Er dine kæber pertentligt optegnede som Craig Davids først i nullerne, eller er dine kinder liberalistisk lodne som Anders Samuelsens lige nu? Ligner du en skipper eller en strømer? Er du til gigolooverskæg eller mundkusse?

Og ligner du de fleste andre danske mænd med skæg, eller skiller du dig ud?

Det sidste spørgsmål kan du nu få svar på takket være den første kortlægning af danske mænds barberingsvaner, som skraberforhandleren barberklingen.dk har fået analyseinstituttet YouGov til at foretage for sig blandt et repræsentativt udvalg af myndige danske mænd.

Hvis du læser denne artikel og slet ikke har noget hår i underansigtet, skal du for øvrigt ikke føle dig som en outsider. Undersøgelsen viser nemlig, at 48 procent af de danske mænd er glatbarberede.

De, der lader skægget stå, har til gengæld svaret på, i hvilke områder af kæbepartiet, de lader det gro, og i hvilke de holder det nede.

Respondenterne svarede på, hvilke af nedenstående 10 grafiske illustrationer, deres skæg oftest ligner.

Vi præsenterer her top 10 over danske skægfrisurer, med udgangspunkt i undersøgelsens engelske betegnelser. Grafik: Hoy Trufle:

1.

18 procent af de adspurgte går efter et barket skægstubbe-look.

2.

12 procent dyrker et såkaldt short boxed beard – altså et ikke alt for langt fuldskæg.

3.

4,5 procent sværger til skægfrisuren hollywodian – som er et bakkenbartløst fuldskæg med lidt ekstra soigneret overskæg.

4.

4 procent har det almindelige overskæg, i undersøgelsen kaldt copstash standard – selv om de dage, hvor sådan en snegl var obligatorisk for at komme ind på politiskolen, nok for længst er forbi.

5.

4 procent vedligeholder en såkaldt Van Dyke-skægfrisure, det skæg, der i nogle kredse går under betegnelsen lokumsbræt og i andre hedder en mundkusse.

6.

1,5 procent af mændene har en såkaldt ducktail omkring munden og på hagen, sådan en lidt spids, Guy Fawkes-agtig fuldskægs-ting.

7.

1,5 procent lader kun en gigolo-tynd stribe på overlæben, en såkaldt pencil – være tilbage.

8.

Det såkaldte rap-industry-skæg har fundet vej til kæber og mundvige på 1 procent af mændene.

9.

1 procent af mændene laver en Balbo, det vil sige en slags fuldskæg uden bakkenbarter og uden forbindelse mellem over- og underskæg.

10.

Og så er der 1 procent, der bærer en såkaldt klingon, et maritimt kæbeskæg med enkelte landliner til kinderne.

Det er jo meget godt alt sammen. En hver har sin smag, og flest har den samme. Men hvor mange vi deler skæg med forbliver et kuriøst faktum. Næ, det rigtig betydningsfulde er jo, om kvinderne kan lide den måde, vi præsenterer vores kæbepartier på.

Det forholder sig så heldigt, at undersøgelsen har taget højde for denne bekymring og spurgt kvinderne, hvilken skægfrisure, de foretrækker. Og det generelle billede er, gudskelov, at vi og kvinderne deler smag.

Der er for eksempel 51 procent af kvinderne, der foretrækker en glatbarberet mand, mens 24, 5 procent kan lide skægstubbe, og 8 procent er til det klassiske, korte fuldskæg.

Her er det smukke køns top ti over skægfrisurer, de gerne ser på deres mænd. Eneste udskifter fra mændenes liste er klingon, der er blevet afløst at et handlebar, altså et cykelstyroverskæg:

1. Skægstubbe – 24,5 procent
2. Short boxed beard – 8 procent
3. Hollywodian – 5 procent
4. Van dyke – 2,5 procent
5. Copstash standard – 2 procent
6. Rap industry – 1 procent
7. Balbo – 1 procent
8. Pencil – 1 procent
9. Ducktail – 1 procent
10. Handlebar – 1 procent

LÆS OGSÅ: Sådan finder du den skægfrisure der passer til din ansigtsform

LÆS OGSÅ: Kreativ direktør og barber: "Det helt lange skæg klæder ingen"

LÆS OGSÅ: Flere mænd tyer til kosmetiske indgreb: "Rynker skal ikke være det forstyrrende indslag, når folk ser på mig"