Mads Brügger: "Der bliver talt alt for lidt om skaldethed" scroll-down

Mads Brügger: "Der bliver talt alt for lidt om skaldethed"

Bliv gode venner med den tidløse ikke-frisure, som alle kan få, men som de færreste drømmer om. Måske er ’nu’ et godt tidspunkt at lade de sparsomme lokker falde? For når håret ikke er der, sidder det altid, som det skal.

Af Marie Lodberg
Foto: Ritzau Scanpix, Getty Images, Bo Nymann og PR
Livsstil Euroman
soundLyt til artiklen med Euroman
play

Mads Brügger: "Der bliver talt alt for lidt om skaldethed"

00:00 |
Mads Brügger: "Der bliver talt alt for lidt om skaldethed"

Mads Brügger: "Der bliver talt alt for lidt om skaldethed"

Få artiklen læst op her.

arrow-down

Det kan kræve en hel del tankevirksomhed og trippen foran spejlet at tage beslutningen. Skal, skal ikke sætte strøm til hårtrimmeren og køre den gennem håret med dets aftagende volumen og kraft? Der er måske svar, helt sikkert håb at hente hos Mads Brügger.

”Jeg har ventet på den her henvendelse! Jeg kan tale i timer om at være skaldet!”

Journalisten, forfatteren og dokumentarfilminstruktøren er kendt for at holde sine skjorter akkurat lige så glatte som sin pande.

”Der bliver talt alt for lidt om skaldethed. Som skaldet er det noget, man, i sagens natur, gerne vil italesætte,” siger Brügger.

Det er det vel ikke nødvendigvis? Man kunne godt forestille sig, at nogle mænd forsøgte at tie deres manglende hårpragt ihjel?

”Det er korrekt. Det er et spørgsmål om temperament. Jeg ved godt, at nogle mennesker vil betragte det som et handikap. Hvis man betragter det som et handikap, så lever jeg fortrinligt med mit. Du skal ikke tage stilling til, hvordan dit hår sidder. Det er praktisk, en befrielse. Og du slipper også for alle de udgifter, der er forbundet med at vedligeholde en frisure.”

Hvilke ulemper er der forbundet med at være skaldet?

”I lang tid var jeg ked af, at jeg ikke længere skulle besøge en frisør og få vasket hår, hvilket jeg enormt godt kunne lide. Men med tiden har jeg opdaget, at særligt i Tyrkiet, Mexico og USA er der saloner, hvor du kan blive glatraget. Det er en enormt omstændig proces og en helt fantastisk oplevelse, som langt overgår det at gå til frisør, få vasket hår og blive klippet. Det har karakter af et ritual. Hovedet bliver sæbet ind, issen sprittet af. Det nærmer sig en psykedelisk oplevelse.”

En psykedelisk oplevelse?

”Forestil dig at dit hoved bliver sprittet af med aftershave med mentol. Det er som at sætte ild til hjernen.”

Michael Jordan i kamp for Chicago Bulls.

Hvornår erkendte du, at du ville blive skaldet?

”Jeg har altid vidst, at det ville komme qua min far. Han har altid været skaldet på samme måde, som klovne er skaldede. Da min far mødte min mor, havde min far 12 hentehår. En dag var de ude og sejle, og så tog min mor en saks og klippede de 12 hentehår af. Min far oplevede det som et kæmpe overgreb. På sigt forstod han, at det var rigtigt gjort. Og da jeg selv var i 20’erne, kom jeg med i de to piles klub.”

De to piles klub?

”Ja, os med høje tindinger. Så kommer der et tidspunkt, hvor der kun er en vej. Og det er tilbage. Hvis man altså betragter det at være skaldet som en regression.”

Hvordan tog du den endelige beslutning at barbere dig skaldet?

”I samråd med min kone.”

Hvor ofte tager du stilling til dit nøgne hoved?

”Kun når jeg får øje på mig selv i spejlet. Det er blevet et grundvilkår. Men jeg har stadig muskelhukommelsen af at have hår og rede det. Måske er der nogle fantomsmerter tilbage? Det forsøger jeg at udleve gennem mine to sønner, der, desværre, nægter mig adgang til deres hår.”

Har skaldetheden hjulpet dig?

”Det har jeg svært ved at vurdere. I Afrika, blandt sorte afrikanere, oplevede jeg som skaldet og meget hvid, på sidste stop før albino, at være meget synlig. Jeg har stukket ud i landskabet, hvilket nogle gange har været til min fordel. Andre gange bestemt ikke.”

