Blufferens guide til Louisiana Literature

Blufferens guide til Louisiana Literature

Vi ved alle, at du bruger mere af din tid på HBO, Angry Birds og euroman.dk, end du gør med skønlitteratur. Men derfor er der ingen grund til at holde sig tilbage fra ugens kultur-med-kultur-på oplevelse, når Louisiana Literature løber af stablen på museet i Humlebæk.

Hele den københavnske kulturelite vil være samlet om hypede forfattere og stærke læseoplevelser.

Men ingen grund til alarm. For en tur til Louisiana er altid hyggelig, og med et par indøvede replikker er det nemt at navigere i det kulturradikale parnas. Vi har samlet syv nemme sætninger, der fungerer som gode indgangsreplikker til fire dage i litteraturens verden:

"Det var bedre i gamle dage..."

Kan sagtens fyres af, selvom det er din første gang på festivalen. Det er formentlig rigtigt, og dem du er med og alle andre i nærheden, kan alligevel ikke huske, hvem der har været der tidligere. Samme replik fungerer i øvrigt også glimrende på Roskilde Festival, CPH:DOX og Jazzfestivalen.

"Det er blevet for kommercielt..."

Kan uddybes med: "Jeg ville egentlig ikke være kommet, hvis det ikke var for den japanske lyddigter Tomomi Adachi, som kan lave de vildeste ting bare med sin stemme, computer og hjemmelavede instrumenter."

"De kan altså noget helt specielt i Norge."

Verdens bedste nordmand Karl Ove Knausgaard har meldt afbud, men der kommer alligevel store navne som Per Petterson og Erlend Loe. Syng gerne lidt når du taler, så det lyder som om du måske har aner fra Norge. Påfør dig gerne praktiske sko og tag cykel med. Den ultimative triumf vil være at følges på cykel med Erlend Loe tilbage til København. Begejstringen for Norge måbestemt ikke gentages senere på weekenden, når du skal se fodbold. I hvert fald ikke, hvis du vil bevare dine venner.

"Folk burde slukke deres irriterende smartphones"

Selv om det til daglig er din bedste ven, må den ikke komme med her. Og du må bestemt ikke begynde at skyde selfies af. På Louisiana Literature hyldes papiret stadig som det mest sandfærdige medie, og hvis du har ejet en Kindle, har du "selvfølgelig solgt den igen. Det er bare slet ikke samme læseoplevelse, når det er på en skærm."

"Er det ikke absurd, at de har forbudt Strids 'Mustafas Kiosk'?"

Du var selvfølgelig dybt krænket af Muhammed-tegningerne, men Strid har været på Politiken, er ræverød og ser flink ud, så her er svenskerne gået for langt i deres politiske korrekthed.

"Jeg tror, jeg så Jørgen Leth..."

...i kaffekøen, til oplæsning, på toilettet med Zadie Smith. Jørgen er alle vegne, og hvis han ikke dukker op, er han der alligevel. Han er den ukronede libertinerkonge af Københavns kulturelite, som han endda regerer i eksil.

"..."

Tavshed. Stilhed. Eftertænksomhed. Introvert filosoferende. Du aner ikke, hvad fanden du skal sige, og det er fantastisk. Ti stille, det gør dig mystisk og spændende. Hav eventuelt en lille notesbog med, som du kan foregive at skrive vigtige tankestreger og noter ned i. Luk gerne øjnene lidt i, kig skråt opad. Benene over kors. Blyanten trommende på benet. Dvæl alt for længe ved noget totalt ligegyldigt (en stol, et træ, Giacomettis skulpturer).

Loisiana Literature foregår på Louisiana Museum of Modern Art i Humlebæk fra 22.-25. august 2013.

Se, hvad vi ellers skriver om: Bøger og Festival