Snart skydes sommerferien i gang med Roskilde Festival. Det faste cirkus af musik, øl, hukommelsestab, gamle venner, kærlighed og konstant beruselse rykker for en uges tid fra Dyrskuepladsen og direkte ind i vores hoveder. Som optakt har vi spurgt en række mennesker om deres forhold til festivalen.

MADS HOLGER, radiovært på Radio 24syv og blogger på berlingske.dk

Hvad er dit forhold til Roskilde Festival?

"Jeg ved, at mange mennesker kommer der og har det pragtfuldt, og det skal så sandelig være dem vel undt. Det er bare ikke noget for mig. Jeg er ikke pjattet med festivaler i nogen forstand. Der er for meget urinstøv, for mange svenskerhuller og for mange dødsfald. Det nærmeste, jeg har været Roskilde Festival, var, da jeg blev student og vi kørte omkring Roskilde for at samle en veninde op."

Hvorfor ikke festival?

"Jeg er ikke helt ung længere. Man skal være yngre for at kunne romantisere charmen ved at vågne i et telt og som det første tænde en cigaret, der allerede er halvt røget. Selvhadet, som jeg mener, det er, er ikke sjovt længere. En festival meget ofte noget flagellanteri. Det var spændende for 40 år siden, nu er det mere som en fortyndet danskvand. Kulturen og i særdeleshed musikken er et ekko af et ekko. Jeg er glad for Rolling Stones, men jeg er ikke interesseret i at stå på en mark i Roskilde og høre Pearl Jam Jam i regnvejr. Det er som at knuse skår; det er jo ikke fedt at smadre en vase, der allerede er slået itu. Hun skal jo også helst være jomfru, når man begynder."

Men så må du vide lidt om, hvordan København er, når Roskilde Festival løber af stablen?

"Ja, der er København og i særdeleshed Indre By meget tæt på ideel. Der er intet rastahår eller piercinger på folk, der stopper dig på gaden og vil fortælle om dyrplageri. Der er intet grus i maskineriet, elevrådet er på udflugt, så vi andre kan køre guldkaret og drikke rosé af højstilkede glas i fred."

Hvordan kommer man sig bedst efter en festival?

"I selskab med tre dage i Skt. Petersborg ved Vinterpaladset med to 22-årige digterpiger på opiumsdråber."


LÆS OGSÅ Min Roskilde Festival: Rasmus Bak

LÆS OGSÅ Min Roskilde Festival: Silas Adler