En af verdens bedste italienske restauranter ligger i Firenze scroll-down

En af verdens bedste italienske restauranter ligger i Firenze

Alt for ofte skuffer stjernerestauranter i Italien, det er, som om stjernerne lettere drysser ud af michelininspektørernes ærmer på de kanter, som om Italien og ikke mindst Toscana lokker og forfører og gør lidt blind … Men ingen ’regler’ uden undtagelse for i Firenze finder man en af de virkelig gode af slagsen, den bedste italienske stjernerestaurant længe. Det er Ora d’Aria med køkkenchef Marco Stabile ved roret. Her kan man smage på fortiden, fremtiden og nutiden, for det er navnene på restaurantens tre menuer.

Af Helle Brønnum Carlsen
Foto: PR
Gastro Euroman

Vi står lige mellem Arno-floden og Piazza Signoria, der med Palazzo Vecchio knytter historien fast til senmiddelalderlige dramaer som bl.a. bålbrændingen af den dominikanske bodsprædikant Savonarola for hans oprør mod den rige og dominerende Medici-familie. De selvsamme Medici, der præger renæssancekunsten i Firenze og gastronomiens udbredelse fra Norditalien til Frankrig. 

I en lille sidegade til de store historiefortællinger mejslet i sten ligger et af byens madtempler diskret og næsten ydmygt gemt. Marco Stabile, der ikke er spor ukendt i Italien, er nemlig ikke en køkkenchef, der gør så stort ståhej ud af, at han nu i nogle år har haft en michelinstjerne. Han vil hellere fortælle historier, der får os til at forstå den muld, vi er rundet af og samtidig sætte os til at tænke ud af boksen. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Mad, Restauranter, Gastronomi og Italien