Velkommen til det nye Euroman Premium – mere originalitet til dig

Reuben-sandwich
Foto: Anne Marie Jo

Opskrift: Sådan laver du en Reuben-sandwich

Det er en gåde, hvorfor denne sandwich ikke er på mindst halvdelen af cafékortene i Danmark. Men Reuben-sandwichen er knap nok kendt herhjemme. Det er en skam. ’The Reuben’ er nemlig en af de bedste sandwich, du kan opstøve, og det er på høje tid, at du får indsigt i den vidunderlige verden af sprængt oksebryst, schweizerost og surkål.

printer Print
clock 20 minutter
plate 4 personer

Sandwich

  • 3 spsk. surkål, godt drænet (du kan selv lave den på hvidkål, men så skal du helst afsætte et par uger til fermentering)
  • 3 spsk. dressing (se opskrift)
  • 2 skiver mørkt surdejsbrød (et blødt rugbrød går an)
  • 4 tynde skiver Emmen­taler eller anden schweizisk ost
  • 4-6 skiver sprængt oksebryst (fra en god slagter)
  • Smør
  • Franske kartofler
  • Drueagurker
  • Radiser

Russisk dressing

  • 2 syltede agurker
  • 1 løg
  • 1 spsk. revet peberrod
  • 4 spsk. mayonnaise
  • 4 spsk. fed creme fraiche
  • 2 spsk. chilisauce
  • Et lille skvæt citronsaft

190614_EUROMAN_REUBENSANDWICH3600.jpg

Før du begynder:

Husk at tage alle de råvarer, du skal bruge, ud af køleskabet i god tid, så de har stuetemperatur, når du går i gang. Kolde ingredienser holder ikke i denne sandwich, for den skal varmes.

Sådan gør du: 

  1. Bland dressingen med surkålen og stil den til side, så den kan trække.

  2. Smør begge brødskiver generøst med blødt smør. Kom to skiver ost, oksebryst, surkål og derefter den resterende ost på og top med resterende brødskive.
  3. Varm en stegepande til mellemhøj varme. Smelt et tyndt lag smør på panden. Når det er smeltet og gyldent, kommer du sandwichen på panden, mens du presser den lidt med en spatel. Vend sandwichen efter behov, indtil brødet er stegt jævnt på begge sider, og osten er helt smeltet. Det tager cirka fem minutter på hver side.
  4. Kom sandwichen over på en tallerken og skær den i to halvdele. Garnér med drueagurk, chips og radiser ved siden af. Og knap så en kold øl op. Velbekomme.


Russisk dressing: 

  1. Hak agurk og løg samt peberrod. Rør derefter alle ingredienserne sammen i en skål, og smag til med citron og eventuelt salt og peber. Bland den med surkålen, men lad være med at drukne kålen i dressing – brug højst 3 spsk. til én sandwich.

En ’Reuben’ kan spises med en kold øl på sofabordet, og den kan nydes på de fineste Country Clubs i New York, men faktisk blev den opfundet af hotelejeren Bernard Schimmel i køkkenet på hans Blackstone Hotel i Omaha, Nebraska.

Her samledes nogle af hans venner jævnligt i et baglokale for at spille poker. Især én person ved navn Reuben Kulakofsky, eller Reuben K, blev altid sulten hen på de sene timer, så Schimmel komponerede en sandwich med tilbehør, og i begyndelsen af 1930’erne kom den på hotellets menukort.

20-25 år senere, i 1956, vandt en amerikansk servitrice en madkonkurrence med en sandwich magen til, og der udbrød et opgør om, hvem der reelt var ophavspersonen. Flere gjorde krav på opfindelsen, blandt andre Reuben Kulakofsky, og i Robert Redfords film ’Quiz Show’ bliver det fejlagtigt nævnt, at sandwichens opfinder hed Reuben Kay. Mange andre har gennem tiden påstået, at de var den rette opfinder af ’The Reuben’, heriblandt Arnold Reuben, der havde en sandwich- shop på East 58th Street i New York.

I 1980’erne fandt The Douglas County Historical Society dog et menukort fra Blackstone Hotel dateret til 1934, og dermed blev Bernard Schimmel endelig og velfortjent krediteret som skaberen af den oprindelige Reuben-sandwich.

Hvad er det, der gør den så speciel? For det første bruges mørkt surdejsbrød. Dertil kommer surkålen – eller sauerkrauten – som i sammensætning med sprængt oksebryst og Emmentaler får smagsløgene til at skrige på mere. Men også de skiveskårede drueagurker, chips og radiser ved siden af medvirker til helhedsoplevelsen. Endelig er der den russiske dressing, selv om den oprindelige opskrift også nævner brugen af en Thousand Island. De to dressinger er ikke langt fra hinanden, så man kan godt bruge en ’Fars Nylon’ uden at blive korsfæstet, men har du tiden, er den russiske dressing klart at foretrække.

Se, hvad vi ellers skriver om: Opskrifter