Jørgen Leth om kunsten at gå alene på bar

Jeg elsker at sidde alene på en bar, det giver ofte mere intense oplevelser end at sidde og samtale.

Der er en dyb tilfredsstillelse i at sidde og iagttage gode bartenderes professionalisme, kigge på smukke og interessante flasker, fornemme atmosfæren og følge det liv, der udspiller sig i rummet omkring én.

Det er en udbredt misforståelse, at man ikke kan få lov at passe sig selv, når man sidder alene i en bar. Med ens attitude kan man udstråle, at man ikke ønsker at snakke med nogen. Og den gode bartender, der kan sit job, er diskret og kunne ikke finde på at spørge nysgerrigt ind til, hvorfor man sidder der.

De bedste barer finder man i Amerika, hvor drinksene er større og stærkere end dem, vi får i Europa.

Jeg vender altid tilbage til baren Sadie’s i New York, som jeg har lavet et portræt af i filmen ’Nye scener fra Amerika’. De laver en kraftig, tør dry martini, som jeg holder meget af, og som man højst kan drikke én af.

Jeg kommer ikke for at drikke mig fuld, og jeg hænger heller ikke i baren i flere timer. Nydelsen ligger i blot at sidde der, følge bartenderens arbejde og måske tage noter eller læse. Og sidde og reflektere en tid, inden man skal videre.

Jørgen Leth er journalist, forfatter, foredragsholder og filminstruktør.

Se, hvad vi ellers skriver om: Mad og Vin