Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

All that jazz: 3 typer, du møder til Jazz Festival

Foto: Otto Dickmeiss

All that jazz: 3 typer, du møder til Jazz Festival


Dine bedsteforældre svang lystigt stængerne til swing, din far sad pibebappende og sagde ’ssshh’, når der var syrejazz i radioen, og din storesøsters første bolleplade var med David Sanborn. Måske har du derfor et noget anstrengt forhold til jazz. Men jazz kan faktisk godt være cool. Hvis du skal give det en chance, er det nu og i juli, det sker. Og her er tre jazztyper, du kan møde til Copenhagen Jazz Festival eller Aarhus Jazz Festival.

Den fallerede lektor


Kan i op til en halv time sidde og nærstudere byttepengene og bon’en fra den guldøl, han har bestilt, i undren over, om det virkelig kan passe, at en øl koster så meget nu om stunder – og for at tjekke, at han ikke er blevet snydt. Bestiller kun én øl, som varer hele aftenen. Det gælder jo om at være klar i hovedet, så man rigtig kan lytte. Lider af hyperhidrosis (øget svedproduktion) i håndfladerne. Selv synes han dog ikke, det gør noget – det gør ham langt bedre end andre publikummer til at knipse højt med fingrene. Har ofte glemt at lyne gylpen i sine jernbanefløjlsbukser, når han har været på toilettet. Synes ikke, det er værd at tage cykelklemmerne af. Han skal jo alligevel have dem på igen om nogle timer, når han skal hjem efter koncerten.Stråhatten

Holder af at sidde udendørs garneret af et ordentligt sæt fadbamser. Giver gerne runder, også til folk, han ikke kender: ”Hende den lille søde derovre, hun skal da også lige ha’ en lille en.” Elsker smørrebrød og den søde snurren i hovedet, det giver at sidde dér i eftermiddagssolen og blive fuld. Har rødsprængte, fyldige kinder og griner lige så højt som det dybe C på en tuba. Har en vippende højre fod, der – helt ude af takt – konstant kører op og ned til musikken. Kan finde på at sidde og nynnesynge ’Oh When the Saints’, når musikerne holder pause. Hvorefter han går op til baren for at hente mere. ”Er du klar over, hvad den her har kostet?” griner han så og peger på sin enormt udbulede jazzvom.


Onanisten

Trommer ustandseligt på alt med sine to pegefingre, samtidig med at han scatsynger: tjumdedaba- bamdaba-doobudu-babadam-badadú. (Det er vigtigt, at der er tryk på sidste stavelse, det signalerer, at han ved præcis, hvornår en jazzsolo ender). Har en jazzpladesamling, der fylder alle væggene i hans treværelses lejlighed. Opdelt strengt alfabetisk, naturligvis. Havde engang for længe siden faktisk en kæreste, men hun slog op, fordi han konstant lavede jazzwhiskers med sine fingre på hendes krop (akkompagneret af kyssemund med rytmiske shhh-lyde). Tror stadig, at hans trommefingre og hans uendelige paratvidensplapren om jazz er noget af et scoretrick. Kniber nogle gange endda det ene øje i, når han selv synes, han har sagt noget enestående interessant om et riff.

Mød den fallerede lektor, stråhatten, onanisten og 250.000 andre jazztyper på Copenhagen Jazz Festival, der 6.-15. juli arrangerer 1.000 koncerter over hele byen. Eller tag til Aarhus Jazz Festival 14.- 21. juli.

LÆS OGSÅ 

Muse leverer de officielle OL-toner