Efter fire måneder med faste dates, var Anna rimelig sikker på, at hun havde lavet en fin fangst. Hun havde mødt ham på den bar, hvor hun arbejdede. Det var ham, der var kommet op til hende. Han var en flot sushikok, så hun tog chancen en aften.

“Vi snakkede en del og endte hjemme hos mig. I tiden efter udviklede det sig. Vi begyndte at ses. Også i ædru tilstand. Vi var vel sammen to-tre gange i ugen. Han begyndte at efterlade nogle ting. Lidt tøj og sin tandbørste. Og så går redebyggerhjernen altså i gang,” fortæller Anna, hvis efternavn er kendt af redaktionen.

Vi springer frem til slutningen af maj. Den udenlandske sushi-kok skulle til hjemlandet og fejre sin fødselsdag med familien. Anna skrev en besked over Facebook. Han måtte have en god dag, og at han da kunne give lyd, når han engang kom tilbage til København. Det var ikke en besked, som var oplagt at svare på, så hun ventede ikke på svar.

LÆS OGSÅ: Tinderslut: Sådan er danske mænd på Tinder

Der gik en uge. Der gik to. Anna havde stadig ikke hørt fra ham. Men hun kunne se, at han havde set hendes besked. Han burde være kommet tilbage til København, så hun skrev igen. Hvordan det gik, og om de snart skulle ses. Stadig intet svar. Også den besked var markeret som læst.

Senere var Anna tilbage på baren. En fælles bekendt af hende og sushi-kokken kommer ind. Han spørger, om hun er ok. Hun undrer sig, lige indtil han forklarer, at kokken nu har fundet sig en ny kæreste. I København.

Sushi-kok havde netop ‘ghostet’ Anna. Formålet med ghosting er, at den ghostende håber, at den ghostede fanger budskabet, og at hvad der end har været mellem de to parter forsvinder. Helst uden at skulle komme med en begrundelse.

Bliv ven med Euroman på Facebook

Ghosting minder i høj grad om Houdini-manøvren, som mange anvender, når man ikke længere gider være til en fest. Den, man laver, når øllene er blevet for mange, eller vennerne har travlt med at talesmøre nogle kvindfolk, mens man ikke selv er oppe på den store klinge. Man orker ikke at sige farvel og forklare, hvorfor man går. Så man sniger sig ud i friheden.

Men Houdini-manøvren, eller ghosting bliver altså også kendt blandt folk på dating-markedet. Det erfarer vi, da vi laver et hurtigt opslag på Facebook, og lynhurtigt får fyldt inboxen med anekdoter. Naturligvis ikke blandt folk, der har været sammen i 10 år, men gerne hos nye par, der stadig er på dating-niveau. Som i Annas tilfælde, der dog stadig står som en af de grelleste anekdoter.

Amerikanske medier spekulerer i, at manøvren er mere udbredt i dag på grund af dating apps som Tinder, hvor det er langt lettere at møde potentielle koner, kærester og sexpartnere.

I en undersøgelse lavet af analyseinsituttet YouGov fortæller 11 % af 1.000 amerikanere, at de har brugt ghosting som en del af deres taktik til at komme ud af et forhold. Kigger man udelukkende på personer mellem 18-29 stiger det tal til 18 %. Det har aldrig været lettere at fiske, og derfor er det lettere at smide ud i søen igen.

LÆS OGSÅ: Kræftsyge Bjørn Frost: Det er hårdt at vide, at jeg aldrig kommer til at se blikket i øjet på en forelsket pige


For nylig kørte en sladderhistorie i USA om, at skuespillerinden Charlize Theron slog op med Sean Penn ved ghoste ham.

Og det skulle da også vise sig, at være relativt let at finde anekdoter til denne artikel. Fx fra Rikke, som henvendte sig, da Euroman gik på jagt efter eksempler.

