Sådan sammensætter du et middagsselskab på fransk manér scroll-down

Sådan sammensætter du et middagsselskab på fransk manér

Middagsfænomenet 'dîners en ville' blandt samfundets spidser i Frankrig er helt særlige sammenkomster, hvor magteliten på tværs af politik, kultur, videnskab etc. mødes omkring middagsbordet. Selve måltidet spiller en sekundær rolle, mens der er ubrydelige regler for, hvordan selskabet sammensættes, og hvad der forventes af gæsten.

Af Aske Munck
Foto: Sune Ehlers
Gastro Euroman

Citatet stammer fra den navnkundige franske diplomat og politiker Charles Maurice de Talleyrand-Périgords huskok og var dennes forsøg på at opsummere opskriften på politisk succes. Selvom det snart er 200 år siden, gælder den berømte koks ord for så vidt stadig.

For i gastronomiens internationale højborg (Frankrig, i fald læseren skulle være i tvivl) går den hurtigste vej til magten gennem middagsselskaberne – de såkaldte dîners en ville – uformelle omend nøje kodificerede kulinariske sid ned-sammenkomster, hvor rænker smedes, og rygter spredes, mens etablerede netværk styrkes, og nye venskabelige bånd knyttes i en både munter og uformel atmosfære.

Kongen af powerdining

Præsident Emmanuel Macron er et af de bedste eksempler på en person, hvis karriere er blevet katapulteret i gang på netop denne måde. For Macron er ganske som sin hustru, Brigitte, en hærdet dîneur, og det var netop til en af disse middage, at han første gang mødte sin forgænger, socialisternes præsident François Hollande, der gjorde ham til særlig rådgiver og siden en af landets yngste økonomiministre. Det samme gælder flere af Macrons egne nuværende ministre.

Jo, den er god nok: Den unge Macron, der lovede at forny og omkalfatre Frankrig, benyttede sig af et af de allerældste redskaber i bogen. Og hans talegaver og ekstreme hukommelse, der gør ham i stand til at slynge om sig med litterære citater og lystige anekdoter, har gjort ham til en af de mest populære gæster ved disse dîners en ville.

Se, hvad vi ellers skriver om: Mad, Gastronomi og Frankrig