Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Irene Kosiara Herbo laver det sidste måltid: "Det kan føles som et stort ansvar, at den skal sidde lige i skabet hver gang"

Foto: Tobias Nicolai

Irene Kosiara Herbo laver det sidste måltid: "Det kan føles som et stort ansvar, at den skal sidde lige i skabet hver gang"

Gennem livet er mad en vigtig kom­ponent, når en stor begivenhed skal markeres. Døden er ingen undtagelse. Irene Kosiara Herbo er køkkenleder på Hospice Sjælland og fortæller her om ansvaret ved at lave mad til menneskers sidste tid og om den afskedsmiddag, hun aldrig glemmer.

Når jeg taler med patienterne om den mad, de ønsker at få, kan jeg godt tage mig selv i at foreslå om mandagen, at jeg kan lave det om fredagen – men det kan jo sagtens være, at de slet ikke er her mere om fredagen. Det betyder, at jeg laver folks ønsker så hurtigt, jeg kan.

Det lærte jeg på den hårde måde, da jeg lige var startet her som køkkenleder. En af vores allerførste patienter kaldte mig ind på sit værelse og spurgte, om jeg ville lave flæskesteg og citronfromage, fordi han ville gerne holde en afskedsmiddag for sin familie dagen efter. Jeg stod i køkkenet og var ved at forberede maden til middagen, da han kom ud og sagde, at han gerne ville afregne for maden til selskabet. Jeg vidste ikke helt, hvor meget det blev, og det sagde jeg til ham. Han insisterede på, at han gerne ville afregne, og jeg sagde igen til ham, at vi bare kunne finde ud af det dagen efter. Halvanden time senere hældte han rødvin op i sit glas, bød sin familie velkommen og sank så sammen i sin kørestol og døde. Senere spurgte de pårørende mig, hvad hans plan havde været for dagen, og så endte de med at spise den middag – for at ære ham. Jeg tror ellers ikke på overjordiske ting, men den dag lærte jeg, at jeg virkelig skal lytte efter.  Han havde jo sagt, at det var hans afskedsmiddag, og at han ville gerne afregne.

Bliv medlem, og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 23 kr. om måneden
Prøv 14 dage gratis uden binding
Kom igang her Allerede medlem? Log ind her Euroman Premium
Opret dig gratis her