“Jeg tog engang til Randers for mødes med en fyr fra Tinder. Vi så hinanden over tre gange. Den sidste gang, var jeg deroppe i fire dage eller sådan noget. Jeg læste til eksamen hjemme hos ham. Gjorde lidt rent, bagte boller, mens han var på job. Vi snakkede om, at ingen af os, ville have det fedt, hvis den anden gik i seng med andre. Så det var sådan rimelig fast,” siger Rikke.

“En måned senere, skulle han flyve på ferie fra Kastrup. Jeg bor i København, så jeg spurgte, om jeg skulle komme ud og sige farvel. Jamen, det gik ikke, sagde han, for så skulle forklare det til sin forældre, og derefter gik der Houdini i den.”

Rikke har flere eksempler på, at danske mænd er glimrende til forsvindingskunstner. Hun siger, at det måske ikke er den rigtige måde, at gøre det på, men at det efterhånden er ved at blive normen. Selv forstår hun ikke, hvorfor det tilsyneladende er så stort et problem at sige tingene lige ud.

“Mange mænd tror at syv dages stilhed forklarer alt. Det gør det ikke. Jeg gider ikke analysere på, at folk ikke svarer. Jeg gider ikke gætte mig til det. Jeg forholder mig til det, folk siger. Så jeg vil have det at vide up front. Sig det nu bare,” forklarer hun og fortsætter:

LÆS OGSÅ:
Prins Joachim: ”Jeg har ikke forkælet mine børn efter skilsmissen. Mangel på opdragelse skal ikke kompensere for skyldfølelse”

“Til sidst er man nødt til at spørge, hvad, det er, der foregår? Og så siger de, at det nok ikke ville komme til at fungere alligevel. “Jamen hvorfor siger du så ikke det?” Jeg går ikke i stykker af det. Du skal bare opføre dig ordentligt.”

Men Rikke fortæller også, at det kan være helt legalt, at lade det glide ud i sandet efter en enkelt date. Det fortæller en anden kilde også til Euroman.dk.

“Det var dagen før nytårsaften. Vi havde fundet hinanden på Tinder. Vi snakkede sammen hjemme hos mig i noget, der ligner seks timer. Så knaldede vi. Men siden har ingen os forsøgt at tage kontakt,” fortæller Peter.

Hvad tænker du om, at hun heller ikke har kontaktet dig?

“At hun havde samme opfattelse som jeg. Vi var ikke det store match, haha.”
I Peters tilfælde er ghosting en ganske fin metode. Men kun hvis begge parter er enige om, at der ikke er mere at komme efter, siger psykolog Finn Korsaa, der har skrevet om mænds identitetsproblemer i bogen ‘Ikke alle haner galer’.  

“Det vækker tanker, som hvad der er galt med en selv, hvad har man gjort. Det kan udvikle sig til et tab, man skal igennem. Men tab håndterer vi på vidt forskellige måder. For nogle mennesker  bryder verden sammen, andre trækker på skulderen. Men det kommer an på, hvad personen ellers har været igennem.”

Anna blev stiktosset, fortæller hun om måden, hun håndterede episoden med sushi-kokken.

“Men til min store fornøjelse vendte han tilbage i form af et drunkdial. Han ringede 17 gange, skrev sms’er og beskeder på Facebook. Jeg var derhjemme med en ven. Vi kunne høre, at der blev ringet på inde hos naboen. Flere gange. Dagen efter skrev jeg en besked, hvortil han svarede, at han også havde været forbi min lejlighed. Men det var altså naboens. Siden har vi ikke snakket,” slutter hun.

Ingen af kilderne til denne historie er interesserede i, at denne artikel popper op, når venner, kærester eller kommende arbejdsgivere søger på deres fulde navne. Redaktionen er bekendt med identiteten på alle kilder i denne artikel.

LÆS OGSÅ: Er Sverige verdens bedste Tinder-land?

LÆS OGSÅ: Eurowoman: Derfor forsvinder han som dug for solen

LÆS OGSÅ: Velkommen russer: Her er 9 typer, du møder på universitetet