Ikke et ondt ord om græsplænen, men helt ærligt, kunne du ikke have det federe i din have?

Både i ind- og udland er det blevet populært at gå væk fra en nysselig plæne omringet af en hæk og hen imod en vildere have med fokus på selvforsyning, havefester og plads til liv. Skiftet sker i takt med, at naturfredningsforeninger råber op om, at naturen mistrives på sirligt klippede græsplæner.

Tre ud af fire flyvende insekter er forsvundet de seneste 25 år. 11 ud af 77 danske sommerfuglearter er væk. Yderligere 32 er truede. En stor del af løsningen kan ligge i højere græs, mange flere blomster og træer og små søer. Med andre ord: En sjovere have.

Her er Euromans guide til at få en fest for alt levende uden for husets fire vægge.

Grill

Det dansk-amerikanske firma Grills by Demant vil have dig til at grille på en ny måde. De bygger nogle seriøst store komfurer, hvor du tænder op med brænde og kan tilberede din mad på et utal af måder: Rotisserie, røgning, grill og meget mere. Det tager lang tid, ja, og komfurerne er ikke billige, men når du hiver cornbread og briskets direkte fra ilden og op på spisebordet, er det hele indsatsen værd.
The Ranch, Grillsbydemant.com, kontakt for pris.

spade.jpg

Blomster

Det giver god mening at skrælle din græsplæne. Blomsterne er smukke, og når bier og sommerfugle begynder at summe rundt, kan du prale med at være med til at beskytte biodiversiteten. Det er simpelt: Med en spade skærer du fem centimeter ned, og så hakker du vandret ind derfra. Bland lidt sand og kompost i jorden, og når det så bliver forår, behøver du blot drysse blomsterfrø ud på det bare stykke. Du får brug for en flad spade i god kvalitet.

Galax havespade, 399 kroner, greentools.dk.

bog.jpg

Bål

Grav et hul et fornuftigt sted i din have. Et stort hul, mindst en kubikmeter, og læg så store sten i bunden og op langs siderne. Nu har du en ovn. Tænd et stort bål i bunden og lad dig inspirere af den argentinske mesterkok Francis Mallmann, som helst drikker vin af magnumflasker, når der er gang i bålet. Det passer også perfekt, for der går et par timer, før du har varme nok til madlavning. Pak kød og store rodfrugter i lagner (rene!) og læg ned på de varme gløder. Dæk til med jord. I morgen har du ultramør aftensmad – og måske tømmermænd.

’On fire’ af Francis Mallmann. 350 kroner på Saxo.com.

cider.jpg

Cider

I England og Frankrig er hjemmelavet cider en stolt tradition, men herhjemme har det ikke helt samme status, selv om naturlige og lækre cider-drikke begynder at dukke op. Det er i princippet let: Du samler en stor spand æbler, hakker og moster dem. Saften lader du stå i en stor gæringsspand, hvor den vil begynde at gære på grund af den naturlige gær i luften. Du omstikker et par gange, hælder på flaske med lidt frisk most i løbet af foråret, og når sommeren kommer, har du boblende cider. I praksis er det ikke helt så let, men heldigvis popper cider-kurser op overalt, facebookgrupper er dedikerede til gode råd, og worst case scenario er, at du har haft to hyggelige dage i din have.

Millarco æblepresser, 677 kroner, multikoeb.dk

æble.jpg

Planter

Oktober er en god måned at plante træer i, ikke mindst frugttræer. Tænk i at skabe små rum og hemmelige huler mellem træerne, hellere for mange end for få, og køb dem så store som muligt. Husk at vande dem godt. Dine nye træer vil få stor glæde af bier, og her kan et par solbærbus-ke hjælpe – også de er gode at plante i oktober. Og nu, hvor du har jord under neglene, bør du næsten smide et par hvidløg i jorden. Det er det letteste i verden: Du sætter simpelthen et fed hvidløg fem centimeter ned i jorden, og næste år kan du så hive et helt hvidløg op.

Cider-æbletræ, 269 kroner, kridtvejsplanter.dk