Den allerbedste kaffe kommer fra en helt unik ”smags-finish”

Nespresso lancerede i 2003 som nogle af de første et ambitiøst program, der skulle gøre dyrkningen af kaffe fair for kaffefarmerne, miljøet og os kaffeelskere. Læs med få tips til, hvordan du kan tage teten som venneflokkens barista.

Du tænkte sikkert ikke over det, sidste gang du nød en god kop kaffe. Den rejse, tid og videnskab, der havde ligget i kaffebønnerne, der udgjorde netop din kop kaffe. En rejse, der startede langt tidligere end da kaffebønnerne var blevet ristet og hældt i store stofsække, smidt op på ladet af en vogn og kørt væk fra kaffeplantagen.

Rejsen fra kaffe til bønne er nemlig lang og udgør mange led, inden det overhovedet har potentiale til at blive til den kop kaffe, du nød. En sårbar kæde med mange potentielle faldgrupper og farer - både når det gælder arbejdsforhold, miljø og kvaliteten af kaffen. Og det er egentligt paradoksalt, når man tager med, at kaffe er det mest handlede tropiske landbrugsprodukt i verden med mere end 25 millioner kaffefarmere.

Den allervigtigste ”smags-finish”

Men livet som kaffefarmer er et udfordrende erhverv. Ikke blot kræver produktionen af kaffebønner flere års ekspertise og tålmodighed, priserne for kaffebønner er også yderst uregelmæssige. Samtidig er arbejdsforholdene ofte uretfærdige, mens dyrkningen af kaffen med bl.a. sprøjtning af pesticider kan være en stor byrde for miljøet.

 
Det var summer af alle disse omstændigheder, der i 2003 fik Nespresso – som nogle af de eneste kaffeproducenter – til at etablere sit eget bæredygtighedsprogram. Kaffeproducenten lancerede nemlig en særdeles ambitiøs mission, der skulle sikre en langt mere bæredygtig produktion af kaffen og arbejdsforholdene, der ligger bag. Kort sagt handlede det om at skabe kaffebønner, der ville give kaffesmagen sin måske allervigtigste ’smags-finish’ – smagen af god samvittighed.

AAA Sustainable Quality™ Program, er navnet på det tætte samarbejde, som Nespresso startede med en række ikke-statslige organisationer, landbrugsorganisationer og universiteter. Programmet har kvalitet, bæredygtighed og produktivitet som hovedoverskrifter, hvilket helt konkret betyder, at Nespresso ville finde en vej til, hvordan dyrkningen af kaffebønner kan organiseres således, at det kommer både kaffefarmerne, distributører og ikke mindst os kaffeelskere til gode.

Da de små skruer gav store forandringer

Godt og vel 63.000 kaffefarmere fra 11 kaffeproducerende lande deltager nu i programmet, der både hjælper og giver kaffefarmere incitament til at investere i en fælles infrastruktur, tilbyder dem uddannelse og højere priser for deres kaffebønner. 63.000 lyder måske af meget, men sammen med Nespressos AAA Sustainable Quality™ Program er det faktisk kun 1-2% af verdens kaffeproduktion, der i dag lever op til Nespressos høje kvalitetsstandarder.
.

 
Én af Nespresso’s samarbejdspartnere i Nespresso AAA Sustainable Quality™ Program er Rainforest Alliance, en privat internationalt miljø organisation, hvis fokus er på at fremme forholdene for arbejdere og deres lokalsamfund. I takt med den stigende efterspørgsel på kaffe fældes store dele af de tropiske skove for at gøre landbruget muligt. Set ud fra et økonomisk synspunkt er det forståeligt nok, men for skovene er det katastrofalt.

- Vi indså, at nøglen til en vellykket beskyttelse af skovene ligger i arbejdet med de mennesker, der bor der, fortæller Marcel Clement fra Rainforest Alliance.

- Sammen med Nespresso har vi udviklet et program, hvor miljøet og uddannelse af kaffefarmerne har en central plads. Sådanne landbrugsprojekter kræver en masse tid og tålmodighed.

Men det er erfaringen af, at hvis man skruer på de små skruer, så kan de store forandringer komme, der virkelig har været en øjenåbner i programmet. Træerne, fandt man snart ud af, spiller en stor rolle i Nespresso’s ambitiøse plan. For ikke kun sørger de for beskyttelse mod solen til planter og farmere, de giver også plads til fuglene, der fanger insekter. Dermed anvendes mindre mængder af pesticider end ved konventionelle kaffefarme. Det fører til lavere omkostninger, mindre forurening, sundere arbejdsforhold og kaffe af bedre kvalitet.

Ikke bare endnu en grøn CSR-strategi

Jo, jo, det lyder jo alt sammen rigtig fint, tænker man måske som forbruger, mens en understrøm af skepsis løber lige forneden. For hvor meget handler disse fine tiltag i virkeligheden bare om en grøn PR-strategi, der lægger sig i slipstrømmen af den grønne bølge. Og hvad sker der, hvis denne bølge nu mister kraft?

Den skepsis har Karsten Ranitzsh, Head of Coffee hos Nespresso, fuld forståelse for, men han insisterer alligevel på, at det er Nespressos helt oprigtige ønske at bane vejen for en sundere og mere fair måde at producere kaffe på. Det er det eneste, der langsigtede giver mening – økonomisk, miljømæssigt samt i kvaliteten af kaffen, forklarer han.



 - Hvis du stræber efter den bedste kvalitet, vil du indse, hvor sårbar hele din kæde er. Vi vil gerne vise, at vores tilgang ikke handler om at grønvaske eller om velgørenhed men om en videnskabelig indgangsvinkel til bæredygtighed, som kun vil kunne skabe langsigtede resultater, fortæller Karsten Ranitzsch.

