Opskrift: Gør som mormor og sylt, sylt, sylt scroll-down

Opskrift: Gør som mormor og sylt, sylt, sylt

Hun lavede alting selv fra bunden, rørte en mayonnaise, syltede rødbeder og asier, lavede lige pickles og rødkål osv. Alt det, der skal på toppen af det klassiske smørrebrød. Hun ku’ – du ka’ lære det!

Af Jesper Uhrup Jensen
Foto: Mikkel Jul Hvilshøj
Gastro Euroman

Syltede asier 

Kog en syltelage op af 2 l lagereddike, 4-5 krondildskærme, 1 spsk. peberkorn og 1 spsk. sennepskorn. Lagen er klar, så snart sukkeret er opløst. Skræl 2 kg asier, halvér dem, og skrab kernerne ud med en ske. Læg de halverede asier i salt natten over i køleskabet, så væden trækkes ud. De behøver ikke være begravet i salt, men der skal være godt med salt både over og under. Dagen derpå skylles de grundigt fri for salt og skæres i strimler, lægges i sylteglas og overhældes med kogende syltelage. Luk låget på glasset, når lagen er helt kølet af, og lad asierne stå et par dage, før der bruges af dem. Asierne holder sig nogle måneder, især hvis man har skyllet sylteglasset med Atamon forinden.

Agurkesalat

1 agurk skæres i meget tynde skiver, enten i hånden eller på et dertil indrettet rivejern og lægges i en skål. Drys med 2 tsk. groft salt og 4 spsk. sukker. Tilsæt lagereddike og vand, ca. 1/3 eddike og 2/3 vand. Rør blandingen sammen, og smag evt. til med mere salt, peber, sukker og eddike. Det endelige resultat er en smagssag, men klassisk agurkesalat er og bliver en sursød sag. Lad agurkesalaten trække på køl i mininum én times tid, før den anvendes.

Variation 

Agurkeskiverne kan skæres i tykkere skiver efter behag, og en anden for eksempel lysere eddike kan benyttes, hvis man finder lagereddike for sur og ’unuanceret’ i smagen.

Se, hvad vi ellers skriver om: Gastronomi og Opskrifter