51 år i dag: Nate Doggs 20 bedste gæsteomkvæd scroll-down

Nate Doggs 20 bedste gæsteomkvæd

Nate Dogg skabte en karriere og et renommé som den ukronede konge af hiphop-omkvæd. Magnus Kraft hylder manden med vestkystsbarytonen, der ville være fyldt 51 år i dag.

Af Magnus Kraft
Foto: Getty Images
Kultur Euroman

Hiphop-omkvæd er en svær størrelse. Man vil gerne lave et gennemgående tema for sangen, som folk kan huske og synge med på. Men man vil hellere ikke lave r’n’b og da slet ikke pop. Hvordan gør man rap-musik fængende uden at blive phony? Hvordan kan man lave hårdtslående gangsterhymner, der også går rent ind på dansegulvet?

Før 10’ernes store genresammensmeltning for alvor opløste termen ”ægte hiphop”, var der én artist, der bedre og oftere end alle andre formåede at knække koden: Nathaniel Dwayne Hale, bedre kendt som Nate Dogg. Den lakoniske crooner, hvis ansigt permanent var lagt i de samme udtryksløse folder, var egentlig født i Mississippi, men blev synonym med vestkystens G-funk-æra. Funk for gangstere. Og så er han bredt betragtet som kongen af hiphop-omkvæd.

Nate Dogg var begavet med den bedste, mest versatile og mest unikke stemme i amerikansk hiphop. Hans uimodståelige baryton kunne få selv de platteste linjer til at ose af LA-kush. Der findes mange fantastiske rappere, men der findes ingen, der nogensinde har lavet omkvæd som Nate Dogg. Som den amerikanske hiphop-journalist Jeff Weiss formulerede det i 2006:

As American society increasingly becomes more polarized, Nate Dogg is the one thing that all Americans can agree on. From sorority girls to jocks, to gangsters in the hood, to even indie rock snobs, everyone can agree of Nate Dogg’s singular greatness.

Nate Dogg var krydderiet, der kunne fuldende en ret. Hiv hans omkvæd ud af samtlige sange på nedenstående liste, og klassikere bliver til ordinære sange. Tilsvarende kan krydderi-analogien måske forklare, hvorfor Nate Dogg er en af få artister, der huskes mere for sine gæsteoptrædener end sine solopræstationer. Hans tre soloalbum er ikke dårlige, men for lyttere som jeg selv, der har et notorisk besværligt forhold til r’n’b, fungerer krydderiet bedre i mindre doser, hvor det så til gengæld fungerer perfekt.

Af samme årsag følger her de 20 bedste gæsteomkvæd fra Nate Doggs fantastiske karriere, der som følge af en hjertefejl fik en brat afslutning i 2011. Listen er mere en rangering af Nate Doggs indsatser end af numrenes kvalitet. Forhandlingerne mellem Koda og Google gør det svært at linke til numrene på en optimal måde, men betal for Guds skyld for en streamingtjeneste og hør sangene der.

Bliv medlem, og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 23 kr. om måneden
Prøv 14 dage gratis uden binding
Kom igang her Allerede medlem? Log ind her Euroman Premium
Opret dig gratis her
Se, hvad vi ellers skriver om: Hiphop