Det var, som om nordisk minimalisme blev lidt af et fyord op gennem 2010’erne. Væk var rene linjer og monokrome farver.

Tøjet skulle ikke handle om tidløshed, men om her og nu.

Det gjaldt om at skeje ud, finde odiøst tøj fra gemmerne og være bevidst dårligt klædt, alt sammen i individualiseringens navn. Jovist var det en tiltrængt antitese til, at alt skulle være så ’pænt’ og ’kedeligt’.

Men man skylder sig selv at huske på, hvad hele den skandinaviske æstetik bygger på: design og produktion, der kan stå tidens test. Og derfor gør det bestemt ikke noget, at et nyt brand ser dagens lys med det formål at skabe tøj med en simpel æstetik funderet i den nordiske designkultur.

Det smukke sejrer altid.

Enkel er navnet, og brandets første kollektion favner bredt fra elegante tracksuits, halfzips, kviltede jakker og brede herrebukser til denim, rullekraver i strik og en læderjakke – i neutrale farver, der indbyder til alsidighed og til at være fundamentet i en god garderobe, hvorfra der kan bygges på.

Men det simple designudtryk sætter også krav til, hvordan det er lavet, for der er ikke noget at gemme sig bag.

Og det virker rent faktisk ikke til at gøre dem noget hos Enkel og kvinden bag, Melissa Bech, der tidligere har arbejdet for Norse Projects og er medstifter af Blanche – tværtimod.

Fokus er på at finde de bedste materialer, fx bliver hver metervarers livscyklus sat under lup, så man ved, hvad man egentlig arbejder med.

Og undskyld, men vi kan ikke dy os: Det er Enkel(t) og godt.