phinca La Revilla er endnu mere avantgarde eller tilbage til fortiden. Viura-stokke fra 1925, fodtrådt, skindfermenteret og lagret seks år på brugte barriques, vel at mærke helt uden opfyldning. Gylden oxidativ væske, sherrytoner, amontillado, ristet valnød med saltet citron og Noilly Prat, men smagen er et paradoks, samlet, skarp og frisk, levende, salt, helt uden afpillede klassisk oxiderede svagheder. Fed, mineralsk og som gammel chablis. Skør, gammeldags og harmonisk.

Capellanía 2014, Marques de Murrieta

91 point
189 kr. v./12 fl.
laudrup.dk
Castillo Ygays lillebror eller bare en helt anden vin, selvom druerne kommer fra samme sted, Murrietas vingård Pago Capellanía. Til gengæld er fremstillingsprocessen skoleskabende for den moderne hvide rioja med fuld fokus på viura og lagring på helt nye franske egefade i 15 måneder. En helt klar limegrøn væske med tydelige indslag af vanilje og mælkesyre fra malo. Måske en lidt globaliseret stil, mere fremstilling end sted, men kort skindkontakt giver faktisk pikant tannin, og det må være de gamle viura-stokke fra 1945, som giver saltede indslag i eftersmagen. Fremragende trods mainstreamstil.

Blanco Allende 2014, Finca Allende

91 point
250 kr.
vildmedvin.dk

95 % viura og 5 % malvasia riojana gæret på nye franske barriques og efterfølgende lagring på barriques i 14 måneder med bærmeomrøring. Stilen er dermed stærkt egetræsinflueret; væsken er da også gul som smeltet smør, fuld af smørsyre aromatisk og krydret af creme anglaise, men næsen rummer inspirerende toner af dieselolie og saltet citron, og opfører sig dermed næsten som postmoderne fadlagret pfalz-riesling, men syren er relativt moderat. Fornem opførsel, europæisk highsociety, næsten som en hvid bordeaux med fuld fadindflydelse og dyr ’træning’. Ultraaktuel og lærebogseksempel på, hvad klassisk hvid rioja i den gode ende er lige nu.

Viña Tondonia Reserva 2005, Lopez de Heredia

95 point
249 kr.
viniportugal.dk

María José López de Heredia er den gråsprængte efterkommer af grundlæggeren, tipoldefar Don Rafael. Hun er kustode, hun er håndværker, hun er fundamentalist, og hun har fuldstændig fat i den lange ende. For 10 år siden havde danske riojaentusiaster glemt huset, men nu er det kult. Her hedder det stolt: TRADITION. Men det er mere end det. Detaljeridning er hovedårsagen til husets ufattelige hvidvine. Amerikansk eg, men eget bødkerværksted, skindkontakt i op til et døgn, oxidativ langtidsfadlagring og markant lav pH fra ikke-klonbaserede vinstokke, men høstet ved kun 15 hl/ha! Ulmende ondsindet og alligevel menneskevenlig næse af kamillete, gammelt træ, høballe og vermouth, krydret af lægeurter, mirakuløst ikke-oxideret, bevægende næse og tanninholdig eftersmag. Superhelt på flaske, udødelig.