Da Jonathan Harboe havde læst tre år på teaterskolen, stod han foran et stort valg:

”Vil du gøre din uddannelse færdig, eller vil du lave første sæson af ’Sjit Happens’? Du kan ikke gøre begge dele,” lød det fra teaterlederen. Harboe valgte rollen i TV 2 ZULU’s ungdomskomedie:

”Jeg tog en chance, men jeg har ikke fortrudt overhovedet, at jeg droppede ud. ’Sjit Happens’ gav mig en masse erfaring og venskaber.”

Det er over to år siden, at Harboe havde sidste optagedag som scorekongen Mads. ’Sjit Happens’ nåede at få fem sæsoner, og siden har Harboe, 32, arbejdet målrettet efter at blive en etableret skuespiller. Han har agenter i både USA og England og tager ofte til New York for at pleje netværket og få privat undervisning. Han har været til omkring 200 castings i USA og fået én af rollerne.

”Min fortid som model har gjort, at jeg er god til at acceptere et nej. Jeg tænker slet ikke på afslagene. Jeg lærte i modebranchen, at jeg ikke kan gå og sætte mig for meget op, bare fordi jeg får et call-back eller en option på et job. Kom videre.”

Selv mener Jonathan Harboe, at han kun er nået til babystadiet i sin karriere:

”Jeg er startet helt blødt ud og tænker grundigt over, hvad jeg har lyst til at lave. De film, jeg medvirker i, skal have en god historie og udfordre mig, så jeg får afprøvet flere sider af mig selv som skuespiller.”

I instruktør Casper Balslevs nye kortfilm ’For Enden af Regnbuen’ spiller Harboe den kriminelle Kevin, der efter et røveri er på flugt med alle pengene i en Ford Mondeo. Filmen blander nordjysk western og road movie og foregår i de barske og øde landskaber omkring Skallerup Klit.

Rollen krævede først og fremmest, at Harboe ændrede sit udseende. Han afblegede sit hår, groede et lokumsbræt og trænede sig pumpet i fitnesscentret.

”Op til castingen købte jeg en masse børnetatoveringer med tribals og dødningehoveder, som jeg klistrede over alt på min krop. Jeg gik ikke i bad i flere dage og var bare pisse ulækker at se på,” fortæller han.

En anden udfordring for Jonathan Harboe, som er ærkekøbenhavner, var at lære dialekten fra det område i Nordjylland, filmen foregår i. Gennem halvanden måned brugte han flere timer dagligt på at se YouTube-klip med entertaineren Niels Hausgaard, der er fra Hirtshals. Og fem dage før optagelserne begyndte, kørte Harboe til Skallerup Klit – for at komme ind i zonen og væk fra storbyen.

”Deroppe øvede jeg på dialekten med min medskuespillerinde Mathilde Emilie Christensen, som spiller min søster i filmen og selv kommer fra området. Hun terpede mig i nordjysk, og det er hendes skyld, at jeg er sluppet okay af sted med det.”

Instruktør Casper Balslev var i det hele taget imponeret over skuespillerens dedikation og husker særligt, da Harboe tog afsked med filmholdet.

”Han var på settet i 10 dage, og til sidst flød han totalt ind i rollen og var Kevin hele tiden. Den sidste aften så han helt smadret ud, men næste morgen kom han nybarberet ud og havde taget sine Jonathan-solbriller på. Så var han Jonathan Harboe igen og satte sig ind i sin vens Audi, som han havde lånt, og kørte tilbage til København som en anden filmstjerne.”

’For Enden af Regnbuen’ har premiere på euroman.dk 28. februar.