Restauranterne kæmper for at overleve: ”Vi mangler en politisk plan, hvis vi skal overleve” scroll-down

Restauranterne kæmper for at overleve: ”Vi mangler en politisk plan, hvis vi skal overleve”

Med hjælpepakker, der lader vente på sig, husleje, der skal betales, og medarbejdere, der skal lønkompenseres, ligger ejere, restauratører og kokke vandret for at få det hele til at hænge sammen. Men hvor længe kan branchen træde vande i forlængede nedlukninger og bureaukratiske systemer. Og hvad med gejsten? Her fortæller Benjamin Weber fra den schweiziske restaurant Kanton 27 om drømmerestauranten, der er ved at styrte i grus og frustrationen over en manglende politisk plan.

Af Magnus Fuglsang Søgaard
Foto: William Himmelstrup
Gastro Euroman

Hvordan ser økonomien ud?

”Da vi åbnede i maj 2019, brugte vi mange penge på at etablere os. Jeg finansierede projektet personligt, og vi satte os i et dyrt lejemål og satsede benhårdt på kvalitet, bæredygtighed og godt design, så vi kunne give vores kunder en personlig og god oplevelse. Men de første 4,5 måned var vores drift meget påvirket af metrobyggeriet, og vores omsætning kom først rigtig op at køre derefter. Det skabte et driftsunderskud for 2019, som er blevet fraregnet i vores kompensationspakke, hvilket fra start af betød, at vi kun fik kompenseret halvdelen af vores faste omkostninger. Det giver selvsagt nogle alvorlige likviditetsproblemer, som gør, at vi er ved at dreje nøglen om nu. Vi har søgt alt, hvad vi kan, men det er bare ikke nok.”

Hvordan har du det?

”Mentalt har jeg kastet håndklædet i ringen, når det kommer til de drømme og visioner, jeg havde for stedet. Det kommer ikke til at fortsætte som før, og det er meget hårdt, for Kanton 27 har været et drømmeprojekt for mig i lang tid.

Det er klart, at det er svært at starte en restaurant med fokus på et af de smalleste køkkener, og vi vidste godt, at det var et sats, men et sats med et stort potentiale. Derfor var det også en ordentlig spand iskold vand, vi fik kastet i nakken, da corona ramte.

Jeg valgte selv at træde helt ud af driften for at fokusere på hjælpepakkerne og andre administrative opgaver, og så er jeg gået tilbage til mit gamle arbejde som arkitekt, fordi jeg skal have noget smør på brødet.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Restauranter i København, Corona-virussen og Business