Småt er godt: De små, uafhængige urbrands kommer
Foto: Getty Images & PR Fuld koncentration i værkstedet hos Patek Philippe i Genève, Schweiz. Selv om de færreste mikro-brands kan konkurrere med de etablerede brands som Patek Philippe, så tilbyder de noget andet, som også tiltaler erfarne ursamlere.

Småt er godt: De små, uafhængige urbrands kommer

De er for urenes verden, hvad mikro-øl er for de store bryggerier og indiefilm er for Hollywood. Små, uafhængige og under radaren. Men mikro-brands er ikke længere kun en niche for urnørder. Dit næste armbåndsur kan meget vel hedde noget obskurt. Du har bare ikke hørt om det endnu.

DE ER SMÅ, de er uafhængige, og de er siden starten af 00’erne gået fra startups på internettet til at udgøre et nichemarked i vækst. Noget tyder på, at et mikro-brand snart er på vej til et håndled nær dig. Et stort mikro-brand laver måske 1.000 ure om året, så foreløbig giver de ikke de store urfirmaer søvnløse nætter (Rolex laver til sammenligning 800.000 ure om året ifølge Forbes). Men mikro-brandsenes evne til hurtigt at sætte nye skibe i søen og deres satsning på en online forretningsmodel har været med til at ruske en konservativ branche ud af tornerosesøvnen.

Den første regel for mikro-brands er, at der ikke er nogen regler. Ofte taler man om små opstartsvirksomheder, som laver et begrænset antal ure. Et mikro-brand kan i den optik være en løs idé på Kickstarter, men også en lille fabrikant af luksusure. Det kan spænde fra tre unge skatere, som synes, at det kunne være fedt at lave deres eget ur, og som får det lavet i Kina og reklamerer for det på Instagram og YouTube – og så den eksklusive klub af selvstændige urmagere, som er samlet under AHCI, Académie Horlogère des Créateurs Indépendants, i Schweiz. Det første er industrielt, kommercielt og mest, hvis du er sulten for sjov. Det andet er sublimt kunsthåndværk.

Vil du læse resten af artiklen?
Allerede medlem? Log ind her
Bliv medlem og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 23 kr./md
Prøv 14 dage gratis uden binding
Vælg abonnement her Euroman Premium
Opret dig gratis her