Der findes mange råd til et bedre arbejdsliv, og her kommer et af de bedre. Vi har nemlig bedt senior-recruiter hos Microsoft, Susie Sandberg, om at gennemgå sit eget CV, så vi én gang for alle kan finde ud af, hvad rekrutteringsfolkene kigger efter. Begræns dig
De første to sider af Susie Sandbergs CV viser hendes erhvervserfaring, mens hun har listet uddannelse, sprogkundskaber på den sidste. ”Hold gerne dit CV på maksimalt tre sider. Ellers bliver det for langt og uinteressant. Du skal vække min interesse og give mig lyst til at lære mere om dig. Men hvis jeg skal læse en halv side om et job, du havde tilbage i 90erne, mister jeg hurtigt interessen.” 

Husk kontaktinfo
”Først og fremmest skal folk huske at sætte deres kontaktdetaljer på både ansøgning og CV. Det er noget mange glemmer.”


Sæt CV forrest
”Sæt gerne CV’et foran selve ansøgningen. Det er alligevel, der jeg kigger først. Nogle gange læser jeg slet ikke den motiverede tekst. Når jeg kigger CV, har jeg fokus på uddannelse og erhvervserfaring. Vi lægger vægt på, at folk har en mellemlang eller lang uddannelse, for vores oplevelse er, at det er lettere at udvikle folk med en uddannelse bag sig. Men vi ansætter også selvlærte, som fx har mere erhvervserfaring.”

Skjul ikke en fyring
”Hvis du er fyret fra din sidste arbejdsplads, skal det fremgå af CV’et, og du kan skrive en forklaring i din motiverede ansøgning. Du må ikke skrive ’2013 –’, hvis du ikke længere er i jobbet. Og vi finder altid ud af det, hvis du ikke længere er ansat.”

Hvis hvad du har lært
”Det gode CV viser, hvad du har fået med fra jobbet. Hvilket ansvar, opgaver osv., som du har haft. Hvis du fx er sælger, skal du skrive hvilke mål du har nået, om du har leveret varen, hvad har du haft ansvar frem. Derudover kan du trække et godt resultat frem, som du har været med til at opnå. Men det skal være noget, som har relevans, for den stilling du søger.”Nej tak til standard-CV
”Du må aldrig sende et generisk CV med. Eller sende din LinkedIn-profil med som CV. Du skal fremhæve, de ting på dit CV, som gør dig egnet til jobbet.”

Det er ok, at have sat karrieren på pause
”Du må ikke have huller i dit CV. Hvis du har været alene på jordomrejse, skal det også på. Det viser i øvrigt at du tør stå på egne ben. Det er meget oppe i tiden, at man tager et par år ud af sin erhvervskarriere for at lave noget helt andet. Fx hjælpe en ven, der har sin egen virksomhed.” 

Omvendt kronologi
”Der er stadig nogen som skriver deres CV i kronologisk rækkefølge. Altså med det ældste først. Det skal du selvfølgelig ikke.” 

Drop karaktererne
”I udgangspunktet skal du nøjes med at skrive hvilken uddannelse du har, og hvornår du tog den.  Karaktererne skal vi nok bede dig om senere. Men har du lavet noget specifikt, som vil hjælpe dig i lige præcis den stilling du søger, skal du skrive det med på CV’et. Men ellers er det noget, du kan krydre med, når du kommer til samtale. Kurser skal under et punkt for sig og uddyb med et par ord, hvis titlen ikke er dækkende. Også her skal du starte med det nyeste først.” Angiv sprog
”Vi kommer ikke uden om, at vi er rettet mod det danske marked, så danske sprogfærdigheder er et must. Vi får ansøgninger fra hele verden, så det er der en del, der ikke kan. Skriv altid hvilke øvrige sprog du kan, og naturligvis hvilket niveau du kan sproget på.”Undervisningserfaring giver plus
”Om din erfaring som underviser er relevant afhænger naturligvis af jobbet. Men det fortæller noget om dine præsentationsevner, og de fleste af vores medarbejdere skal kunne præsentere og kommunikere både internt og eksternet på et højt niveau.”Alle kan skrive i word
”Er du funktionær, forventer enhver arbejdsgiver, at du har styr på officepakken og mailsystemer. Så skriv kun IT-færdigheder på, hvis stillingen efterspørger noget specifikt.”

På med udlandsrejser
”Jeg har skrevet udlandserfaring på mit CV, fordi det fortæller at man har erfaring med andre kulturer, er vant til at tilpasse sig, stå på egne ben, er blevet udfordret osv.”Fritiden tæller (lidt)
”Flere af os hos Microsoft har dyrket eller dyrker stadig sport på et højt plan. Det er godt at skrive på, fordi det vidner om vinderinstinkt. Særligt godt i en amerikansk performance-kultur som vores. Og så fortæller fritidsinteresser lidt om, hvilken person du er.”Drop udtalelser
”Folk vil gerne tilføje udtalelser fra tidligere jobs, men vi læser dem ikke. Vi tjekker altid selv referencer på kandidater, inden vi ansætter. Det kan være tidligere ledere eller undervisere, som kender kandidaten. Jeg selv skriver blot, at en liste med referencer kan sendes, hvis de ønsker.”

LÆS OGSÅ: Hvornår skal skjorten ned i bukserne? 

LÆS OGSÅ: Den hårdtarbejdende guldreng: Pharrell Williams

LÆS OGSÅ: Sådan investerer du dig rig igen