Autocamper på stranden

Volkswagens California er en opdateret version af det gamle rugbrød, som hippierne kørte ud i ørkenen i, og som stadig er populært blandt surfere og andre med hang til frihed. Den nye version kan præstere et mindre køkken og soveplads til fire uden at give afkald på original-rugbrødets charme.
Lovgivningen er lidt uklar, når det kommer til, hvor du må slå dig ned, men hvis du vil være sikker på at undgå ballade, er det en god ide at have en aftale om at campere et sted.

Det behøver dog ikke være i parcel 273 med udsigt til campingtoilettet og to tyske nudister. Flere landmænd lader dig crashe på deres grund, og campingpladser som Feldberg på Fanø tillader dig at parkere ude på selve stranden for en beskeden sum.

► California kan lejes i VW Ribe for 1.500 kr. per dag.

Stedsans_@StineChristiansen copy.jpg

Luksus og komposttoilet

Danske Stedsans har bygget nogle simple hytter, en bæredygtig farm og et udekøkken langt ude i de svenske skove. Det ligger nogle få timers kørsel fra Øresundsbroen, men oplevelsen ligger langt fra noget, du kan støde på i hverdagen. Din hytte har komposttoilet, ingen el, og badet kan du tage i den lokale sø.

Til gengæld får du ikke friskere mad på nogen restaurant. Æggene er hentet fra hønsegården samme dag, krydderurter og grøntsager kommer fra stedets eget landbrug eller nærliggende naboer, og det hele bliver tilberedt i det åbne køkken og serveret i skæret fra bål og stearinlys.

Vær opmærksom på, at Udenrigsministeriet i skrivende stund fraråder alle unødvendige rejser til Sverige frem til og med 31. august.

► En nat i Stedsans koster 6.350 kr. og inkluderer aftensmad, vin og morgenmad.

GettyImages-515346558 copy.jpg

Op i træerne

De seneste år har Danmark indført en mindre udgave af den svenske allemandsret, så det nu er tilladt at slå telt op i flere end 250 danske statsskove. Du skal ikke spørge nogen om lov. Du skal bare slentre ud i naturen og finde den smukkeste lysning.

Her kan du passende udnytte, at det nystartede firma Campacamp udlejer alt, du kan få brug for: Soveposer, fiskegrej, Trangia-sæt, lanterner, telte og meget mere. Her kan du også finde de såkaldte stingray-telte, som kan hænges op mellem træstammerne, så du kan svæve frit under den åbne himmel, mens fuglene kvidrer omkring dig, og en ensom ulv lister tæt forbi.

► Se oplysninger om fri teltning på naturstyrelsen.dk, og bliv inspireret til turen på campacamp.dk. Leje af Stingray koster 700 kr. for to nætter og 150 for hver nat efter det.