Mandeinfluenza
Foto: Getty Images Mænd har svagere immunforsvar end kvinder, og den berygtede sygdom kan derfor være sand nok, mener en professor i medicin.

Mandeinfluenza

’Man flu’ er endelig anerkendt som rigtig sygdom: “Det svarer til at have veer, men veer er bare hurtigere overstået”

En ‘man flu’-aktivist bag den satiriske hjemmeside ManFlu.dk er begejstret over det øgede fokus på den frygtede sygdom.

Siden tidernes morgen har mænd verden over frygtet den såkaldte ‘man flu’ eller ‘mandeinfluenza’ - en ækvivalent til den mere alment udbredte influenza, som udelukkende rammer mænd og inkluderer symptomer som snot, selvmedlidenhed, at gøre den ramte ude af stand til at udføre dagligdags opgaver som at tage opvasken og lave mad, samt et betragteligt tab af maskulinitet.

Mens influenzaramte kvinder synes at kunne klare sig med et par panodiler og en pakke kleenex, kræver de ‘man flu’-smittede mænd at blive opvartet og få uendelige mængder opmærksomhed fra deres partnere for at kunne komme tilbage til normal tilstand. Af samme grund er ‘man flu’ en omdiskuteret sygdom, hvilket Oxford Dictionarys definition af sygdommen som “en forkølelse eller lignende mindre lidelse, som opleves af en mand, der anses for at overdrive symptomernes sværhedsgrad” eksemplificerer. Men kan det måske være sandt, at mænd oplever værre influenzasymptomer end kvinder?

Ifølge Kyle Sue, professor i medicin på Memorial University i St. Johns, er der faktisk noget om snakken, skriver CBC News.

“Jeg mener, at symptomerne er rigtige,” siger han. “Og de er værre.”

Efter selv at have været nedlagt af den frygtede ‘man flu’, besluttede Kyle Sue sig for at undersøge fænomenet.

“Jeg er blevet kritiseret for at overdrive mine symptomer, når jeg havde influenza. Jeg tænkte, ved I hvad? Det her kunne være et spændende emne at undersøge nærmere.”

Sue siger, at der er flere studier, der viser, at mænd har svagere immunforsvar end kvinder - og at det kan forklare den omstridte sygdom.

“Testosteron er et hormon, der faktisk virker som en immunosuppressiv. Østrogen gør derimod det modsatte. Det stimulerer immunforsvaret. Så mænd med højere testosteron-tal ender faktisk med at være mere modtagelige for respiratoriske sygdomme og får det typisk værre.”

Kyle Sues konklusion er en sejr for mænd verden over, idet den er en del af en større bølge, der langsomt begynder at anerkende 'man flu' som sygdom. Det mener ‘Doc’, som står bag det satiriske website ManFlu.dk, der beskriver sygdommen med et glimt i øjet.

“Det er yderst positivt, for det har været latterliggjort i så lang tid. Så det er dejligt, at den etablerede lægevidenskab endelig har fået øjnene op for, at det her rent faktisk er alvorligt. Det vil jeg anse som det første skridt på vejen til, at overlevelsesraten stiger fremover,” siger han.

Ifølge Doc er symptomerne på ‘man flu’ nemlig så voldsomme, at det ligefrem kan bringe den smittede i livsfare.

“Symptomerne er de samme som ved almindelig influenza, de er bare tusind gange værre. Jeg fik et spørgsmål i brevkassen her for nylig, hvor en kvinde spurgte, hvor ondt det gjorde at have ‘man flu’. Her sammenlignede jeg det med noget, de fleste kvinder kan forholde sig til - nemlig veer. Men hvor en ve typisk er noget, der er overstået på 30 til 60 sekunder, så er ‘man flu’ én konstant ve i hele kroppen i mindst en uge ad gangen.”

Hvis man alligevel er så uheldig at blive ramt af den lige dele frygtede og berygtede sygdom, er der kun én ting at gøre, forklarer Doc.

“Det vigtigste er, at man lynhurtigt kommer hjem i komfortzonen under dynen på sofaen, og at ens kvindelige, bedre halvdel - kæreste, kone eller i de værste tilfælde mor - holder sig til en guide til, hvordan hun skal gøre,” siger han og giver et par tips til personer, hvis partner er blevet smittet:

“De skal sørge for at være om ham. Det er vigtigt at duppe hans pande med en kold klud, og hvis han skal have en cola fra køleskabet, så skal hun komme med den. Hurtigt. Man må ikke overbelaste en mand, der er i den situation. Han er nødt til at have fred og ro. Fjernbetjeningen skal være inden for rækkevidde, og så skal hun måske massere hans fødder en gang imellem.”

Det vigtigste er dog at være opmærksom på, at man ikke rejser sig for hurtigt efter sygdommen, siger Doc.

“Det er vigtigt, at man i de første 14 dage ikke stiller sig i en situation, hvor der kan komme et tilbagefald. For eksempel hvis man lige skal ud og besøge svigermor. Det skal man lige slappe af med.”

LÆS OGSÅ: En professionel julemand svarer: Her er alle de akavede spørgsmål, børn stiller

LÆS OGSÅ: Læger fælder dom: Derfor ville tyvene i ’Alene Hjemme’ ikke overleve i virkeligheden

LÆS OGSÅ: Trumps bizarre McDonald’s-vane: Præsidenten spiser aldrig brødet i sine burgere