Hvornår ved man, at det er tid til at lade håret falde?

”En god måde at vurdere det på er at mærke efter på toppen af kraniet, lidt tilbage mod nakken. Hvis det, du mærker dér, føles som b-hår, skal du have fat i ragekniven.”

Hvorfor ikke lade de sidste rester blive?

”Du kan komme til at se afblomstret ud. Så kan du kompensere ved at anlægge skæg. Skæg er en anden slags hår. Gynger og karruseller.”

Ligesom Mads Brüggers far er Larry David flejnskaldet, en definition af en særlig art skaldethed. Den amerikanske komiker, manuskriptforfatter og instruktør er indehaver af en glat isse og hvidt, vattet hår over ørerne og i nakken.

”Det er en frisure, man er nødt til at have respekt for,” siger Mads Brügger.

Larry David er da øjensynligt også stolt af det, der foregår, eller nærmere ikke foregår, oven på sit hoved.

”Anyone can be confident with a full head of hair. But a confident ball man – there’s your diamond in the rough,” har Larry David sagt, ligesom han i flere episoder af ’Seinfeld’ og ’Curb Your Enthusiasm’ berører emnet.

Her er der konkrete plejetips og yderliggående frisurepolitik at hente. I ’Curb Your Enthusiasm’, hvor Larry David selv spiller hovedrollen, skal han hyre en kok til sin nye restaurant. Kokken til jobsamtalen er skaldet. Det kunne ikke være en bedre start. De bliver hurtigt enige om, at det er skønt at være skaldet. At man bare skal huske solcreme og undgå cabrioleter. Cabrioleter er faktisk det værste, for det kræver en hat, og så ser det ud som om, at man prøver at skjule noget.

Larry David på settet under optagelser af tv-showet ’Seinfeld’ i 1998.

Hverken den ene eller den anden har prøvet Minoxidil, et lægemiddel mod hårtåb, for hvem orker at smøre det ind dagligt? De har intet til overs for dem, der får lavet hårtransplantationer. De decideret hader dem. Og når det gælder toupéfolket, er Larry David overrasket over, at Hitler ikke gjorde kål på dem. Larry David taler sig varm. Hvis han var en syg megaloman, ville han få sine håndlangere til at gå rundt og hive i folks hår, og hvis det faldt af, så …

Det er jo bare for sjov, ik’. Selvom hår i tidens løb har insisteret på at blive taget alvorligt. For alternativet til at være skaldet er at have en frisure. Det er også muligt og et fremragende valg at have ’bare kort hår’. En ’frisure’, derimod, er, når indehaveren har taget aktiv stilling til, hvordan håret på hovedet skal klippes i form og arrangeres. Det sender én tilbage til 90’ernes tintin-klip og spikes-arrangement. Til David Beckhams nøje arrangerede lokker, der godt lakket til svævede et par centimeter over hovedet. Til tilbagestrøget slikhår. Pudebetræk fedtet ind Dax Wax. Det er lang tid siden, at metroseksualiteten havde sine heydays, men det føles, som var det i går. Men frem for et ’look’, er der i dag mere stemning for en soigneret mand med vigtigere prioriteter i livet end hårets karakter.

Skaldede mand, du har aldrig været mere moderne. Tidløs vil du altid være. Uden et halvtag af hår kan sjælens spejl sole sig frit. Et skaldet ansigt er et nøgent ansigt, et åbent ansigt, et ærligt ansigt. Det er nemt at sige, svært at tale om og endnu sværere at gøre noget ved, hvis du står med hår på hovedet, som der, dag for dag, bliver færre af. Men hvis du ikke har noget meningsfuldt hår, giver det måske kun mening at få det af?

Zinedine Zidane, tidligere fransk mesterspiller, nu træner i Real Madrid, lod tidligt lokkerne falde.

I Vognmagergade i København ligger en barber. Den hedder Barberen i Vognmagergade. I den smalle salon er der brunt træ og glaslamper i loftet, og bag de tunge, læderbetrukne barberstole står mænd i hvid skjorte og sort butterfly med skarpt skæg og vandkæmmet hår. Eller, det passer ikke. For ejeren, Jonas Shiran Larsen, har ikke længere hår på hovedet.

