Kaffe er i realiteten Danmarks nationaldrik. Ifølge Mellemfolkelig Samvirke drikker danskerne godt og vel 20 millioner kopper kaffe hver dag(!). Den sorte drik har siden 1960'erne, hvor den for alvor vandt indpas i Danmark, nu indtaget en helt central plads i vores hverdag og kultur, og det er nu blevet en gængs term, at "vi mødes over en kop kaffe".

Men mens kaffe i 1960'erne og mange årtier frem var kendetegnet ved den almindelige sorte kaffe, som den vi typisk får serveret til bedsteforældrenes kagebord, så er vi med caféernes italienske caffe latter og cappuccinoer blevet mere kræsne og forvente, når det gælder kvaliteten af vores kaffe. Mange har udviklet særlige præferencer til, hvordan netop deres cortado f.eks. skal serveres – ikke kun på caféen men også i hjemmet.

Derfor ser vi også flere og flere espressomaskiner i de danske hjem. Espressomaskinen kan derfor også meget vel gå hen og blive årets julegave, men hvilken skal du købe?

Kapsel vs. manuel

Går du ned i kaffebutikken og fortæller sælgeren, at du gerne vil købe en espressomaskine, svarer det til at gå ned hos bilforhandleren og informere ham om, at du har i sinde at købe en bil...

For ligesom med bilen er en espressomaskine ikke blot en espressomaskine. Hvor mange penge vil du f.eks. bruge på maskinen, hvor meget kaffe skal den kunne brygge om dagen, hvad slags kaffevarianter fortrækker du, og er det en gave til barista-nørden, der gerne rejser til Sydamerika og dufter til kaffebønner, eller er det blot din mand, som du ved, sætter pris på en virkelig kop kvalitets-cappuccino?

Et væsentligt spadestik ned i de spørgsmål er først og fremmest at få afklaret, om det skal være den manuelle espressomaskine eller den automatiske kapselespressomaskine.

De manuelle

Det er de manuelle espressomaskiner, du som oftest finder på caféerne, og med sådan en maskine kan I lave fantastisk kaffe med lige præcis de kaffebønner, som I sætter allermest pris på.

Men de manuelle maskiner kræver også mere arbejde. For eksempel gælder det, at du ved, hvordan du trækker espresso shottet ud af maskinen på den helt rigtige måde, så kaffen ikke bliver for besk eller for vag i smagen. Det kan læres, ja, men caféerne, der værner om kvaliteten af deres kaffe, har som regel haft cafémedarbejderne på barista-kurser, for at de netop kan lære at mestre de ikke altid helt ukompliceret espressomaskiner – både i forhold til kaffekvaliteten og for maskinernes holdbarheds skyld.

For de manuelle maskiner kræver også en god del vedligeholdelse og rengøring. Og så vil den manuelle espressomaskine i reglen være lidt af et monstrum at have stående i et almindeligt køkken.

Dertil kommer prisen.

Skal du have en manuel espressomaskine starter prisen på omkring de 5.000 kroner, hvilket cirka er prisen for de dyreste kapsel espressomaskiner.

Men er manden ægte kaffe-aficionado i 5. potens, og kan tanken om kaffebønner fra det sydlige Columbia (for de skal jo være fra nord, det har han jo sagt!!) give ham instinktive røde plamager op af halsen, så er den manuelle espressomaskine klart en overvejelse værd.

Kapselespressomaskinen

Det er dog mange af den manuelle espressomaskines ulemper, som kapselespressomaskinerne vejer op for. Kapselmaskinerne kan først og fremmest betjenes af alle, og så tager det kun et øjeblik at lave en eller flere kopper.

Samtidig er rengøringen til at overskue – det eneste, du skal gøre, er at tømme bakken for kapsler, afkalke og rengøre maskinen fra tid til anden. Og så er kapsel espressomaskinerne i reglen langt mere kompakte og nemmere at finde plads til i køkkenet end den manuelle espressomaskine.

Et godt eksempel er Nespresso Pixie Clips espressomaskinen. Her får du en kompakt nok espressomaskine til selv det mindste køkken, mens den på 25 sekunder evner at lave single og double-shots af høj kvalitet.

Nespresso kan også uden George Clooney

Skal det være en kapselmaskine, som skal ligge under træet i år, er en Nespressomaskine et godt bud. Og det er ikke kun fordi Nespresso har eksklusive butikker verden over og reklamer med George Clooney. Ifølge det store amerikanske site "Coffee Review" ville Nespresso – selv uden Clooney og butikkerne - kunne stå distancen over for konkurrenterne i kraft af maskinernes kvalitet, tekniske kunnen og support.

"(Nespresso's, red.) varianter smager alle sammen forskelligt og bedre end nogle af konkurrenternes," skrev sitets indehaver og selverklæret kaffe-aficionado, Kenneth Davids.

Lige meget hvad, så går du ikke helt galt i byen, hvis du sørger for, at der ligger en espressomaskine under dette års juletræ.

Læs mere om espressomaskiner fra Nespresso her.