“Du kan aldrig dømme faden (kortklippet i nakke og sider og længere på toppen, red.) for ude. Den kommer vi stadig til at se mange mænd gå rundt med, for den er en klassiker og passer til mange,” sagde Kim Wolff fra Kipo på Blågårdsgade 10 i København N i 2018, da vi undersøgte, hvordan vores hår skulle se ud i det forgange forår.

Og vi må give den kloge mand ret. En skarp fade går du altså aldrig galt i byen med. Også Mark Martens-Anderson fra Creademic i København K stemmer i.

”Faktisk skal vi helt tilbage til hanekammen for at finde en periode, hvor kunderne kom ind og bad om en specifik frisure ligeså ofte, som de gør det nu,” sagde han til Euroman i juni i år. Det er dog ikke alle, der er lige glad for frisuren.

”Det ligner en 80 kroner-klipning med en død rotte, der sjasker oppe på toppen, og du skal ikke gå i så meget forkert tøj, før du bliver sammenlignet med en småkriminel,” forklarede Morten Andreasen fra Rodeo City på Klosterstræde 16 i København K til Euroman i september sidste år.

En stereotyp, vi, der er en del af den karseklippede befolkningsgruppe også har mødt, men som stolt er en del af. Derfor har jeg, Kristian Hindø-Lings, sat mig til rette i barberstolen og lagt hovedbund til et udvalg af saloner i Københavns området. Her er mine favoritter.

Her får du den skarpeste fade i København:

DSCF9911.jpg
Mr. Magic.

Den magiske

Hvis en salon kan skifte lokation så ofte, som Mr. Magic (Frederikssundsvej, Jagtvej 59, Israels Plads og nu Valby) og samtidigt fastholde en kundeskare, der tæller både Kesi, Lord Siva, Klamfyr og Benny Jamz, må der være noget om snakken. Mr. Magic går under netop det alias på grund af hans kunders tilfredshed, siger han selv, og det er tydeligt at mærke, hvordan han sætter sin lid til sit håndværk.

Salonen er indrettet som en klassisk barbersalon og er et samlingspunkt for Mr. Magics venner. Her er hyggeligt, og jeg opdager hurtigt, hvordan Mr. Magic er en af de frisører, hvis hænder du trygt kan lægge din hårpragt hos. Jeg fik vokset mine kinder, rettet mit skæg og gik derfra med et færdigt resultat, der var pengene værd. Og mere til. Samtidigt er Mr. Magics teknik god til dig, der ikke har tid hver uge. Det er i hvert fald den fade, der har holdt længst tid på mig.

DSCF9936.jpg
Mr. Magic.

Hos Mr. Magic koster en fade 300 kr. og 350 kr., hvis du skal have studset skægget samtidigt.

Mr. Magic
Trekronergade 149B
2500 Valby

Den autentiske

1. marts 2019 gik Ibo Aziz Bajuni solo. Han har været en del af en anden anerkendt barbershop, CPH Barbers, igennem de seneste fire år og følte sig nu parat til at starte op som selvstændig. Den 31-årige er ellers gift, har to børn og en baggrund som humaniora fra RUC – en uddannelse, han tog, da han ikke troede at drømmen om at være barber, kunne blive realitet. Det blev det, og i dag står kundekartoteket blandt andet på Mathias Zanka og det danske U21-landshold, som Ibo og hans medbarberer var med i Italien.

Salonen er præget af klassisk barbershop-stilen, og man kan virkelig mærke, hvordan Ibo brænder for at skabe en autentisk oplevelse. Her bliver alle fordomme om, at det at lave en skarp fade bare er noget, vi kan gøre selv, manet til jorden. En god salon for dig, der kan lide den pulserende energi og bare skal have en velgjort fade.

Hos The Barbers koster en fade 200 kr. og 250 kr., hvis du skal have studset skægget samtidigt. Du kan booke din tid online.

The Barbers
H.C Ørstedsvej 50A
1879 Frederiksberg

DSCF0898.jpg
Salon Cairo.

Den prisvenlige

Køen af ventende mænd er lang hos Salon Cairo, da jeg kommer fredag eftermiddag klokken 16:23. På Nørrebrogade ligger en af mange herrefrisører, men Jamals salon skulle efter sigende være en af de bedste af sin slags.

”Hvor er Jamal?” bliver der spurgt ud i rummet op til flere gange, mens jeg venter på, at det bliver min tur.

Spørgsmålet kommer fra unge som ældre herrer, når træder ind i salonen og sætter sig og venter. Gulvet i salonen viser tegn på travlhed. Det flyder med afklippet hår og brugte barberblade, men er også det, jeg elsker ved de originale frisører på Nørrebro. Det er håndværket og ikke alt muligt omkringliggende, det handler om. Heller ikke indretningen har fået meget fokus, men det kan noget.

