Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Pariserbøf

Foto: Dennis Morton

Sådan laver du en perfekt komponeret pariserbøf

En pariserbøf har samme succeskriterium som en hotdog eller en burger. Alle ingredienser – surt, sødt, bittert, syrligt og umami – er uundværlige for den samlede smagsoplevelse, og de skal alle være med i hver en bid. I stedet for at rive peberroden skal den her laves til en tyk puré. Det stærkeste smagselement i retten beholder sin styrke, men bliver gjort mere spiselig uden følelsen af at have spist en halspastil med næsen.

printer Print
preparation Total: 45 minutter
plate 4 personer

Ingredienser

  • 800 gram hakket oksekød med høj fedtprocent 
  • 4 tykke skiver toastbrød
  • 2 rødløg
  • 2 bøtter revet peberod
  • 2-3 spsk piskefløde
  • 250 gram smør
  • Syltede rødbeder
  • 2 små glas kapers
  • 4 store æg
  • Eventuelt blandede bitre salatblade, fx rucola

Sådan gør du

DSCF6733.jpg

  1. Start med at lave peberrods-puréen. Smelt smørret ved lav varme. Tag det af varmen, og tilsæt peberrod. Blend, til du har en tyktflydende paste. Tilsæt fløde, til det hænger sammen uden at være flydende. Du skal kunne styre og forme det. Smag til. Puréen skal have peberrodens styrke, den er bare pakket ind i smør og fløde.
  2. Snit rødløg fint, og skær rødbeder i lange, tynde skiver.
  3. Udstik skiverne af toastbrød, så de passer til bøffen, og rist dem, så de får farve og bliver sprøde på begge sider.
  4. Form bøfferne. De 800 gram skal blive til fire bøffer. Lav en kugle uden at ændre for meget på kødets struktur. Sørg for, at bøfferne er tykke med en flot kant – tænk ishockeypuck.
  5. Varm panden godt op, olie på, bøfferne på, og giv dem gas. Husk at krydre med salt og peber. Justér varmen, så det ikke går for meget amok. Vend dem, når de har en lækker farve på den ene side. Skru stille og roligt ned, og sluk for blusset, når bøfferne er tæt på at få samme farve på den anden side.
  6. Lad bøfferne hvile et par minutter, så de stadig er lune, men ikke forbløder ved første stik.
  7. Anret. Toastbrød nederst, så (valgfri) rucola og bøf. Læg et tykt lag peberrodspuré næsten til kanten af bøffen. Lav et lille hul i midten til æggeblommen. Drys med løg, kapers og rødbede. Læg æggeblommen i midten, og drys endnu en gang med løg, kapers og rødbede. Sørg for, at der er en god balance af alle elementer, så man får lidt af hvert med i hver en bid.