Esben Smed guider til film og skuespillere, som han ser op til
Foto: Daniel Rye

Esben Smed guider til film og skuespillere, som han ser op til

Esben Smed, der er aktuel som Daniel Rye i 'Ser du månen, Daniel' er på alles læber i øjeblikket og nævnes som arvtager til ældre kolleger som Mads Mikkelsen, Ulrich Thomsen og Nikolaj Lie Kaas. Her fortæller Smed om, hvad der inspirerer ham som skuespiller.

Jeg bliver inspireret af ...
’There Will Be Blood’ af Paul Thomas Anderson

There will me blood.jpg

”Daniel Day-Lewis og Paul Dano har de centrale roller, og de gør det absurd godt. I film kan man lave et helt stemningsskift i en scene ved ét enkelt blik i et nærbillede, og det er der flere sublime eksempler på i denne film. Det er ikke fordi, skuespillerne gør særlig meget, det er måske bare en ændring i tonen af en replik eller noget i den stil, men alligevel ændrer det hele scenen. Det er de små ting, hvor man leger med virkemidlerne, jeg godt kan lide.”

Jeg ville gerne have været med i ...
’Richard III’ på Det Kongelige Teater

Richard III.jpg

”Jeg kan godt lide tanken om at være god til noget sammen med andre, og at vi laver noget i fællesskab, som jeg ikke ville have kunnet gøre alene. At helheden er større end mig selv. ’Richard III’ er et stykke, hvor der er ganske få ting på scenen, og hvor skuespillerne er afhængige af hinanden og deres præstationer. Jeg synes, der er noget smukt i at indgå i den form for fællesskab.”

Jeg ser op til ...
Thomas Hwan

Bedrag.jpg

”Han medvirkede i ’Bedrag’, og han er sindssygt dygtig. Han tager nogle virkelig kloge valg på scenen. Det har jeg set på nærmeste hold. Nogle gange har vi stået over for svære scener, hvor jeg tænker: ’Hvordan i alverden skal jeg løse den?’ Så ser jeg, hvordan Thomas Hwan udfører scenen, og han formår altid at gøre det på en helt genial måde. Jeg synes virkelig, at han har været overset. Men det bliver han forhåbentlig ikke ved med at være.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Film, Interview og Skuespil