DSCF0916.jpg
Jamal.

Her går det hurtigere end noget, jeg nogensinde har prøvet før. På anlægget spiller en kombination af arabiske popstjerner og Gilli, og inden jeg har set mig om, er jeg færdig. Faden fejler ingenting, men behandlingen afspejler prisen. Og det er fint – det skal den også, når det er så billigt, som her.

Hos Salon Cairo koster en fade 100 kr. og 150 kr., hvis der skal bruges kniv. Salon Cairo tager kun imod kontant betaling.

Salon Cairo
Nørrebrogade 86
2200 København

Den travle

Salon Ark er den mest fulgte salon på Instagram, hvis du kigger på de særligt udvalgte på denne liste. Det kan siges at afspejle sig i klientellet, hvor den yngre generation præger stolene. #MustiLæggerFadenNormal er Instagram-profilens bio, og det er også Musti, jeg sætter mig i stolen hos.

På samme måde som hos The Barbers, hvor Ibo styrer slagets gang, er også denne salon præget af klassisk barbershop-stil, men hvor det hos Ibo sås særligt i indretningen, er det hos Musti mere i stemningen. Der er gang i den, og selvom der snakkes, grines og fjantes på kryds og tværs imellem de travle barberer, så bliver min fade skarp.

En god salon for dig, der bor i Valby-området eller bare trænger til lidt hyggeligt selskab – selvfølgelig akkompagneret af en smart frisure.

Hos Salon Ark koster en fade 150 kr. og 200 kr., hvis du skal have studset skægget samtidigt.

Salon ARK
Søndre Fasanvej 80
2000 Frederiksberg

Den hypede

Det er Elias og Ibrahim, som længe har gået under synonymet 'Brebs', der lægger navn til salonen. De to voksede op på Amager og opdagede interessen for det at være barber, da de var teenagere. De åbnede deres første salon i 2016 på Østerbro og flyttede siden til Frederiksberg. Her er barberne inddelt i tre kategorier og dertilhørende prisniveauer. ’Basis’, ’Advanced’ og ’Brebs Trademark’, hvilket står for om din barber er ny, erfaren eller særligt blåstemplet af Brebs selv.

Priserne ligger på 199 kr. for ’Basis’, 299 kr. for ’Advanced’ og 399 kr. for ’Brebs Trademark’.

Jeg bliver klippet af 25-årige Brebs, som med en erfaring på mere end 10 år, er på niveauet ’Brebs Trademark’ og foruden sin tid i salonen, er i gang med at afslutte sin kandidat som revisor.

”Det er meget langt fra det, vi laver her,” siger han og griner.

Stilen er elegant og nærmest som du ville se en herrefrisør i 1950’erne. Han er klædt i en sort skjorte, pæne bukser og en butterfly, men alle er velkomne her. Hvis han selv skal beskrive, hvad der gør det her sted unikt, er det produktet.

“Det er ikke et sats. Du ved, hvad du får her, og kvaliteten er vores varemærke. Kompetenceniveauet er forskelligt, men tiden er der, og det giver kunden muligheden for at få det bedste resultat til den pris, der passer til deres budget.”

Min tid er gået, og jeg er flot igen med en ’frisk fade,’ som jeg efterhånden har lært at kalde det. En god salon for dig, der har tid og godt kan lide sammenholdet blandt de forskellige barberer, og den trygge, erfarne hånd. En gennemsnitlig behandling tager 60 minutter og indebærer kun dit hår. Dette er også den første salon, hvor begge køn kan blive klippet.

Hair by Brebs
Falkoner allé 71
2000 Frederiksberg

Den luksuriøse

Hvis du er, hvad nogle mere eller mindre sarkastisk ville kategorisere som en hipster, så har du utvivlsomt hørt om den luksuriøse barber på Nørrebro, som går under navnet Henri. Her finder du eksperter af forskellige nationaliteter i skæg og hår, som alle har det til fælles, at de er yderst kompetente til deres fag.

Der er ingen rystende hænder, og du er i fuld fokus som kunde. Da jeg sætter mig i stolen hos Henri, føles det som en ret vellykket kombination af min barndomsfrisør hjemme i Hjortshøj og mine nyfundne favoritter på Nørrebro. Det er klinisk rent, og vi taler om, hvad jeg gerne vil fremhæve ved mit ansigts konturer.

Det her er stedet, hvor jeg ville gå hen, hvis jeg havde mere frisure og skulle have klippet en fade ind i det. Her får du nemlig en bredere ekspertise i frisurer, og så skulle det også være det bedste sted, hvis du har et flot, stort skæg, der skal trimmes samtidigt.

Henri
Elmegade 5
2200 København

Kender du en, der "lægger en bedre fade" end dem på listen? Send os en mail på kristian@alt.dk, så kommer vi forbi og tester.