Pro

Vi myldrer ud på terrasser og altaner for tiden, bevæbnede med tænger og børster og gerne med et glas ved siden af. For de fleste er det at grille blevet en så integreret del af sommerlivet, at vi ikke længere træder ud af vores vante roller og ifører os pjank og fjas, men blot hiver madlavningen ud i det fri.

Vi kommer i kontakt med elementerne, med luften, vinden, ilden, og vi skaber tillige et fællesskab med familie og venner omkring tilberedelsen af et måltid, som det sjældent er muligt at skabe indendørs i et køkken, hvor lektier, træningscentre og sene arbejdstider har det med at komme i vejen. Det gør de sjældent, når alternativet er en åben grill med sydende og duftende mad og en hyggelig sludder i den rigtige vindside.

Grillen er en pause fra kogebogsopskrifter og pyntesyge middagsborde. Grillen er det oprindelige samtalekøkken. Vi har som nation og folk tilsyneladende mere brug for grillen end nogensinde før, og mon ikke forklaringen på det skal findes i dette møde mellem mennesker og natur og i tilsidesættelsen af det over-planlagte? Eller handler det bare om, at der altid venter en pølse til sidst? Det er også helt okay med mig, så længe der følger en stærk sennep med.

Karl Erik Stougaard, chefredaktør

Foto: Getty Image

Contra

Uuuh, det er så hyggeligt at grille! Muligvis. Bare ikke for den, der tænder op ude i haven, mens han løber til og fra køkkenet for at klargøre tilbehøret (nej, jeg har ikke råd til et udekøkken), kun for at komme ud og tjekke kullene, der gerne skulle være på vej mod hvidglødende, men viser sig at være feset ud i en tændvæskestinkende sky og står lige så matte og sorte, som da de blev sat over.

Og når man endelig har fået grillen klar, så står man med røgen i øjnene og varmt fedt, der eksploderer op på fingrene ved kulkontakten og steger gæsternes hvidløgsbrød og deres præmarinerede flanksteaks, mens de selv griner og skåler og drikker al velkomstdrinken. Og hvor de har fornøjelsen af at spise maden varm, mens den løbende ankommer til bordet, kan kokken først selv sætte sig, når den sidste pølse er sprukken, og de sørgelige rester er kolde.

Men hvad med at bede nogle af gæsterne om at stå ved grillen, spørger du. Er du ude på at tage livet af mig? Så skal jeg spise tørre bøffer og kylling, der er brændt udenpå og salmonella-rå indeni – helt uden at kunne tillade mig at brokke mig. Det er ren loose-loose at grille.

Peter Nicolai Gudme Christensen, journalist

LÆS OGSÅ: Uenighed på Euroman-redaktionen: Er VAR en berigelse eller en forbandelse?

LÆS OGSÅ: For eller imod: Den lækre festival