gastros ultimative opskrift på bearnaisesauce
Bearnaisesaucen er siden sin opdagelse i 1836 blevet en fast følgesvend til røde bøffer og pomfritter - den eviggyldige 'bøf bearnaise'.Den klassiske sauce med estragon smager dog ogsåhimmelsk i mange andre kombinationer. Prøv dig frem med denne opskrift.
Historie. Bearnaisesaucen er i realiteten en variation over klassikeren hollandaise. Efter sigende blev den frembragt første gang af kokken Jules Collinnet til åbningsmiddagen på den parisiske restaurant Le Pavillon Henri IV i 1836. Navnet 'bearnaise' stammer fra provinsen Béarn, der både var kokkens hjemstavn og Henri IV's kongedømme.
Historien til side, her følger gastros opskrift på den ultimative bearnaisesauce:
gastros hjemmegjorte bearnaisesauce
Opskriften er til fire personer og giver ca. 3 dl sauce.
1 dl vineddike
Estragonstilke
1 skalotteløg
5 sorte peberkorn
4 æggeblommer
250 g klaret smør
Citronsaft
Salt
Estragon til topping
Kørvel til topping
Cayennepeber
Sådan gør du:
Vineddike koges op.
Skyl og afdryp estragonen. Pil løget. Finthak begge dele, og kom dem i eddiken sammen med peberkorn, og reducér til 2 spsk.
Sigt og afkøl.
Pisk æggeblommer i, til de bliver tykke og luf tige over svag varme eller i vandbad. Tilsæt forsigtigt det klarede fingerlune smør.
Smag til med citronsaft og salt.
Drys evt. til slut med friskhakket estragon og kørvel og ganske lidt cayennepeber.