Siden 1998, da han blev uddannet frisør, har han ikke lavet andet end at gå op i hår og skæg, andres og sit eget. Han har haft de fleste frisurer, du kan tænke dig til, og nok også flere. Men der skulle gå en håndfuld år med aftagende hårmængde, før han tog beslutningen om at barbere det af.

”Jeg sad i bilen og fik øje på en mand i ruden, ’Hvem er ham den tyndhårede?’ nåede jeg at tænke. Det var jo mig.”

Jonas Shiran Larsen forsøgte først at bilde sig selv ind, at det var lyset, der faldt på en lidt sjov måde, at hans hvirvel var begyndt at rotere modsat, at hans frisør havde klippet det grådigt. Det sidste var erkendelsen af, at han var blevet tyndhåret af naturlige årsager.

I fem år brugte han dagligt tid og energi på at tænke og handle på de aftagende strå. I flere optimistiske forsøg på at bryde naturloven dryssede han sort pulver i hovedbunden, masserede skallen efter særlige anvisninger og investerede i kam og børste, der påstod, at de kunne rede håret tilbage ud af hårsækkene.

”Der skete ingenting. Intet. Jo mere, jeg gjorde ud af det, jo tydeligere blev det, at jeg var ved at blive tyndhåret. Lad være, ingen plugs, ingen toupé. Du lyver for dig selv.”

Pablo Picasso, af mange anset for at være den mest indflydelsesrige kunstner i det 20. århundrede, her foreviget i 1972.

Han blev 40 og var på ferie i Cambodja. Nu skulle det være. Nu ville han fjerne resterne med en maskine på stranden.

”Det sjove er, at da jeg først gjorde det …”

Han holder vejret.

”Der kom direkte adgang til himlen! Det var en åbenbaring af de helt store. Det er sådan, jeg ser ud!” Halleluja.

Dér, om fødderne på Jonas Shiran Nielsen, lå 30 centimeter kulsort hår og hvirvlede rundt i det asiatiske, varme sand. Det var en lettelse, syntes han, men også en forandring af de store. Når hans venner efterfølgende mødte ham, kiggede de undersøgende på ham og spurgte: ’Har du tabt dig?’ eller ’Har du fået nye solbriller?’

”Kvinder går ikke op i det. Andre mænd går ikke op i det. Ingen andre end dig selv går op i, at du har fjernet dit hår. Du skal ikke tænke over det. Det har ikke noget at gøre med den tid, du bruger på dit hår om morgenen. Det har noget at gøre med det fokus, det krævede. Det var et problem, og det problem forsvandt, da jeg barberede mit hår af.”

Nu er Jonas Shiran Larsen ikke bare skaldet. Han er også frisør og barber. Og han anbefaler, at hvis du først har barberet dig skaldet, skal du trimme håret minimum en gang om ugen, gerne hver anden-tredje dag.

Et sidste godt råd lyder: ”Gør det om sommeren, når du har fået lidt farve. Når du vil ændre så markant på dit udseende, så gør det, når chancen for, at du i forvejen ser godt ud, er klart størst. En bleg mand, der er blevet lidt tyk hen over julen, vil jeg på ingen måder anbefale at lade sit hår falde.”

Rent i bund: 5 gode plejeprodukter

Klip håret med en maskine med gods i. Indstil den på 1 mm, andet giver ikke mening. Det er noget værre svineri, så gør det på altanen eller i haven, hvis du har mulighed for det.

Japanese Steel Hair Clipper fra Babyliss til 799 kr.

Gå i bad, og scrub hovedbunden, så alle døde hudceller løsner sig, og skallen bliver glat, blød og indbydende.

Facial Fuel Scrub fra Kiehl’s til 165 kr.

Vask håret. Ja, også selvom det er utrolig kort. Fedt og snavs skal ud med badevandet, skæl skal smutte, og hovedbunden skal plejes og dufte godt.

Herbal Scalp Relieve Shampoo fra Less is more til 200 kr.

Smør hovedet med en olie, når du er kommet ud af badet, og huden stadig er let fugtig. Så trænger fugten godt og hurtigt ind, og du står tilbage med en smidig og kysseklar pande.

Beard Oil fra 1937 til 200 kr.

Gå ikke uden for døren uden solcreme, uanset årstid. Er du magelig, vælg én på spray og gerne faktor 50. En rød isse klæder ingen.

Sports Invisible Protective Mist Spf 50+ fra Shiseido til 365 kr.

Se, hvad vi ellers skriver om: Frisurer til mænd, Grooming og Skæg