- Vi ser ikke programmet som en investering, der hurtigt skal generere et afkast. Vi sigter efter at sikre kvaliteten i fremtiden.

Og det gør Nespresso bla. ved at bygge en relation op med kaffefarmerne, der er bygget på et mere sikkert fundament af økonomi og tanke på miljøet. Nespresso tilbyder f.eks. 30 til 40 procent højere priser for kaffefarmernes kaffebønner, end de normalt vil kunne få af andre kaffeproducenter. Men det forpligter. Kaffefarmerne skal leve op til Nespresso’s strikte krav om kvalitet og vedligeholdelse, der sikrer sundere kaffeplanter. Samtidig er der i samarbejdsaftalen indlejret bonusser, hvis kaffefarmerne kan opfylde betingelserne for Fairtrade/Max Havelaar, der også er en samarbejdspartner i Nespresso AAA Sustainable Quality™ Program.

- Det kræver en seriøs og konsekvent tilgang,” fortsætter Karsten Ranitzsch. ”Og vi har ikke offentliggjort så meget om vores program tidligere, fordi vi ønskede at se resultater.

En typisk schweizisk beskedenhed. Nespresso hører nemlig ind under schweiziske Nestle, hvor Nespresso-systemet i 1976 blev udviklet. Det var dog først i 90’erne, at systemet begyndte at mærke efterspørgslen.

- I Schweiz behøver du ikke prale om det, og for mig omfatter bæredygtighed også en form for beskedenhed, forklarer han og fortsætter;

- Den kaffekvalitet du i sidste ende ønsker i din kaffekop, afhænger af mange faktorer i hele kæden. Der kan du ikke bare fremhæve et aspekt. Det kunne være en typisk schweizisk tankegang. Du kan eksempelvis se det i vores ur-industri. Overalt laves ure i forskellige prisklasser. Men de schweiziske ure er altid bedre end andre. Det er ligesom med kaffe. Vi er simpelthen meget præcise.

Kaffeopskrifter til din indre barista

En god baristakaffe behøver ikke nødvendigvis at koste dig 43 kr. på en smart café. Med en Nespressomaskine kan du servere ægte baristakaffe derhjemme. Vi har her udvalgt en række opskrifter, vi selv er blevet særligt glade for. På Nespresso egen hjemmeside finder du endnu flere opskrifter – både de mere ”modige” som Pavlova-iskaffe samt de mere traditionelle som Cappucino.

Caffé Latte
Ingredienser: 1 kapsel Fortissio Lungo eller Vivalto Lungo, 110 ml Lungo, der toppes med mælk
■ Tilbered Vivalto Lungo eller Fortissio Lungo Grand Cru i din Nespresso maskine
■ Hæld mælken i Aeroccino mælkeskummer eller damp mælken med dampdyse
■ Hæld den dampede mælk toppet med et tyndt lag af opskummet mælk ovenpå Vivalto Lungo eller Fortissio Lungo

Tude-cortado
Ingredienser: 1 kapsel Nespresso Grand Cru Espresso kapsel, 40 ml, toppes med mælk
■ Tilbered din foretrukne Espresso Grand Cru i en lungokop (40 ml, toppes med mælk)
■ Tilsæt 40 ml varm mælk og bland sammen.
■ For “tud”: Hæld et ekstra skvæt mælk i After

Eight-kaffe
Tilberedning: 5 minutter Ingredienser: 1 kapsel Capriccio Grand Cru, 1 After Eight pebermyntechokolade, 4 teskefulde mælk, 1 stykke nougatchokolade
■ Tilbered kaffen i en Espressokop
■ Top kaffen med mælkeskum fremstillet med dampdysen på din Nespresso maskine eller Aeroccino mælkeskummer
■ Drys spåner af nougatchokolade på og tilføj til sidst en After Eight-chokolade til mælkeskummet
■ Serveres med det samme.

Tiramisu-kaffe
Tilberedning: 10 minutter
Ingredienser: 1 kapsel Indriya from India Grand Cru eller Decaffeinato Intenso, 1 kugle chokoladeis, Tørre “langues de chat” kiks eller knuste kiks, mælk, revet chokolade
■ Anbring en kugle chokoladeis i bunden af glasset
■ Læg stykker af tørre “langues de chat” kiks på isen eller hvis du ikke har det, kan du bruge almindelige knuste kiks
■ Læg en kapsel med Grand Cru Ristretto eller Decaffeinato i Nespresso maskinen og tilbered kaffen (40 ml)
■ Hæld mælken i Aeroccino mælkeskummeren og tryk på knappen til den kolde mælkeskum eller brug dampdysen
■ Pynt med revet chokolade.

Hasselnød-cappucino
Tilberedning: 5 minutter
Ingredienser: 1 kapsel Volluto Grand Cru, 3 cl hasselnøddesirup, 6 hasselnødder eller en knivspids hasselnød pulver, 10 cl mælk, sukker
■ Hak hasselnødder indtil de bliver til pulver, hæld sukker på
■ Sæt hasselnøddepulver og sukker i ovnen
■ Rist det indtil det får en flot gyldenbrun farve
■ Hæld sirup og mælk i Aeroccino mælkeskummer og tilbered mælkeskummet
■ Tilbered kaffen i en kop og hæld mælkeskummet med den karamelliserede hasselnøddepulver over.

Se flere opskrifter her 


Står en Nespressomaskine også på din ønskeliste til jul? I perioden 30. oktober til 17. januar kan du få en Nespressomaskine med op til 800 kr. i rabat

Se, hvad vi ellers skriver om: Gastronomi, Artikler og Mad